Мандићу уручена награда „Мајстор године за 2017.“

СРПСКИ „ПРАКТИЧНИ АИКИДО“
Ове године мајстори и нструктори наше српске борилачке вештине „Практични аикидо“ учествовали су на Светском фестивалу борилачких вештина у Црној Гори у Будви. Као главни организатор Предраг Лазаревић, носилац црној појаса 10 дан, успео је да оствари сјајну организацију и доведе светске мајсторе као учеснике тог фестивала. На овом фестивали је био и Ужичанин Драгомир Мандић, оснивач практичног аикидоа, а који је примио награду „Мајстор године за 2017.“
– Нама је била изузетна част што смо имали прилике да присуствујемо и да ове године будемо део фестивала, који је на светском нивоу. Међу великим бројем мајстора из целог света потрудили смо се као представници наше борилачке дисциплине да оставимо позитиван утисак о нашој вештини. Одушевљен сам принципима рада многих великих мајстора, који су учествовали на фестивалу и које смо имали прилике да упознамо. Након фестивала, на гала вечери пријатно сам се изненадио када су ме прозвали и уручили награду „Master of the year“ или „Мајстор године за 2017 годину“. Захвални смо свима на сјајном дружењу, сјајној организацији и прилици да упознамо светске људе и мајсторе – рекао је Драгомир Мандић.
Он је објаснио да као и у другим борилачким вештинама, и у аикидоу постоји више стилова.


– Сваки мајстор који је достигао свој врхунац у познавању вештине максимално уноси своју креативност, своје елементе и склоности ка одређеним техникама. Проверавајући и мењајући научене аикидо технике, имао сам само једно питање на уму, да ли је и колико техника применљива у самоодбрани. Тренирајући код најбољих светских мајстора борилачких вештина, издвојио сам неколико стотина техника које сам модификовао, прилагодио и тиме повећао ефикасност и применљивост у реалним животним ситуацијама. Тако је настао “Практични аикидо”. То је ефикасна вештина самоодбране, која примењује одбрамбене технике засноване на законима природе. Уједно је дефанзиван, изузетно флексибилан систем одбрамбених техника чије су основне карактеристике: брзина и правовременост реаговања, уклапање у противников напад, континуитет извођења техника и потпуна завршна контрола нападача помоћу специфичних полуга – рекао је наш саговорник и додао:


– Посебна пажња се обраћа на одбрану од наоружаног нападача, нарочито када су у питању нож или пиштољ, са блиског одстојања. Изузетно важан део „Практичног аикидоа“ је завршна контрола противника. А и то представља једну од специфичности ове вештине. Оно што посебно издваја тренере „Практичног аикидоа“ је рад са децом, па су инструктори ове организације регистровали програм за децу узраста од 4 године до 14 година под називом “Први аикидо кораци”. „Практични аикидо“ се препоручује за побољшање здравственог стања деце где развија многе позитивне особине кроз сам тренинг. У програму такође постоје елементи корективне гимнастике и самим тим поред савладавања одређеног броја техника самообране циљ је и развој опште моторике, јачање и правилан развој коштано-зглобног и мишићног система, социјализација и емотивно сазревање деце.

З. Г.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.