početak GRADSKAINFO Bluz sa vranama

Bluz sa vranama

od nedelja
702 pregleda

– The Highlanders u Domu kulture Studentski grad

Tu i tamo se identifikujem sa Bob Dilanom. Imam i ja svoju Beskrajnu turneju. Ona se odvija po beogradskim rokerskim scenama. Sinoć me je put odveo u Dom kulture Studentski grad. Na letnjoj sceni ove institucije se odvija Festival blues bendova. Ove godine je 10. jubilarno izdanje.

Išao sam da čujem bend The Highlanders iz Užica. Slušao sam ih jednom, pre desetak i više godina, u njihovom gradu na festivalu In Wires. Delili su scenu sa članovima legendarnih Jefferson Airplane i Quicksilver Messenger Service. Sinoć, dok su vrane graktale, The Highlanders su ponovo prašili bluz.

Potrebno je dobro zašiljeno pero kojim su pisali Jožef Škvorecki i Dragoslav Mihajlović da bi se opisala svirka i uopšte postojanje The Highlanders. Pošto sam ja tu pisaljku negde zaturio, reći ću samo da se većina pesma sa njihove sinoćne setliste nalazi na mojoj Spotify listi „Liked songs“. The Highlanders su odsvirali „I Don’t Need No Doctor“, „Whipping Post“, „You Don’t Love Me“, „Further On Up The Road“, „Blue Jeans Blues“ i druge.

Za mene je poseban doživljaj bio kad su pri kraju odgruvali „White Room“ od Cream. Ta pesma ima poseban status u mom svetu. Ako pronađem onu Škvorecki-Mihajlović olovku jednom ću napisati tekst o ulozi pesme „White Room“ u „sentimentalnom vaspitanju“ čitavih generacija adolescenata iz Uže Srbije.

Skidam šešir i pravim duboki naklon za Shommy Boya i njegovu Highlanders ekipu. Elan i posvećenost sa kojom čuvaju uspomene na fantastično vreme kad je rock muzika naučila tinejdžerei i adolescente iz ove naše domaje – kakva je takva je, drugu nemamo – novom, univerzalnom, planetarnom jeziku, su zadivljujući.

Žikica Simić 

 

The Highlanders oduševili lovransku publiku

Autor: Nikola Cvjetović 21.07.2023

Lovran – Nakon fenomenalnog otvorenja u Opatiji, druga ovogodišnja stanica bio je Lovran koji i ove godine nije razočarao. Stoljetni park smješten tik do mora tradicionalna je kulisa za lovransku svirku. U pomalo ‘woodstockovskoj’ atmosferi čast da otvori večer pripala je riječkom Triu 99. 

Nakon blues rocka na red je došla i psihodelija koju su publici u Lovranu predstavili članovi banda Highlanders koji su u odnosu na prošlo gostovanje ove godine stigli s klavijaturistom. Odličan kvartet iz Srbije, koji ove godine obilježava 25 godina uspješnog rada nakon samo nekoliko odsviranih pjesma dignuo je publiku na noge, a njihovo bravurozno sviranje konstantno je bilo nagrađivano burnim aplauzom. Miloš “Shommy boy” Milojević (gitara, vokal i usna harmonika), Ilija “Ike” Smiljanić (gitara, vokal), Miodrag “Mick” Dikić (bass) i Dragoljub “Matt” Zumberović (bubanj) predstavili su se repertoarom koji su mahom sačinjavali – Doors, Mountain, Canned Heat, Crosby, Stills & Nash, Beatles, Grateful Dead, Iron Butterfly, Arlo Guthrie…

– Sjajno nam je bilo. Publika, organizacija, sve je bilo fenomenalno baš kao i 2019. godine kada smo prvi put nastupili na vašem festivalu. Ove godine nakon lučice nastupili smo u ovom predivnom parku i strašno mi se dopala ova opuštena, hippy, atmosfera. Još jedanput hvala svima, od organizatora do publike, kazao nam je nakon koncerta Miloš Milojević, frontman banda The Highlanders.   

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.