početak NAJNOVIJE U procepu između politike i virusa

U procepu između politike i virusa

od Mila Filipović
825 pregleda

COVID-19 u SAD – Dan trideseti
Utorak je u Americi počeo žestokom paljbom između guvernera nekih država i predsednika, o tome ko ima totalitarnu moć, ko je kralj, ko je car, a ko sirotinja raja, ali se završio u nešto mirnijim tonovima, uz obećanja da će se Amerika postepeno otvarati, da će guverneri slušati savete predsednika i obrnuto, da će se u normalu najpre vratiti 29 država koje imaju vrlo mali broj zaraženih virusom. Amerika će se vratiti normalnom životu možda i pre kraja ovog meseca, vratiće se brzo, ali uz mere zaštite i onda kada to za njene građane to bude sigurno, čuli smo od predsednika Trampa. Opet se potezalo za Ustavom, federalizmom i ovlašćenjima, ponovo su pominjali rapidne testove, aplikacije na telefonima koje nas mogu upozoriti na opasnost od zaraze, novi test pljuvačke, koji bi značajno olakšao stvari. Predsednik se u Beloj kući sastao i sa dvadesetak Amerikanaca koji su preležali virus, a kasnije razgovarao i sa predstavnicima medicinskih ustanova i organizacija, koordinirajući važne korake za oporavak zemlje, uvažavajući mišljenje lekara.


U istom danu Barak Obama, bivši američki predsednik, podržao je kandidaturu Džoa Bajdena, za koga tvrdi da “ima sve kvalitete neophodne za budućeg američkog predsednika, čiji nas karakter i iskustvo mogu voditi kroz teško vreme u kome se nalazimo na dugom putu oporavka”. Obama je strpljivo čekao da se Bajdenu priključi Sanders, kako se on lično ne bi mešao u odluku birača, i u rutinskom političkom manevru danas obavio ono što je mogao, a mnogi su mislili i da je trebalo da uradi pre tačno godinu dana. U istom danu Bajden se pridružio dnevnoj retorici ističući da se on ne kandiduje za kralja, nego za predsednika, aludirajući na sugestije predsednika Trampa o totalitarnoj moći predsednika u sređivanju vanrednog stanja, kakvo je pandemija. Sada će udruženi napasti sa levog centra u žestokoj izbornoj kampanji, koja će ozbiljno biti nastavljena već prvog dana povratka u normalu.


U utorak je iz saveznog budžeta izdvojeno 25 milijardi dolara za oporavak američke avio industrije, avio kompanije su se složile sa paketom predloženih mera finansijske pomoći, a već nas uveravaju da ćemo uskoro početi ponovo da letimo, da putujemo, da izlazimo, kažu danas čak – možda i da se ponovo rukujemo. Kakva divna dostignuća savremene civilizacije!
U međuvremenu u Džeksonvilu, Florida, automobili koji upravljaju bez vozača, dostavljaju uzorke testova u tamošnje laboratorije, a dronovi već odavno kontrolišu stanje na plažama i ulicama u mnogim delovima Amerike. “Nužda jeste majka inovacija”, a u Americi se sada dešava i “inovacija pod pritiskom” – svedoci smo novog vremena u nastajanju i vrednosti koje nestaju pred našim očima.
Na konferenciji za štampu u Rose Garden Bele kuće predsednik Tramp juče je i zvanično objavio da će Amerika zaustaviti finansiranje Svetske zdravstvene organizacije i zatražiti ozbiljnu istragu o njenoj ulozi u objavljivanju informacija o pandemiji, njenom nastanku i razvoju. Adminsitracija je izdvojila značajna sredstva za istragu, zatražiće i ostavku predsednika SZO, kao i odgovornost Kine za širenje pandemije i gubitke života u 184 zemlje na svetu.


Još uvek niko ozbiljno ne pominje odgovornost, ako je ima, zbog pogrešnih i potpuno netačnih modela za širenje pandemije u Americi, po kojima bi, da se nismo izolovali, umrlo oko 2.2 miliona Amerikanaca, a uz program “ostani kod kuće” između 100 i 200 hiljada građana. Utorak smo završili sa 605.000 zaraženih i oko 26.000 preminulih, svesni da je i ta tragična brojka pogubni rezultat zaraze kojoj smo izloženi. Doduše, ne videh danas doktora Tonija Faučija na konferenciji za štampu, a novinarima se niko osim predsednika i predstavnika zdravstvenih asocijacija nije ni obratio.


Iako smo ocekivali i informacije o članovima novog Kriznog štaba za otvaranje Amerike, izgleda da se i tu još kuva – predsednik je samo najavio daljnje pregovore sa predstavnicima velikih kompanija, medicinskim stručnjacima, bankarima, guvernerima, predstavnicima sindikata, transporta i građevinarstva, verskim liderima, sa ciljem da izabere najbolji tim koji će zemlju uvesti u normalu brzo, efikasno i sigurno. 15 odsto okruga skoro da uopšte nema slučajeve pandemije, mnogi delovi zemlje, naročito oni sa manjom populacijom, imaju neznatan broj zaraženih i lako bi se mogli vratiti normalnom toku života. Komplikovanije će biti u Njujorku, Čikagu, Bostonu, Vašingtonu, ali guverneri svake posebne države moraće da naprave svoj organizacioni plan, predstave ga predsedniku i za njegovo sprovođenje budu odgovorni.
Ne mogu reći da nisam ovih dana zabrinuta, ali se često setim Erme Bombek, koja je govorila “Zabrinutost je kao stolica za ljuljanje – na njoj nešto radiš, ali nikuda ne stigneš.” Istina, imam na pretek vremena i za ljuljanje i za zabrinutost, svesna da me ni to, ali ni ovakav život, nikuda neće odvesti. Tako nam je bilo danas, a sutra će nam biti kako nam bude.

Mila Filipović, Čikago

Comments

comments

Povezani tekstovi

1 komentar

Vesna 15. априла 2020. - 18:10

Odlicna sumarizacija dnevnih dogadjaja. Eh, kada bi bar lokalni novinari mogli da se uzdignu na ovaj nivo!

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.