početak GRADSKA Остајем независни одборник

Остајем независни одборник

od nedelja
3,3K pregleda

ИНТЕРВЈУ: СЛОБОДАН КУЗМАНОВИЋ, НЕЗАВИСНИ ОДБОРНИК
Слободан Кузмановић је више од 25 година био члан Демократске странке, а у овом сазиву и одборник ДС Ужице. Крајем прошле године се ишчланио из странке, али је мандат одборника задржао као независни одборник. У интервјуу за Ужичку недељу говори разлоге због којих је напустио ДС и виђење политичке ситуације у граду, али и у држави, као и раду седница Скупштине града.

УН: Због чега сте напустили Демократску странку?
– Већ дуже врема сам био незадовољан радом Демократске странке. Пре свега, сметало ми је када се странка цепала, када су високи функционери странке, незадовољни са својим статусом у странци основали своје странке. Онда сам заиста видео да те појединце занима више лични интерес и да их не занима странка. Сматрам да су они највећи кривци урушавању странке. Проценио сам да оснивају своје странке искључиво зарад личних интереса и продужења свог политичког живота, да би и даље живели од политике.
– Наравно, то је на глобалном нивоу, али то се пресликава на локални ниво. Увек сам био на тој демократској страни, али никада нисам био у извршној власти, нити на неким одговорним функцијама. Зато за грешке које су се раније дешавале у управљању садашње опозиције док је била на власти, не могу да сносим одговорност. Када се гласало у самој странци, некако сам увек био на једној страни, а други на другој страни. Како је време пролазило странка се делила и слабила, и због свега тога што се дешавала и на републичком и на локалном нивоу, схватио сам да више не припадам томе. Али, сам наставио опозиционо да размишљам. И на крају, то је кулминирало онда када су локални органи ДС доносили одлуку да ступе у Савез за Србију, тако да сам изашао из странке пре те одлуке.

УН: Шта Вам смета у Савезу за промене?
– Највећи део Савеза за промене чине лидери који су били у Демократској странци, који су цепали странку, а сада би да се уједине. Поред тога, ти лидери, некадашњи чланови ДС-а, били су на власти и народ их је легалним путем склонио са власти, јер није био задовољан њиховом владавином. Тада је стање у медијима било другачије. И сада стање у медијима није добро. Ти лидери који желе сада да се уједине, наводно због народа, не уједињују се они због народа, већ због себе, због својих личних интереса. Видели су да те њихове мале странке не могу ништа да постигну и да тако њихови лични интереси не би могли бити задовољени. Схватили су да само групно могу да задовоље те личне интересе.
– Мало сам скептичан према Савезу за Србију, јер су у њему заједно националисти, либерали, социјалдемократе, конзервативци итд. Кажу да су се ујединили зарад тога да скину ову власт, али ја не видим како ће сутра да се договоре како да владају овом земљом. Изгледа да им је битно само да задовоље своје интересе и зато нисма хтео да будем у томе. Такође сматрам да ти појединци који желе поново на власт да нису добро владали, јер их народ не би скинуо са власти. Такође мислим да и ова власт не ради добро, медијска слика је катастрофална, да би услови за изборе морали апсолутно да се побољшају, нарочито на јавном сервису, где треба да буде много више и другог мишљења, јер је јавни сервис свих грађана.

УН: Да ли подржавате грађанске протесте?
– Могао бих да подржим грађанске протесте, али не могу да подржим начин и лидере Савеза за промене, који хоће да воде те протесте. Чак су и они видели да не треба да буду на челу тих грађанских протеста, па су се склонили. Шта се десило? Десило се да те грађанске протесте иза којих стоји Савез за Србију нема ко да води. Имали смо Трифуновића, Милојка Пантића и друге, и испоставило се да ти људи могу да буду опозиционо настројени, али да немају снагу да воде толику масу народа. Сада имамо неке грађанске протесте које нема ко да води, јер су лидерима Савеза за Србију рекли да морају да се склоне. Из тог разлога ти лидери су почели поново да се појављују, јер од грађана нема никог да жели да буде нови грађански лидер, иза кога бих можда и ја стао.

УН: Како видите то што одборници Савеза за Србију бојкотују седнице Скупштине града?
– Ја сам наклоњен опозицији, али не излазим са седница. Не излазим зато што не припадам том Савезу за Србију, а одлука о иступању је дошла одозго. Мислим да треба учествовати у раду Скупштине, јер је ова власт то ипак добила на легалним изборима. И све док легалним путем не сиђу са власти, немам никакву дилему ко треба да влада. Они имају већину по чијим се предлозима доносе одлуке. Иначе, док сам био у Демократској странци, као одборник бавио сам се конкретним стварима на седницама Скупштине, нисам држао политичке говоре и неки од мојих амандмана су усвојени. То значи да је садашња власт поштовала неке моје квалитетне предлоге. Усвојене су и неке промене дневног реда. И да будем децидан: са садашњом власти немам никакве спреге и никакве договоре.

УН: Према Вашем мишљењу у чему је највећи проблем неслагања позиције и опозиције?
– Највећи проблем и на републичком и на локалном нивоу, где имамо две сукобљене стране позицију и опозицију, што и једни и други причају велике неистине о појединцима како су у спрези са криминалом, а без икаквог доказа. То је страшно. Садашња власт зарад очувања власти спремна је да изнесе највеће неистине, да осуди унапред некога без било каквог доказа и без правоснажне одлуке. Тако исто и опозиција. Најгоре је то што они који треба да штите ту истину, ту институцију, они је крше.

УН: Да ли то што одборници Савеза за промене напуштају седницу Скупштине града има утицаја на рад квалитетног локалног парламента?
– Реално мислим да врло мало или уопште не утиче не присуствовање одборника Савеза за промене на рад Скупштине, осим што се седнице брже завршавају. Такав рад парламента није демократски, а то што напуштају то је политичка борба и то поштујем. У сваком случају не подржавам садашњу власт.

УН: Да ли планирате неки нови политички ангажман?
– Сада не размишљам да се приклоним некој другој странци. Чак сам размишљао да изађем из Скупштине, али сам схватио да ипак могу да допринесем бољем и квалитетнијем раду у доношењу одлука. Толико дуго сам подржавао неку опцију и мислим да сам заслужио да останем одборник и не желим да се приклоним некоме.

УН: Како Ви гледате на последња дешавања на протестним шетњама, о упаду на РТС?
– Ако тражимо неку кривицу, кривица је подједнака и власти и опозиције. Власт је мислила да ти протести могу да иду у недоглед и да ништа не предузима, да не дозволи слободу медија и тих неких предизборних услова, да те неке основне захтеве опозиције, као што је и њихова заступљеност на јавном сервису не омогући. Власт је то игнорисала и дошло је до те неке радикализације протеста. Ипак, сматрам да није требало да се догоди такав упад и мислим да је власт на томе поентирала, јер све институције из Европске уније сматрају да насилно улажење није добро. Разумем да је опозиција хтела нешто да уради, јер власт није ништа предузимала за њихове захтеве и зато је тај упад последица таквог понашања власти. Одговорност сносе и једни и други, и није требало то да се деси.

УН: Због чега не можете да подржите ову власт?
– Не могу да подржавам ову власт када видим шта се све ради у Брусу, у Житорађи, у Гроцкој… Они су толико бахати, да је то постало страшно. Ужице је мали град и сви се скоро познајемо. Требало би да имамо једну другачију атмосферу. Можемо да мислимо различито, али не смемо да се вређамо. Плашим се да може доћи и до директном сукоба, да не будемо једни против других. Ствара се мржња, а то је опасно између политичких неистомишљеника, а све зарад власти, за народне паре, јер сви гледају како да дођу до тих народних пара у буџету.

УН: Када сте поменули буџет, да ли је до сада утрошени новац према Вашем мишљењу могао на бољи начин да се потроши?

– Наравно да да. Могло је више новца да се уложи у екологију, односно у здравље, а не да буду капиталне инвестиције крпљење рупа. Рупе крпе тако што у њих баце лопату асфалта без икакве подлоге, мало потабају, а после седам дана испадну. Као што бацају тај асфалт, тако бацају и новац. Ми имамо скоро 3 милијарде динара у буџету града. Верујте, може одмах пет посто да се уштеди, а то је око 150 милиона динара, које могу да се дају, на пример, у социјална давања. Чини ми се када бих био у ситуацији да распоређујем тај новац, пошто се бавим реалним сектором у привреди, сигурно бих уштедео и 10 посто, а то је 300 милиона динара. Новац се даје јавним предузећима да би примили плате, а не да би нешто урадили. То је бацање новца. Велики је јавашлук у јавним предузећима. На жалост, то није радила само ова власт, већ све претходне власти. Треба да на власти буде неко ко би могао све то да пресече и да спроведе, али вероватно је то тешко спровести. Потроши се новац са споменик или плато, а обилазница стоји 15 година. Колико би загађење било мање, да је ту уложен тај новац. Радови на обилазници су почели, па би морали и да се заврше. Замислите када би се 200 милиона динара одвајало из буџета града за обилазницу. Тако би могли да се појавимо са пројектом код републике или код неких претприступних фондова Европске уније. А овако, та обилазница се само помиње пред изборе. Или, на пример, никако није смело да се испусти изградња колектора за пречишћавање отпадних вода. Не због Европске уније, него због нас. А испуштен је зарад неких ситних политичких интереса, да неко не би изгубио подршку.

УН: Ви сте и привредник, па како видите рад ресора за привреду у граду?

– Члан Градског већа је угледни привредник, који је на почетку заиста желео да се нешто покрене, па су ти неки почетни кораци били добри. Чак је и заменик градоначелника долазио у привредне субјекте и разговарао са власницима. Али, то је стало, а и члан Градског већа задужен за привреду се не појављује на седницама Скупштине града. Вероватно и он није задовољан усвајањем неких предлога и мислим да је постао пасиван, јер се његови предлози не усвајају. Верујем да и он жели да идемо ка томе да буде што већи број радних места. Критиковао сам буџет, јер је из њега издвојено само 12 милиона динара за привреду. Па, зна се да се да скоро 50 посто буџета пуни из привреде, од пореза на личне дохотке и других давања привредника. Онда би власт то требала да врати на неки начин. Чини ми се да је у тој области најмање урађено, него срећа је да имамо добре привреднике који су предузимљиви и пуне буџет. Чак су била нека објашњења од заменика градоначелника да не желе да доводе неке стране инвеститоре који би дали мале плате радницима. То је контрадикторно у односу на то шта ради власт у републици. То објашњење није добро. Свакако је мој став да би могло више новца да се одвоји за привреду. Такође, сматрам да члан Градског већа за привреду не утиче много на то и можда је због тога требало бар да поднесе оставку.

Звездана Глигоријевић (Ужичка недеља 1008)

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.