početak KULTURAKNJIŽEVNOST Poboljšava raspoloženje i energiju

Poboljšava raspoloženje i energiju

od Dušica Pavićević
1,1K pregleda

Cveće nije samo ukras
Naučna istraživanja pokazuju da cveće i biljke imaju vrlo pozitivan uticaj na naše emocije i stanje uma, a samim tim i na naše zdravlje.
Evo nekoliko zanimljivih činjenica koje, ako možda niste znali, sada treba da naučite. Policijski čas kao podsticaj za lepo i korisno.

Potvrđeno je da prisustvo cveća izaziva sreću, povećava osećaj zadovoljstva pa da čak utiče i na ponašanje, mnogo više nego što smo spremni da verujemo ili što možemo da zamislimo. Stručnjaci koji se bave ovom temom i veoma ozbiljno je istražuju, smatrajući da je značajna za naše zdravlje, slažu se da spektar boja igra ključnu ulogu u naše životu.

Pažljivo biramo boje zidova, odeće, automobila, na primer… Naš odgovor na boje je intenzivno emotivan, a cveće može biti katalizator za osećanja, jer ne stimuliše samo naša čula vida i mirisa. Jedan cvetni aranžman ima sposobnost da prenese osećaj i stvori raspoloženje samom svojom bojom. Leatris Ajsman, međunarodni ekspert za boje, ističe da je cveće lak i pristupačan način da dodate kap boje i emocije u život. Ona smatra da cveće ima moć da svojim prisustvom transformiše ambijent, dodajući boju i miris.
Liatris Ajsman, iz Pantin insituta za boje, utemeljila je pet emotivnih paleta boja koje su izražene kroz njihovu kombinaciju u cvetnim aranžmanima. A te empativne palete su: Pažnja, Romantika, Senzualnost, Smirenost i Kapric. O svakoj od njih pojedinačno postoje zanimljiva objašnjenja. Evo nekih:

Pažnja
Čine je kombinacija boja koje su krhke, osetljive i nežne (kajsija tonovi, bledo žuti, svetlo zeleno, krem). Ovaj sklop boja čini da se osećamo bezbedno, ušuškano i voljeno.Treba ga uneti u dom svaki put kada nam nedostaje taj osećaj. A cveće u tim tonovima ćemo poslati svima kojima bi koristio topao zagrljaj i briga.

Romantika
Romantični stil i nežna paleta boja podrazumeva spoj osetljivih toplih roza tonova sa hladnim lila i ljubičastim. On nosi osećaj intimnosti, nostalgije i utehe. Romantični aranžmani izražavaju kako ljubavna osećanja, tako i divljenje prema majkama, sestrama, najboljim prijateljima, dragim ljudima. Napravite ga za svoju dušu kada vam nedostaju ili ga poklonite onom kome znate da je potrebno da zadovolji ovu vrstu emocija.

Senzualnost
Bogate i luksuzne kombinacije boja kao što su robusna crvena, ljubičasta, ciklama i narandžasta su duša ove dinamične cvetne palete, podesne za elegantne večere i događaje na kojima želite da privučete pažnju i delujete ekstravagantno.

Smirenost
Spokoj i opuštanje osečamo u mirnoj paleti u kojoj dominiraju jasne i lake nijanse zelene, mistične plave i druge hladne boje. Vaza tišine je savršena za užurbane profesionalce, prezauzete mame i sve one koji traže trenutak smirenosti u stresnim situacijama. Ako ste u borbi sa svakodnevnim obavezama isprobali sve osim ovog neobičnog i jednostavnog recepta, probajte. Neka vas jednog dana na povratku s posla u sobi dočekat upravo buket ovih boja.

Kapric
Paleta prepuna hrabrih, kontrastnih tonova pogodnih da prenesu razigrana osećanja, slobodan duh i želju za zabavom. Žuto, ljubičasto, ciklama, narandžasto, jarko zeleno…

Popularni Feng šui nam takođe sugeriše da je cveće u domu siguran način da se poboljša pozitivna energija, a samim tim i zdravlje, blagostanje, srećniji međusobni odnosi i prosperitet. Lepa cvetajuća biljka nije samo lepa za gledanje, njeno prisustvo u prostoriji promoviše ljubav i smatra se simbolom dobre sreće i donosi povoljnu energiju. Postoji i posebna podvrsta feng šuia – Šin Jong koja se bavi striktno položajem biljaka u kući i i koja vam pomaže da napravite takav raspored biljaka koje će ojačati či i olakšati njegov protok.

U našoj narodnoj medicini skoro svaka biljka ima svoje terapeutsko dejstvo i koristi se kao lek i za prevenciju. Na ovim prostorima se jos od vremena starih Slovena praktikuje primena lekovitih biljaka, koje su tada smatrane svetim, kao na primer bosiljak. Trenutno se u svetu koristi oko 10.000 biljnih vrsta za dobijanje lekova.

Dr Edvard Bah je 1930. god. utemeljio principe cvetne terapije pomoću 38 cvetnih esencija. Suština cvetne terapije je korišćenje tih cvetnih esencija za lečenje vraćanjem ravnoteže između tela, uma i duha. A i u našoj zemlji sve je više stručnjaka koji se bave primenom cvetne terapije.
Pa, ako ste pričitali tekst do kraja, a imate baštu ili terasu, ne časite časa. Bavljenje biljkama nije samo trošenje vremena. I leči…Provereno je.

Dušica Pavićević

Comments

comments

Povezani tekstovi

1 komentar

Vanja 4. април 2020. - 20:41

Sjajan tekst. U pravo vreme. Samo bavljenje cvećem (i bez terapije) je blagodet za dušu

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.