početak GRADSKAINFO КУД Идијоти ме инспиришу

КУД Идијоти ме инспиришу

od nedelja
5,K pregleda

МАРКО ПАНТОВИЋ, ПРОИЗВОЂАЧ НОЖЕВА
Оригинални, ручно рађени ножеви, “Баш челик” за кратко време стекли су репутацију међу љубитељима оружја и заљубљеницима у природу којима је потребно квалитетно сечиво. Ножеве израђује Марко Пантовић, Чајетинац који је случајно открио таленат и љубав према ножарству натеравши га да проникне у тајне челика и његове обраде.

Откуд баш ножеви?
– Доста времена проводим у природи, а добар нож је неопходан алат у таквим условима. Прво сам намеравао да га купим, али сам, листајући огласе, схватио сам да су квалитетни ножеви прилично скупи. То ме је натерало да покушам да га направим сам. Први нож који сам направио је, у ствари, преправљени кухињски нож, коме сам уз помоћ хоби алата изменио оштрицу, дршку, прилагодио га својим потребама, а успут открио да волим то да радим и да се добро сналазим у ножарском занату. То је прилично захтевна и комплексна вештина. Поред рада са металом, морате да савладате још неке занате, као што су кожарство, да бисте правили корице, обраду дрвета за дршке и трудити се да сваки од тих послове радите најбоље што можете.

Где сте сакупљали знање?
– Најмање две године сам провео на разним интернет форумима који се баве ножарством. Ту сам прикупио почетно знање које сам примењивао на својим ножевима. Почетак је увек тежак, јер сте на њему апсолутна незналица, а људи са мало више знања од вас изгледају као прави експерти. Доста експериментисања, труда и лутања потребно је да би се савладале тајне заната. Захваљујући интернету, некако сам успоставио контакт са једним од највећих мајстора ножарства у Америци и питао га за савете. Имао сам срећу да је у мени препознао жељу да се озбиљно бавим овим послом и да је спреман да ме посаветује и открије неке своје тајне које су ми помогле да направим велики искорак када је квалитетна обрада челика у питању. Најважнија ствар при прављену ножева су добар челик и његова термичка обрада. Сваки мајстор има свој начин обраде метала, неке своје тајне које његов производ чине оригиналним. Ја рецимо, волим да слушам “Куд Идијоте” док израђујем сечиво. Можда није пресудно по квалитет, али инспирише и ножу додаје коју нијансу чврстоће…

Колико је тешко доћи до опреме и алата неопходних за овакав посао?
– Мој отац и стричеви су занатлије способне да направе стварно невероватне ствари. Највећи део опреме коју користим у радионици њихових је руку дело.Тако сам за доста мање новца добио јако важне уређаје, без којих овај посао не би био могућ. Подршка људи око вас је изузетно важна и може пресудно утицати да остварите неке своје идеје. Ако људи препознају труд, упорност и преданост послу, спремни су да помогну и подрже вас. Морам да поменем и свог комшију Војкана који годинама живи у Америци и који је без размишљања набавио одређене минералне соли којим намеравам да још више унапредим квалитет својих ножева.

Коме су намењени ваши производи?
– Пре свега, људима који проводе време у природи и којима је потребан добар радни нож. То подразумева да је чврст, да се тешко тупи, а лако оштри и да челик не сме бити превише крут да се не би ломио. Купују их кампери, ловци, а има и колекционара који у својим збиркама имају по неколико примерака . У скорије време сам, по наруџбини, направио и неколико месарских ножева, јер су људи који се баве тим занатом тражили управо те карактеристике свог свакодневног алата. Не правим, нити ћу правити, ножеве којима је естетика једина вредност. Она јесте битна и трудим се да испоштујем њена правила, али инсистирам да квалитет сечива буде особина по којој ће се препознавати мој рад.

Куда даље?
– Мој циљ је да правим најбоље ножеве на свету. Знам да то звучи нескромно, али то је идеал коме тежим, а видећемо где ће ме живот одвести.

Бојан Савић (Ужичка недеља 1027)

 

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.