početak GRADSKA Договорена цена малине

Договорена цена малине

od nedelja
2,9K pregleda

ПРЕГОВОРИ МАЛИНАРА И ХЛАДЊАЧАРА
Асоцијација малинара Србије постигла је договор са једним од највећих хладњачара и извозника малине “Станић” око цене малине и начина откупа. Овим потписивањем од стране представника хладњача “Станић” чланови Асоцијације су замрзли најављени штрајк глађу, који је био заказан за 16. јул у 5 минута до 12.
У Пожеги је у понедељак вече, посредством Министарства пољопривреде, одржан састанак представника Асоцијације малинара Србије и хладњаче “Станић”. Састанак је трајао дубоко у ноћ и после скоро четворочасовног разговора, договорено је неколико значајних ставки за цену и откуп малине.

– Тренутна постојећа аконтна цена по килограму малине је за виламет 145 динара, за фертоди малину 155 динара и за микер 165 динара. Нама је посебно сметало што су откупљивачи малине хтели да малину коју су пре десетак дана плаћали по 130 или 140 динара и даље плаћају толико. На наше инсистирање Станић је пристао да цене не буду коначне, а да ће се коначна откупна цена донети у току наредне недеље са минималним повећању по килограму за сваки асортимент од 10 до 15 динара. Договорено је да ће све откупљене количине бити исплаћене по последњој формираној цени. Ту су мало тежи ишли преговори, јер су нам представници “Станић” хладњаче упорно говорили да они немају уговорене послове. Поред тога, тражили смо да класирање малине не може да ради свако, већ онај ко је стручан. И то је прихваћено – рекао је Добривоје Радовић, председник Асоцијације малинара Србије и који је директно преговарао око услова.


Он је још додао и апеловао на све произвођаче малина да не дозволе да откупна цена малине по килограму буде нижа од ове која је договорена са највећим откупљивачем и извозником малине.
После овог састанка одржан је састанак Управног одбора Асоцијације, где је донета одлука о замрзавању најављеног штрајка за 16. јул.
– Наша Асоцијација броји 58 удружења из целе Србије. Били смо потпуно незадовољни откупном ценом, па су се произвођачи у Моравичком и Златиборском округу, чланови наше Асоцијације, договорили за штрајк глађу. У Ариљу, Ивањици, Ужицу и Пожеги била је најнижа откупна цена. Знамо да је цена малина на југу Србије била од 150 до 170 динара, у Косјерићу и до 190 динара, а овде, где је центар узгоја, најјефтинија. Да нам нису изашли у сусрет и састали се са нама, ми бисмо ступили у штрајк глађу и то по два члана из сваког удружења сваког дана. Такође, блокирали бисмо хладњаче, јер не желимо да барикадама на путевима угрожавамо недужне грађане – рекао је Радовић.

?

Добривоје Радовић је захвалан учешћем представника Министарства пољопривреде као медијатора на овом састанку, али је незадовољан поступцима Министарства трговине.
– Због тога ми и даље остајемо при нашем захтеву је, а то је смена министра Расима Љајића, који уопште не одговара на наше захтеве – додао је председник Асоцијације малинара Србије.
Произвођачи малине такође сматрају да је претходна цена била веома ниска, с обзиром да је ове године малина претрпела велике штете. Пролетос је било великог мраза и доста снега, који су десетковали малињаке. Затим, стручна радна група формирана при Влади Србије оцењује да ће род малине бити за око 50 мањи него прошле године. Поред мраза и снега, главни разлог наглог сушења малине у целој Западној Србији су могуће болести дидимела или рак корена, али и нередовно примењивање агротехничких мера. Они произвођачи, нарочито мањи, који су водили рачуна о свим агротехничким мерама, ипак задовољно трљају руке због рода и цене малине.

Звездана Глигоријевић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.