početak NAJNOVIJE Млади остају у Потпећу и узгајају рибу

Млади остају у Потпећу и узгајају рибу

od nedelja
2,8K pregleda

УЗГАЈАЊЕ ПАСТРМКЕ
Село Потпећ које је на пола пута од Ужица до Пожеге, одавно је познато по Потпећкој пећини, бисеру Балкана због свог величaнственог улаза. Али, има још један разлог да се поноси, да привуче још више туриста и посетилаца. То су рибњаци на реци Петници. На њеној дужини од два километра налази се око двадесет рибњака калифорнијске пастрмке. Зато није ни чудо што више младих остаје у овом селу.


Међу њима је и Ненад Тодоровић. Домаћинство Тодоровић из Потпећа већ 35 година на реци Петници има свој рибњак. Традицију узгајања калифорнијске пастрмке Ненад је наследио од оца Зорана и деде Божа. Њихов рибњак је скоро на самом изворишту реке Петнице. Лети уз жубор реке Петнице и у обилатом зеленилу представља рај за око и душу. И зими је лепо, јер се домаћин потрудио да стазе рибњака и ограду прилагоди амбијенту.


– Први рибњак калифорнијске пастрмке на реци Петници саграђен је пре четири деценије, одмах испод саме пећине. Саградио га је Петар Тодоровић. То је био и први приватни рибњак у тадашњој Југославији. Направљен је за своје потребе, али како су учестали туристи, нарочито они са Златибора, рибњак се проширио, а након њега почели су да се нижу рибњаци на сваких сто метара. Убрзо су мој отац Зоран и деда Божо направили два мања рибњака са калифорнијском пастрмком за своје потребе. А од пре две године ја сам додао још два већа рибњака. У њима су калифорнијске пастрмке различитих величина. Гаји се млађ од 10 грама, па на даље. Потребно је шест месеци да дође до конзумне пастрмке. Kако расту пребацујемо их у друге базене а и исхрана се мења – додао је Ненад.


Ненад говори о Потпећкој пећина, коју су изградиле воде понорнице, а које избијају из пећине и стварају Петницу – пећинску реку.
– Петница се одликује по чистоћи. Баш та њена чистоћа је погодна за узгајање калифорнијске пастрмке, па није ни чудо што само на њених два километра дужине налази преко двадесет рибњака. То је и разлог зашто у овом селу млади остају. Ово је само почетак мог озбиљног рада. Планирам да овде направим мрестилиште и да производимо калифорнијску пастрмку у великим количинама – каже наш саговoрник.
Биће ту посла, нада се Ненад. Нарочито лети, када долазе туристи, јер планира да у понуди има и свеже пржену и филетирану рибу. И посебно, каже овај младић, све више људи постало је свесно колико риба значи у исхрани, те су почели да је конзумирају свакодневно, невезано за пост.


Предност је, каже Ненад, што река Петница и зими и лети има идеалне услове за узгајање калифорнијске пастрмке.
– Спољна температуре нема утицаја на пастрмку, али зато температуре воде има јак утицај. Температура воде у реци Петници је око девет степени, мада зна да падне и на шест степени, али никада не леди. Kада падне тако ниско, онда риба неће да једе. Због тога рибу хранимо са јачом храном, додајем храну са више масти. Готова храна може да се купи у гранулама богата протеинима и мастима италијанског произвођача. А лети, када су врућине, када температура воде порасте до 13 степени, масна храна је на минимуму, јер риба добија сало и може доћи до срчаног удара. Због таквих услова и зими и лети имамо идеалне услове за узгајање калифорнијске пастрмке – објаснио је Ненад.

З. Г. (Ужичка недеља 1029)

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.