početak SATIRA Највећа гондола на свету премала за српску бирократију

Највећа гондола на свету премала за српску бирократију

od nedelja
636 pregleda

АГЕНЦИЈА ЕРЦОВ ЈАВЉА

– Градња највеће гондоле на свету, чије постављање је планирано на Златибору, наишла је на неочекиване проблеме када је установљено да она није пројектована према величини српске бирократије. Представници француске компаније “Помагалски”, која је одавно испоручила делове за гондолу, кажу да ће приговоре узети у обзир, али и да сумњају да у свету постоји технологија којом је могуће премостити овај проблем.
-Наша компанија је врло заинтересована за отпочињање радова на златиборској гондоли, на чијем пројектовању су радили наши најбољи инжењери. Предвиђено је да буде највећа на свету, али изгледа са њена величина није довољна да премости лоше политичке односе и бирократске кривине које су се у међувремену појавиле, објашњава Жан Пјер Папрен, менаџер компaније Помагалски. – Наши пројектанти то нису узели у обзир приликом прорачуна и тренутно проверавамо да ли је кривица до њих или на неком другом месту. Ова гондола је круна нашег рада и наравно да желимо да она што пре почне са радом, јер ће то потврдити наш водећи положај у свету када је ова врста бизниса у питању, додаје он.
Цена гондоле се процењује на 13 милиона евра, што је највећа инвестиција у овом делу Србије. Требало би да повеже центар Златибора са његовим највишим врхом Торником, али радови касне због проблема између републичке и општинске администрације. Док у Општини Чајетина тврде да су испоштоване све процедуре, Министарство грађевине одлаже издавање грађевинске дозволе до завршетка започетих судских процеса.
-Искрено да вам кажем, ја више стварно не знам о чему се ту тачно ради и где запиње. Не знам ни чије је спорно земљиште, ко треба да изда грађевинску дозволу, а тек ко је кога тужио и до кад ће све то да траје. Градили смо гондоле свуда по свету, у најпознатијим и најексклузивнијим светским летовалиштима, али са оваквим препрекама се никад нисмо суочили. Трудимо се да сазнамо колико је висока та српска бирократија да би њене димензије и координате унели у рачун и њој прилагодили пројекат, али никако да добијемо конкретан одговор. Имам утисак да она свакодневно расте, као да се ради о вулкану који ће једном да екплодира – каже наш саговорник из Француске.
И поред свега, он остаје оптимиста и верује да ће радови једном отпочети. Признаје да раније није знао много о Србији и да је изненађен сазнањем да је она толико богата да може себи да приушти да 13 милиона евра сакупља прашину у складиштима.

Бојан Савић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.