početak EKONOMIJA Будућност у аутомобилској индустрији

Будућност у аутомобилској индустрији

od nedelja
1,1K pregleda

impol-seval

ДАН „ИМПОЛ СЕВАЛА“
„Импол севал“ у Севојну је 27. октобра обележио 41 годину од пуштања у редовну производњу и 14 година од приватизације 2002. године, када је већински власник Ваљаонице алуминијума постала компанија „Импол“ из Словенске Бистрице. Данас „Импол“ има 70 посто капитала, 15 посто је
власник државни Акциони фонд и 15 посто су мали акционари, којих има 1.372.
Сагледавајуће рад ове фабрике, од момента приватизације до данас, руководство „Импол Севала“ директор Нинко Тешић, Сања Босиљчић, извршни директор за економска питања и Будимир Булатовић, директор за техничка питања, као и Јернеј Чокл, председник Управног одбора компаније „Импол“, Владимир Лесковар, заменик председника компаније „Импол“ и Едвард Слачек, извршни директор комапније, сложили су се да ова фабрика иде напред, са великом перспективом.
– Од 2002. године до данас смо инвeстирали 78,5 милиона евра у преко 196 пројеката, а све у сврхе ревитализације и модернизације фабрике. Највеће инвестиције су гасификација, изградња ливничких капацитета и нова линија за бојење, а уједно смо практично фабрику обновили. У овом периоду смо производњу од 13.500 тона подигли на 51.000 тона у хладном програму. У прошлој години остварили смо добре резултате, произвели смо 51.000 тона ваљаног програма и то је рад са пуним капацитетом, а остварили добит од 7,5 милиона евра. То је била веома добра пословна година. Ове године, за првих девет месеци смо остварили физички обим производње који смо планирали, а финансијски резултати су знатно изнад планираних. Поред тога што имамо тренутно проблема за обезбеђивање налога за новембар и децембар, јер је дошло неко затишје у продајама, 2016. година ће бити најбоља година у овом приватизационом периоду, али и у историји фабрике. Захваљајући добром новчаном току прошле и ове године, ми ћемо практично највећи део планираних инвестиција и стратегије равоја моћи да реализујемо из сопствених средстава, зато што се већински власник определио да се добит не дели на дивиденде, већ да се даље реинвенстира – рекао је Нинко Тешић.

ninko-tesic-direktor-impol-seval

Тешић је истакао да су усвојили стратегију развоја „Импол севала“ 2017 – 2025. година, која је и саставни део компаније „Импол“.
– Планирамо да у том периоду уложимо 59 милиона евра у фабрику. Од тога највећи део ће се реализовати идуће године, 37,5 милиона евра. Улагање ће, пре свега, бити у топле ваљаонице, ливничке капацитета, а самим тим ће уследити и прилагођавање остале опреме ка тим новим инвестицијама. До марта и априла 2018. године та прва фаза од 37,5 милиона биће завршена и реализована, и доћи ће до повећање производње, а након друге фазе, 2020 – 2022. године створиће се услови да садашњи капацитет фабрике подигнемо на 95.000 или 100.000 тона – најавио је Тешић.
Просечна нето зарада, без менаџмента, за првих девет месеци, према речима директора Тешића, износи 67.500 динара, али он сматра да ће прећи 70.000 до краја године, јер радници треба да добију пословну стимулацију као још једна плата.
– Ми смо све у фабрици променили, једино је колективни уговор остао из тог неког ранијег периода. Наши запослени имају право на 13. плату, пакетиће, поклоне за осми март, јубиларне награде, данас дајемо свим запосленим награде поводом Дана друштва, шаљемо раднике на опоравке, данас ћемо, као и сваке године, приредити свечани ручак за пензионере и свираће им Дејан Петровић, плаћени су недељни, празнични и прековремени сати. Ми полазимо од тога да је највећи ресурс, људски ресурс и ако немамо задовољне раднике, тешко је постићи резултате – рекао је Тешић.

impol-seval-dan-firme-2

„Импол Севал“ је једна од ретких фирми у Србији која се определила да запошљава и обучава децу својих радника. Али, како каже Тешић, са запошљавањем су морали да се засутаве.
– Запошљавање је заустављено, због промене законских прописа везаних за пензионисање. Дешава нам се да имамо раднике који имају 50 година радног стажа, па тек онда одлазе у пензију. Имамо ливца који је почео да ради са 18 година, који има бенефицирани радни стаж, а треба да ради до 65. годинe старости, да не би имао умањење пензије. Не знам колико је то добро, јер сигурно да ти људи, који су радили на тако захтевним физичким пословима, у 65. години живота не могу да дају допринос фирми у којој су запослени, а нарочито када имамо у виду кроз шта смо све прошли претходних година, од санкција, преко ратова, до криза. То се односи на производна занимања – објаснио је директор „Импол Севала“.
Такође, додао је да све мање има кадра који им је потребан.
– Нама практично требају електро или машински техничари као руковаоци машина, али то нису класични руковаоци од пре 10 или 20 година, јер рад на данашњој машини, која има два комјутера и сва је од електронике, требају људи таквог профила. Нормално, требају нам ливац, ваљар, топионичар, а њих нарочито нема. Ове године смо са Техничком школом покушали да упишемо један разред тих занимања, али их се пријавило само троје и нисмо успели. Догодине ћемо покушати да их привучемо са стипендијама за најбоље ученике. Мислим да ту родитељи поприлично греше, децу уписују на неке друге школе, а после немају могућност да их запосле, па онда долазе код нас, од грађевинског или текстилног техничара, да их ми обучавамо у ливца или топиничара, а да имају плату као доктор у Здравственом центру – рекао је Тешић.
Јернеј Чокл каже да компанија „Импол“ расте.

impol-seval-dan-firme

– Ми ћемо ове годнне постићи 220.000 тона производње у целокупном систему и доћи ћемо до 600 милиона евра прихода. Ми смо међу највећим извозницима у Словенији и у Србији. Ове године смо сви радили добро у систему и прилично смо подигли и добит, за девет месеци имамо преко 30 милиона евра добити – рекао је Чокл.
Он је додао да је дошло до неких значајних промена у компанији уласком „Телем“ из Шибеника.
– Та фирма је у стечају и у овој години купујемo средства у стечајном поступку, а у међувремену смо је и унајмили. Имали смо ту и велику хаварају у јуну, изгорела је топла ваљаоница, али смо је до септембра оспособили. Сада ради и у бољем је стању је него раније. Надам се да ћемо је следеће године добро употребити – рекао је Чокл и додао је њихов интерес да купе фабрику из Шибеника, због проширења посла, јер сам „Импол Севал“ не би могао да постигне поризводњу коју планирају.
У плану им је да у систему „Импол“, према стратегији до 2025. године, да подигну приходе са 600 милиона евра на 1,1 милијарду евра, подизањем производње са 220.000 на преко 400.000 тона различитих производа.

impol-seval-sevojno-uzice-dan-firme
– Ту ће велику улогу играти „Импол Севал“, у који ћемо уложити 59,5 милиона евра и он ће производити до 100.000 тона. У целокупни систем ћемо уложити око 400 милиона евра и кретаћемо се ка аутомобилској индустрији, јер већ се сада траже лимови и траке за аутомобиле, а то ће бити и у будућности. Немци су сада казали да после 2030. године не би смели више производити аутомобиле са дизел и бензин моторима, већ само електричне, а када иду у том правцу, зна се да електрични аутомобил треба да буде веома лак. У том правцу ћемо се ми прикључити. У систему и сада доста радимо за аутомобилску индустрију и то за БМВ и Мерцедес и највећи смо произвођачи тих материјала у Европи. Можемо произвести преко 200 алуминијумских легура и то нам даје снагу да можемо наступати на европском тржишту, јер у Европи нико нема такву производњу да у једном систему производи толико различитих легура – рекао је Чокл.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.