početak GRADSKA Полиција преузела случај

Полиција преузела случај

od nedelja
545 pregleda

nemanja-nesic

Загађење Ђетиње
Резултати анализе узорака воде са Ђетиње, коју је спровео Завод за јавно здравље Ужице, показали су присуство суспензије прљаво беле боје на ушћу Коштичког потока у Ђетињу, код Жутог моста. Реч је о неуобичајено високом садржају титан-диоксида.
– Титан диоксид представља бели пигмент, односно адитив, који се користи у производњи свих врста боја, намаза, лакова и грађевинских материјала и то недвосмислено говори да је дошло до изливања одређених материјала који у себи садрже титан-диоксид- каже Дуња Ђенић, градска већница задужена за екологију, коментаришући анализу воде коју је Завод за јавно здравље ове недеље доставио градској управи.
– Узорак воде је показао да је количина кисеоника у води на том месту била у границама нормале. Титан није вршио везивање за потрошњу кисеоника, већ је до угрожавања екосистема дошло због густине суспендоване честице – објашњава Ђенић, додајући да свако нарушавање оваквих природних система води до одређених последица, које са собом носе и помор рибе.
Заменик градоначелника Немања Нешић каже да су се, након угрожавања биљног и животињског света, као последице изливања штетних материја у Ђетињу, створили законски услови за отварање полицијске истраге.
– Републички еколошки инспектор је Министарству унутрашњих послова поднео кривичну пријаву против н.н. лица за загађење животне средине. За то кривично дело је, осим новчане, предвиђена и казна затвора до пет година. То значи да ће инспекцијске службе МУП-а, у координацији са комуналном полицијом, покренути опсежну истрагу и надамо се ускоро идентификовати појединце или институције који су починили ово кривично дело- каже Нешић.
Титанијум диоксид се још назива и „титанијумско белило“ и врста је неорганског белила, прилично постојана у води, што му дозвољава да за кратак временски период захвати велику површину реке и задржи боју петнаест до двадесет минута.

dunja-denic

– Имали смо добру околност да су техничке екипе Завода за јавно здравље биле на лицу места, баш у тренутку изливања материје из Коштичког потока и узеле најадекватнији узорак – каже Ђенић и додаје да је титаниујум у Коштички поток могао да доспе из било ког индустријског постројења или од стране приватног лица.
Према њеним речима титанијум као материја нема граничне вредности које су дозвољене да се нађу у отвореним водотоковима, нити постоје правилници и уредбе.
– Свака материја за себе, у зависности од околности и количине, може да буде отровна и самим тим погубна за флору и фауну. Да би за неку материју могли да кажемо колико је опасна и које су то вредности, морамо да знамо све друге карактеристике, особине и околности, што је ствар опсежне хемијске анализе. Титанијум није високотоксична материја, већ суспендована – закључује Ђенићка, напомињући да је све отров у одређеној количини и да је доза битна за све, а да свако нарушавање екосистема реке, увек предствља опасност за флору и фауну.
Немања Нешић је додао и да ће, за разлику од комуналне полиције, МУП у овом случају имати могућност истраге у свим објектима, и изразио наду у брзо откривање починилаца овог кривичног дела.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.