početak GRADSKAINFO Влада Маричић и Брајан Линч у ужичком позоришту

Влада Маричић и Брајан Линч у ужичком позоришту

od nedelja
836 pregleda

dzez-u-uzicu

ЏЕЗ
Удружење љубитеља џеза Ужице у четвртак, 27. октобра, организовало је џез концерт чувеног српског џезера Владимира Маричића и Брајана Линча из Америке. Они ће дан након отварања 32. Београдског џез фестивала одржати концерт у ужичком Народном позоришту. Поред Влада Маричића, клавир, и Брајана Линча (труба), наступиће Слободан Бата Божанић (бас), Петар Радмиловић (бубњеви) и Лазар Дел Торо Вега (перкусије) са Кубе, који живи и ради у Србији. Радиша Селаковић, председник џез удружења и Владимир Стојић, председник УО џез удружења, најавили су овај концерт, који је чак померио и позоришну представу за дан касније.
– Овогодишњи Београдски џез фестивал отвориће Влада Маричић квартет са гостом из САД Брајаном Линчом, а, само дан касније, наступиће овде у народном позоришту. Влада Маричић је наш познати џез пијаниста, који је рођен 1965. године у Шапцу, али последњих 20 година живи у Београду. Он ће наредне године прославити 30 година свог уметничког опуса као професионални џез музичар. Он је са 22 године у квинтету Лазара Лала Тошића, нашег покојног, али великог џез бубњара, кренуо са својом професионалном каријером, а наредне године, 1988. године, био је у Грацу на великом концерту. После тога је живео у Лондону годину дана и свирао по великим клубовима. Вратио се 1990. године у Србију и, са легендарним Мишом Бламом, снимио свој први албум „Орнаменти“. Други албум је уследио 1993. године „Паганска трилогија“. За својих 30 година рада издао је девет албума, а последњи албум је био прошле године са Тањом Јовићевић „Магија која не престаје“ – рекао је Радиша Селаковић и додао да Влада Маричић на свим концертима и наступима шири причу о џез култури и музици, која нема утемељење у нашем народу.

vladimir-stojic-lima

Организатори концерта су рекли да је Маричић познат и по оснивању неколико џез фестивала, као што су у Шапцу, Инђији, Краљеву. Наступао је на многим међународним фестивалима, као што је Међународни фестивал у Минхену, који је највећи у Европи, имао је концерт у Барију…
Током 2008. година на џез фестивалу „Умбриа џез фестивал“ у Шпанији, упознао је Томаса Конрада, једног од најпознатијих џез новинара у свету, који је имао бојазан да дође у Србију и пропрати џез догађања у Србији. Међутим, у разговору са Владом, он се опустио и наредне године и све до данас врло радо долази у Србију и прати Београдски џез фестивал и српску џез сцену, која је на овим просторима најактивнија. Томас Конрад је највећи „кривац“ што ће Брајан Линч наступити у Србији. Брајан Линч је рођен 1956. године у Илиноису и наступио је са многим легендарним џез музичарима и добитник је Греми награде.
Концерт почиње у 20 часова и улазнице се могу купити на билетарници Народног позоришта по цени од 350 динара.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.