početak GRADSKA Најбоље малине одлазе у другу и трећу класу!?

Најбоље малине одлазе у другу и трећу класу!?

od nedelja
2,7K pregleda

Нови проблеми малинара
Као што се зна, Србија је земља шљива још од Милоша Обреновића, који је њима и стоком хранио целу Европу, чак и царску Вијену. У међувремену, Србија је постала земља малина, откупних цена, малинара и њихових проблема.
Ове године клима је била погодна бобичастом воћу. У Златиборском и Моравичком округу родиле су као никада до сада.. Бог је дао погодну климу, али и нешто града да људе дозове памети, али изгледа да ни ове године неки нису научили лекцију.
Опет су надвладале наше српске преке нарави, сукоби интереса, а оно што није уништио град, изгледа да ће уништити или откупљивачи и хладњачари, или неко трећи ко на „своју руку“ формира ниску цену, што веома љути пољопривреднике који од тога живе и улажу велики рад и труд.
Као и претходних, и ове године имали смо исте слике: протест незадовољних малинара малим откупним ценама, блокирање аутопутева, протесте испред Владе….
И шта смо добили ? Ништа, или како ко?


За већину оне ће бити недоступне, због високе цене у супермаркетима и продавницама, у којима за 100 гр морате издвојити од 120-180 динара.
На другој страни велики број малинара je огорчен, понижен и љут што нико не цени њихов целогодишњи рад. Већина је решила да не бере и продаје малине по тој цени, јер можете да замислите како изгледа рачуница, ако пољопривредници за килограм малине добију негде за „другу“ и „трећу“ класу (углавном у највећем роду су припале тој класи, а и то је веома дискутабилно како одредити праву класу) која износи 60 динара по кг.
Поједини откупљивачи малину су откупљивали по лошијој класи, а хладњачама продавали углавном по првој класи или како се другачије зове – А класи. Треба напоменути, друга и трећа класа плаћа се по фиксној цени, без додатне накнаде, када се сазна коначна цена малине.


Даље се питамо, ко котролише откупљиваче, и ко је одговоран за процену квалитета малине? Како се класирају? Која је то прва, друга, а која трећа класа? Да ли то оцењују стручњаци, или приватни моћници и откупљивачи по личном „ћефу“? Када ће се томе стати на пут ?
Оно што на крају сви примећујемо је да ако овако остане у будућности ће бити веома угрожена даља производња малине у Србије.


Ко је ове године решио да „ошиша“ малинаре, и на томе троструко заради? Да ли су томе криви откупљивачи, власници хладњача, Министарство пољопривреде и Министарство трговине, који годинама немају политику када је у питању малина, или неко други процените сами!?
Србија изгледа постаје све више земља разочараних малинара, који нису власници ни свог црвеног злата. Ваља размислити о томе!

Н.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.