početak DRUŠTVOSVET Eksploatacija krize

Eksploatacija krize

od Mila Filipović
986 pregleda

– Iz svog podruma u virtualnoj izbornoj kampanji i dalje se javlja Džo Bajden, neki analitičari tvrde da Demokratska partija ozbiljno razmišlja o tome da ga zameni nekim ko bi se lakše snašao u digitalnom svetu ili makar imao bolji program od njegovog, koji se svodi na to da “Ja nisam Donald Tramp” –

Columbus Drive koji deli Grant park u Čikagu i kojim uobičajeno prolaze hiljade i hiljade automobila ovih dana prelaze i pešaci…

Covid-19 u SAD – Dan pedeset peti

Juče smo, nakon svedočenja doktora Tonija Faučija, vodećeg eskperta za zarazne bolesti, i doktora Roberta Redfilda, direktora Centra za kontrolu bolesti, dobili sumornu sliku dana koji su pred nama, a nadali smo se kakvom-takvom razvedravanju. Doktori su nam sa svojih pozicija, odgovarajući na pitanja senatora sa leve i desene strane, odgovarali da nam jedna vakcina svakako neće biti dovoljna, da će nam trebati nekoliko vakcina u borbi protiv pandemije, da je moguće da vakcina ne bude ni efikasna, da školska godina u septembru ne može početi, jer vakcinu ili vakcine do tada ne možemo imati, da rano otvaranje zemlje može prouzrokovati neželjene nove smrtne slučajeve i novi talas pandemije… Sve u svemu, staviše nam do znanja da pandemija nije pod kontrolom, samo dan pošto je predsednik Tramp rekao da je došao trenutak u kome smo savladali krizu. Stvarno, znamo li šta smo postigli posle dva meseca izolacije i kuda će nas sledeća dva meseca odvesti?

Prema svedočenju lekara, ni terapija ni vakcina za virus neće biti spremne na jesen, kada se zaraza može u snažnom talasu vratiti, da je neophodno da izgradimo infrastrukturu nacionalnog zdravstvenog sistema, tešeći se da ćemo na jesen biti makar malo bolje pripremljeni, nego što smo bili u martu i da ćemo malo bolje poznavati neprijatelja. Remdesivir, kažu doktori, ima skroman uspeh u bolničkom lečenju teško obolelih, radi se na 8 vakcina, a testiranje će i dalje igrati ključnu ulogu u zaustavljanju zaraze.

Ne znam kako vi, ali meni ništa nije jasno, postajem sve više skeptična, ne verujem ni brojkama, ni vestima, ni izjavama, a posebno ne verujem modelima. Najnoviji preti da pandemija neče usporiti, ukoliko 60-70 odsto populacije ne bude zaraženo.

Preuranjeno otvaranje može doneti ozbiljne posledice, naglasio je doktor Fauči, tvrdeći da je Krizni štab za praćenje pandemije doneo adekvatna uputstva za postepeno otvaranje odredjenih oblasti, regiona, gradova, pa i čitavih država, ali ako je dinamika rasta broja zaraženih u nekim erijama koje su preuranjeno otvorene povećana, može doći do brzog širenja zaraze i novih žarišta pandemije.

U razmeni vatre između senatora i lekara, doktor Fauči je rekao da je on samo savetnik, i da kao naučnik, lekar i čovek koji brine o zdravlju nacije, ne donosi odluke, niti o njima ima poslednju reč.

U istom danu demokratska većina u američkom Kongresu predstavila je novi zakonski akt za ekonomsku pomoć tokom pandemije – “Patrioti na delu” predviđa izdvajanje od 3 triliona dolara, od kojih će 1 trilion biti namenjen za pomoć državama, a veliki deo ostatka za direktnu pomoć građanima. Predlog je da svi koji imaju godišnje prihode ispod 99.000 dolara dobijaju mesečno po 1.200 dolara, uz dodatnih 1.200 dolara za svako dete, sve dok se ekonomija ne vrati na stanje pre pandemije, sa namerom da se obezbedi trajna likvidnost i sigurnost porodicama i pojedincima u ovom nesigurnom vremenu. Demokrate, na čelu sa predsedavajućom u Kongresu, Nensi Pelosi, zahtevaju i produžetak uplata od 600 dolara mesečno iz saveznog budžeta za svakog nezaposlenog do januara iduće godine.

Naravno, običan građanin neće ni videti niti mnogo razmišljati o ružičastom spisku želja levičara, koji su u ovaj predlog strpali i sredstva za program planiranja porodica i pomoć gradovima koji su utočište za ilegalne emigrante; Demokrate tvrde da žele da zaustave krvarenje nacije, a Republikanci novi predlog vide kao tipičnu eksploataciju krize, koja američku ekonomiju može dovesti u stanje potpunog beznađa i propasti. U predlog nije uvedena ni opcija smanjenja poreza na prihode, na kojoj predsednik Tramp i njegova administracija insistiraju.

Istina je negde između, na nekoj tački na kojoj će se predstavnici obe partije naći nakon mukotrpnih pregovora koji ih očekuju, jer predlog najpre mora usvojiti Senat, potom Kongres, a na zakonski akt mora biti stavljen i predsednikov potpis. Demokrate veruju da imaju odličnu startnu poziciju za pregovore, Republikanci im ne odobravaju, tvrdeći da se džabe upuštaju u bespotrebno vežbanje snage.

U međuvremenu se sudaraju mišljenja onih koji su za početak rada, protiv onih koji bi da izolaciju i dalje bespogovorno poštuju. U Njujorku se planira otvaranje u 4 faze, u Ilinoisu su sveštenici iz 60 crkava najavili redovne službe od sledeće nedelje, uprkos zabranama guvernera, tvrdeći da volju Boga stavljaju ispred Pitckerove.

Nad Čikagom su juče leteli Plavi anđeli, u znak podrške i zahvalnosti zdravstvenim radnicima i svima koji se sa prve linaje fronta bore protiv pandemije.

Iz svog podruma u virtualnoj izbornoj kampanji i dalje se javlja Džo Bajden, neki analitičari tvrde da Demokratska partija ozbiljno razmišlja o tome da ga zameni nekim ko bi se lakše snašao u digitalnom svetu ili makar imao bolji program od njegovog, koji se svodi na to da “Ja nisam Donald Tramp”.

Svedoci smo da Amerika kakvu poznajemo nestaje, gubi se u najavi socijalističke utopije, rasta državnog aparata, koji će sve što nam sada da, na neki način od nas tražiti nazad, zatvarajući prostore slobode, po pravom receptu prolongirane recesije, koja će naciju uveti u duboku depresiju. Ponuđeni predlozi samo su potvrda da u utrobi svake utopije stoji tiranija, u kojoj je ono što je dozvoljeno vladarima, zabranjeno plebsu. Tako nam je bilo danas, a sutra će nam biti kako nam bude.

Mila Filipović, Čikago

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.