Уместо некадашње стрељане Музеј керамике

sofija bunardžić

Коначно керамика добија свој простор

После 20 година уметничка дела настала у Колонији уметничке керамике у Злакуси добијају свој простор и то у Градском културном центру, на месту некадашње стрељање. Аутор и творац колоније академски вајар Софија Бунарџић каже да је коначно дошао и тај тренутак да уметничка дела настала радом многобројних уметника из целог света не буду више скривена од јавности.
– О сталном изложбеном простору за керамику причало се последњих годину или две. Изношење у јавност колекције коју чувам, раније је било само у покушајима, али ниједна идеја, ниједна акција се није довршила. Е, сада је јавно договорено да ће ово ући у буџет града за идућу годину и дат је налог Дирекцији за изградњу града да се направи пројекат. Још не знам да ли ће се цела стрељана користити као изложбени простор или само део и то доњи, а можда и надоградити галерија. Мени би највише одговарао цео простор, али бих била задовољна и са делом који би се надзидао. Такође, то би могао да буде мали Музеј керамике. Градско руководство је и раније планирало да се цео тај круг, где је Градска галерија, Јокановића кућа и Градски културни центар претвори у део града за културу, па би се и музеј керамике у то лепо уклопио – рекла је Софија.
Тај пројекат око изложбеног простора, према њеним речима, био би једним делом финансиран из буџета града, а за други део би заједнички конкурисали код Министрства културе, у ствари уз помоћ Министарства културе тражили би помоћ код културних фондова Европе. То би била помоћ за адаптацију и опрему.
– До сада имамо 1.000 уметничких дела. Сада један део те керамике се налази у мом атељеу, други део у магацинском простору Градског културног центра који кисне, а трећи део се налазу у Потпећкој пећини, као изложбени простор и ту би требало да се додају већи експонати, да би била стална изложба. У том будућем изложбеном простору у Градском културном центру могла бих да мењам колекције на 6 месеци, да би се могло све то изложити. Ваћ имам идеје да би рецимо шест месеци стајала изложба само људских фигура, јер има доста таквих експоната, па затим само експонати животиња, па посуђа – објаснила је Софија и додала да се нада да ће се тај пројекат спровести брзо.
На питање какву би град још могао да има корист, Софија каже да би то привукло и многе уметнике да посете Ужице.
– Ја и сада имам позиве од уметника који бу у групама дошли да виде поставке и то је интерес града. Ја не могу те људе да уведем у атеље јер ту нема ни места, нити су уметничка дела размештена. Поред тога можда би два млада кустоса нашла посао, јер има доста младих људи који су завршили факултете, а немају посао – казала је Софија.
Кроз колонију је до сада прошло 320 уметника из 31 земље, скоро са свих континената.
– Дакле, у целом свету је заступљена прича о методу Злакуса. Ево, на пример, имала сам у овогодишњој колонији гошћу из Америке, која је на интернету поставила у својој глиненој поставци и производ настао у колонији и назвала га „метод Злакуса“. Сви је зову и питају шта је то Злакуса, а она им објашњава да је то у Србији, код Ужица, и да постоји таква колонија у Злакуси. То је само један пример како се популарише Ужице. Има све више заинтересованих уметника који би дошли, а има и старих који би поново дошли. Ипак, наш принцип је да зовемо нове уметнике из нових земаља, како би се прича о Злакуси све више ширила – закључила је уметница.
Село Злакуса је постала право грнчарско насеље. Од некада пет, данас има 40 мајстора и породица који живе од грнчарије. Иако то што они раде нема везе са уметничком керамиком и колонијом коју организује Софија, она их са својом колонијом уједно промовише.

З. Г.

Comments

comments

One Response to "Уместо некадашње стрељане Музеј керамике"

 1. Stranacki Ateista   2. октобра 2015. at 11:13

  Konacno, pravi predlog za bivsu kuglanu!Galerija,Muzej keramike nedostaje Srednja umetnicka
  skola u istom krugu (ima dovoljno prostora i za nju u GKC-u).
  PS:ne znaci da ne treba traziti prikladno resenje i za Streljanu,jer nas grad ima odlicne sportiste
  u streljastavu.

  Одговори

Leave a Reply

Your email address will not be published.