početak GRADSKA Кебаб је специфичног укуса

Кебаб је специфичног укуса

od nedelja
3,5K pregleda

НИКОЛА ПЕТРОВИЋ – „ЦЕНТРАЛ“
Пре седам месеци, тачније у новембру 2018. године, одмах изнад некадашњег „Паласа“ отворен је ресторан брзе хране „Централ“, мало другачији од постојећих. Главни акценат, и слободно можемо рећи специјалитет „Централа“ је „кебаб“.
Никола Петровић је на идеју да отвори овакав ресторан брзе хране дошао док је привремено боравио у Немачкој.
– Нисам имао никакве везе са угоститељством, осим што волим да једем. Доста сма ишао у Немачку код мојих родитеља који живе близу границе Немачке и Француске. Тамо сам повремено радио на грађевини. Виђао сам тамо ресторане брзе хране у разним варијантама. Онда ми је дошла идеја да бих могао да отворим нешто слично у Ужицу, али сам хтео да то буде другачије од осталих. Циљ ми је био да за приступачан новац људи добију пристојан оброк и што је на неки начин самопослуживање – рекао је Никола.
Из искуства по немачким сличним ресторанима гости долазе, седну и наруче јело, а док чекају оброк пију кафу или неке друго пиће и читају новине. Тако је и овде замишљено. У „Централу“ нема ништа готово да би се одмах добило, кебаб, пљескавица, пица, тортиља…


Да би све имало прави и јединствен укус Никола је у почетку ангажовао мајсторе роштиља из Лесковца.
– Имали смо неколико људи из Лесковца и једног Турчина, који су нам показали спремање роштиља. Тај човек из Турске је долазио код мене кући да ме обучи да спремам нека јела. Били су ту неколико дана и обучили запослене, а док сам био у Немачкој, спремање кебаба са неким посебним зачинима учио ме је Немац. Кебаб је врло специфичан и надам се да сам достигао тај ниво у прављењу кебаба, као и других јела. То важи и за запослене, који раде на роштиљу и спремању хране. Пре него што сам отворио, лично сам спремио хиљаду тоне меса роштиља. Кебаб лично волим, а доста је заступљен на западу. Међутим, нашим људима прво смета што морају да чекају неких двадесет минута док се спреми. За његово спремање моментално се развија тесто, па се ставља јунеће и пилеће месо са сосевима. Ту се добије један специфичан укус, што опет неким нашим људима смета, јер нису навикли на тај укус. Али, када се човек навикне на њега, он је изврстан, права посластица – рекао је Никола и додао да је на почетку било мало проблема док се радници нису ускладили, али да је временом дошло све на своје место.


Као и кебаб, и све друго се спрема на лицу места. Према Николиним речима, сво месо за роштиљ добија директно из Лесковца са декларацијом. Овде се спремају и пилећа крилца, сендвичи, тортиље, пице, палачинци…
– Код нас спремање јела почиње када се наручи. Зато се чека дуже. Због квалитета многи нас хвале, али има и негативних коментара, баш због те брзине спремања. Али, тако је. Не желимо да имамо десет напржених пљескавица да стоје, а када неко дође и наручи пола сата касније, да му увалимо ту пљескавицу. Тако је са свим јелима – објаснио је Никола.
У понуди „Централа“ су и чикен бургери и француске фан пице. Те фан дан пице су такође новина.


– Главни састојци су лук и сланина. Велика количина лука изазива реакцију код људи, али уз минералну воду и сланином, лук губи онај укус. Много тога сам донео из иностранства, али један део тих јела овде не пролази. Сада када су деца на распусту, повећаћу порције. Рецимо, увешћу пљескавице од 300 грама, а уводим и шиш ћевап. Могу само да додам да људи из Лесковца још нису завршили свој посао, долазе повремено да обуче запослене за неки нови специјалитет. И пре него шта било пустим у понуду, дајем на пробу више порција, али да ми искрено кажу шта мисле о томе – рекао је Никола.
Никола посебан акценат ставља на хигијену, јер не може да замисли место где се спрема брза храна, а да нема тоалет да се оперу руке.

Звездана Глигоријевић (Ужичка недеља 1014)

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.