početak SPORT Prevencija gojaznosti važnija nego ikada

Prevencija gojaznosti važnija nego ikada

od nedelja
570 pregleda
Profesor Dragojlo Božić

Profesor Dragojlo Božić

U Osnovnoj školi “Aleksa Dejović” u Sevojnu, ove godine se realizuje projekat “ZdravoRastimo” sa ciljem da se učenici sedmih razreda edukuju o važnosti pravilne ishrane i bavljena fizičkom aktivnošću. Kako u Srbiji svake godine raste broj gojaznih, edukacija mladih je najbolji način da se izborimo sa ovim problemom. O projektu koji se realizuje, koliko je on važan za učenike i kakve rezultate možemo da očekujemo, razgovarali smo sa profesorom Dragojlom Božićem.

Šta nam možete reći o projektu „ZdravoRastimo”?
„ZdravoRastimo“ je projekat edukacije učenika sedmih razreda o važnosti pravilne ishrane i bavljenja fizičkom aktivnošću, a osmišljen je sa svrhom da podrži napore javno-zdravstvenih institucija u prevenciji gojaznosti mladih. Projekt zajedno sprovode Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé. U projekat „ZdravoRastimo“ ove školske godine je uključeno 3.800 đaka iz 42 škole širom Srbije. Projekat sprovode profesori fizičkog vaspitanja koji kroz četiri vrste predavanja učenicima prenose znanja o osnovama pravilne ishrane. Osim toga, učenici se podstiču da aktivno učestvuju kroz aktivnosti kao što su osmišljavanje predstava i kratkih filmova i učestvovanje u sportskim takmičenjima koje organizuje Savez za školski sport Srbije. Pored Užica, projekat „ZdravoRastimo“ će ove godine biti realizovan u Beogradu, Pančevu, Inđiji, Vrbasu, Vranju, Požarevcu, Šapcu, Pirotu i Paraćinu. Tako će projekat, u svojoj četvrtoj sezoni, dostići broj od 9.500 đaka iz cele zemlje koji su deo ove velike inicijative.

Koliko su učenici zainteresovani da nauče nešto o pravilnoj ishrani?
O.Š. „Aleksa Dejović”, Sevojno je jedna od četiri škole iz Užica koja učestvuje u projektu „ZdravoRastimo”, a 100 učenika iz naše škole učestvuje u ovom projektu. Primetili smo da je učenicima projekat bio vrlo zanimljiv, a predavanja o pravilnoj ishrani su sigurno bila i vrlo korisna, posebno jer su edukativni materijali prilagođeni mlađoj populaciji kojoj se ova važna tema nastojala približiti i kroz nove medije. Za tu svrhu kreirano je osam kratkih video snimaka koji su deo edukacije, a koji podučavaju sedmake o osnovama zdravog života.

Kolika je važnost ovakvih i sličnih projekata koji se bave ishranom i zdravljem dece?
Za uspeh ovog i sličnih projekata važna je podrška cele zajednice, roditelja i učitelja koji imaju ključnu ulogu u stvaranju pozitivnih navika dece, od najranijeg uzrasta, a projekat „ZdravoRastimo“ učenicima pruža upravo ono najvažnije i na zabavan, ali i edukativan način mladima približava temu pravilne ishrane. Prema poslednjim nacionalnim rezultatima istraživanja zdravlja stanovništva Srbije za 2013. godinu, 13,7% mladih je gojazno, što je vrlo zabrinjavajući podatak i zahteva još veće napore u prevenciji ovog problema. To je upravo ono čime se i ovaj projekat bavi. Mladi se nalaze na udaru medija i reklamnih poruka, kako o dijetetskim proizvodimo tako i o modelima kako treba da fizički izgledaju da bi bili društveno prihvaćeni, zbog toga u sklopu projekta učenici dobijaju i osnovna znanja o poremećajima u prehrani kao što su anoreksija i bulimija. Ove teme su posebno bile interesantne devojčicama.

Kako je projekat prošao u Sevojnu i kakva je bila saradnja sa učenicima?
Učenici naše škole su vrlo posvećeni sportu i zdravim stilovima života. Naša škola je višestruki ukupni pobednik školskih olimpijskih igara Grada Užica, a u školi se realizuju sekcije plesova, folklora, karatea, baleta, a imamo i teretanu. Tim nastavnika sa direktorom škole vodi računa o tome da učenici aktivno učestvuju u svim projektima i programima koji obogaćuju znanja učenika i nastavnika. To prepoznaju i učenici naše škole i sa zadovoljstvom se uključuju u različite aktivnosti.

Šta su to učenici novo naučili?
U okviru ovog projekta učenici su stekli osnovna znanja o pravilnoj ishrani i njenom planiranju, uticaju hrane na telo, a dobili su i praktične savete o tome kako ta znanja mogu da primene u svakodnevnom životu.

Kompletan intervju možete pročitati u štampanom izdanju “Užičke nedelje” koje izlazi u petak, 20. februara.

NOVO!

PRETPLATITE SE NA PDF IZDANJE UŽIČKE NEDELJE!

DOBIJATE NOVO IZDANJE PRE NEGO ŠTO SE POJAVI NA KIOSCIMA!
SVE STRANE U PUNOM KOLORU!
STIŽE NA VAŠU EMAIL ADRESU!
JEFTINIJE NEGO ŠTAMPANO IZDANJE!
Za više informacija pošaljite mail na uzickanedelja@gmail.com ili nas pozovite na telefon 031/522-827

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.