početak NAJNOVIJE Pogled sa vrha ledenog brega

Pogled sa vrha ledenog brega

od Mila Filipović
1,K pregleda

– Kasnije je objavljen izveštaj Republikanskog komiteta Kongresa o istrazi, na čijem se kraju kaže da nije potvrđeno da je Flin lagao agente FBI, a direktor Džejms Komei je posvedočio da agenti nisu dokazali nikakvu prevaru, niti imaju dokaze da ih je lagao –

Slučaj general-pukovnika Majkla Flina

“Moj vodeći princip je sledeći – Krivica se nikada ne dovodi pod sumnju”
Franc Kafka, “Proces”

U jeku Covid-19 pandemije slučaj general-pukovnika Majkla Flina, protiv koga je Ministarstvo pravde obustavilo istragu i oslobodilo ga svih optužbi, nije promakao oku američke i svetske javnosti. Scenario koji se ne viđa ni u najboljim špijunskim filmovima, korumpirane nacionale agencije, FBI čiju reputaciju ni ozbiljna reforma ne može staviti na sigurne noge, uništen život odlikovanog vojnika, koga su protivnici sadašnjeg američkog predsednika doveli na rub propasti, uveli u bankrotstvo, izbrisali gumicom njegovu vojničku i političku karijeru, tri godine kasnije, pošto je kao savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Trampa priznao pre tri godine da je lagao FBI i potpredsednika Pensa, danas je slobodan čovek. Federalni sudski proces je iza njega, ali još ništa nije stavljeno ad acta – Flin, kome je presudila FBI, sada može biti na čelu agencije, I raščistiti sve što je tamo za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju.

Vest je krajem aprila odjeknula kao bomba i među Republikancima i među Demokratatma, kada su javnosti postali dostupni otpečaćeni dokumenti FBI u kojima se jasno vidi namera i želja čelnih ljudi agencije da generala Flina, na početku Trampovog mandata, “navedu na laganje, sa ciljem da ga optuže ili da ga makar sklone sa pozicije.”

Rukom pisane beleške postale su dostupni javnosti nakon zahteva državnog tužioca, Viliama Bara, koji nije strahovao od oluje koja se brzinom svetlosti podigla, naročito iz redova nekadašnje Obamine administracije, koji su proces I postupak protiv Flina doveli skoro do savršenstva, zaboravljajući ipak da Justicija zna da ne možemo promeniti sve što vidimo, ali da ništa ne možemo promeniti pre nego što vidimo. Stvari su posle 3 godine izašle na videlo, rukom pisane beleške kao glavni dokaz protiv nelegalnog postupka FBI.

Da pođemo od početka komplikovanog slučaja, kojim su, uz zahteve sa najvišeg mesta, čelnici FBI zeleli da sklone Majkla Flina sa pozicije savetnika za nacionalnu bezbednost, jer je planirao ozbiljno čišćenje službi, a on je bio i najbolji put da naškode predsedniku Trampu, i optuzbe protiv njega za kolaboraciju sa Rusima učine relevantnim.

Mašinerija se ubrzo, ustaljenim metodama zahuktala, kao najidealniji metod bilo im je povezivanje Flina sa Rusima, koje su optuživali za umešanost u američke predsedničke izbore i konačni rezultat. 24. januara 2017. godine Flina su u Beloj Kući presrela dva FBI agenta, i zahtevala intervju, ne poštujući ni protokol, ni proceduru, uvereni da, pošto se Trampov kabinet tek formirao, ne bi bilo loše malo dići prašinu u centru nove administracije. Tražili su da im general-pukovnik ispriča detalje svog razgovora sa tadašnjim ruskim ambasadorom u Vašingtonu, Sergejem Kislijakom, u vezi sa sankcijama iz 2016. godine, razgovor je bio prisluškivan i kasnije je upotrebljen kao osnova za podizanje optužnice za lažnu izjavu i iznuđivanje priznanja krivice.

Polovinom februara Flin je podneo ostavku na mesto u Beloj Kući, pošto je, prema tvrdnjama FBI, lagao potpredsednika Pensa i druge zvaničnike Bele kuće o suštini svojih razgovora sa ruskim ambasadorom, iako je američki potpredsendik potvrdio da nisu diskutovali o sankcijama protiv Rusije. U maju je izabran specijalni tužilac, Robert Muler, da započne istragu i utvrdi eventualno uplitanje Rusije i moguće dogovore sa Trampovim saradnicima tokom predsedničkih izbora u novembru 2016. godine. U decembru je, tokom istrage, Flin, pritisnut navodnim dokazima FBI priznao da je davao lažne izjave u intervjuu FBI o svojim razgovorima sa ambasadorom, uz obećanje da će sarađivati sa istragom potpuno i istinito, uz odlaganje kazne dok se potpuna istina ne utvrdi. Rečeno mu je da može dobiti 5 godina u saveznom zatvoru.

Kasnije je objavljen izveštaj Republikanskog komiteta Kongresa o istrazi, na čijem se kraju kaže da nije potvrđeno da je Flin lagao agente FBI, a direktor Džejms Komei je posvedočio da agenti nisu dokazali nikakvu prevaru, niti imaju dokaze da ih je lagao. Specijalni advokat i Flinovi advokati su podneli novi zahtev za odgađanje presude na 90 dana, a u julu su advokati potvrdili da je optuženi spreman za izricanje presude. Muler je poslao memorándum sa preporukom da se izbegne izdržavanje zatvorske kazne, naročito imajući u vidu kooperativnost optuženog.

Majkl Flin, penzionisani general- pukovnik rođen je 1958. godine, kratko je bio na funkciji savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika Trampa. Bio je aktivan u oblikovanju protivteroristicke strategije SAD, ratovao u Iraku i Avganistanu, dobio brojna priznanja i odlikovanja. Registrovani član Demokratske partije, odrastao u domu Demokrata, Flin je 2016. godine govorio na Konvenciji Republikanske partije i znacajno doprineo predsedničkoj kampanji I izbornoj pobedi tadašnjeg kandidata, Donalda Trampa.

U isto vreme, advokati odbrane su sakupljali podatke sa svim potrebnim detaljima toka razgovora, utvrđujući da je FBI radeći na istrazi koristila nedopustive métode – ako se Flin nije sećao onoga što su mu stavljali na teret, beležili su da je svesno lagao, u početku mu nisu dopuštali ni prisustvo advokata, tvrdeći da se samo radi o intervjuima (a bilo ih je 19), i utirali stazu da mu unište život, karijeru i porodicu.

Pošto su im dokazi izmicali, nije bilo ni uslova za presudu, Bil Bar je objavio principijelne zaključke kompletne istrage Roberta Mulera, potvrđujući da u njima nema dokaza da je Trampova kampanja, ili bilo ko drugi koordinirao ili pravio zaveru sa Rusima na rezultatima predsedničkih izbora 2016. godine, uprkos višestrukim ponudama pojedinaca povezanih sa Rusima da pomognu Trampovoj kampanji.

Proces je ipak nastavljen, Flin je nekoliko puta menjao advokatske timove, istina nije dolazila na videlo i Ministarstvo pravde mu je preporučilo kaznu od 6 meseci zatvora, jer navodno nije prihvatao odbgovornost za svoje postupke.

Nešto kasnije Flin poništava priznanje svoje krivice, jer je priznanje dao pod pritiskom I u neregularnim ispitivanjima.

Već u januaru ove godine predsednik Tramp, uveren u Flinovu nevinost, razmišljao je o pomilovanju, imajući u vidu propuste u istražnom postupku, kao i obaveštenja iz FBI da su zaturili intervjue i izjave sa Flinom, d su neki dokumenti nestali.

Pre nekoliko dana Ministarstvo pravde je oubstavilo istragu, na osnovu detaljnih ispitivanja svih okolnosti i činjenica

Radilo se o aroganciji čelnika FBI, agenije koja odavno ima reputaciju trule jabuke, koja je dovela do najveće politizacije Ministarstva pravde u istoriji, a potpuno je očekivano otvaranje novih istraga, koje će utvrditi dokle se išlo u vrhu Obamine administracije, ko je i zbog čega tačno nameštao proces i za njega znao, a možda i direktno davao instruckije, kako bi se dokazala kolaboracija Trampovog tima sa Rusijom.

Trampova administracija čvrsto je uverena da se radi o potpuno izmišljenom slučaju, koji je sramota za zemlju i za pravdu, u koju su umešani prljavi policajci i korumpirani političari, duboka država i levičari, podstaknuti medijima koji su o slučaju godinama pisali, a neki za izveštavanje dobili i Pulicerovu nagradu. “Nadam se da e svi odgovorni uskoro platiti ceh, a novinarima biti oduzeta Pulicerova nagrada za izmišljeni sudski postupak. To nije istraživačko novinarstvo, to su “fake news” – rekao je predsednik Tramp.

Oglasio se i bivši predsednik Barak Obama, tvrdeći da je ovo što se desilo sa oslobađanejm krivice za Flina neviđeni presedan, je se oslobađa neko ko je priznao da laže, i to dva puta, priznao pod zakletvom, sve to može dovesti u pitanje vladavinu zakona i funkcionisanje institucija u današnjoj Americi.”

Ministarstvo pravde neće odustati od istrage za utvrđivanje odgovornosti Obamine administracije u ovom lažiranom postupku, koji je još jednom potvrdio koliko su snažni partijski stavovi, emocije i podele, zbog kojih se u današnjoj Americi gubi smisao i sluh za parvo i pravdu. Ako su ovako mogli odlikovanom generalu, šta tek mogu nama!

Neki analitičari nagoveštavaju da će baš Majkl Flin biti novi prvi čovek FBI i prečešljati agenciju, od glave do repa, a možda će ponovo biti i član Trampovog kabineta.

Živimo u surealnom vremenu, u kome i ovaj slučaj opstrukcije pravde i zakona podseća na Orvelovu “Rat je mir, sloboda je ropstvo, neznanje je snaga.”

Mila Filipović, Čikago

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.