početak AKTUELNO 22. april Dan planete zemlje – Earth day

22. april Dan planete zemlje – Earth day

od nedelja
961 pregleda

Earth-Day-Logo-2015-1

ПРОЛЕЋНО ЧИШЋЕЊЕ

Донесите отпад на рециклажна острва

– Од 22.-24.априла на локацијама – Турица ( код Дечијег вртића), Центар (паркинг Међај), Крчагово (касарна–преко пута Форензичког центра), Севоjно (ул. Вишеслава Бугариновића 22- код круга) биће постављена тзв. рециклажна острва са циљем да се омогући што једноставније допремање и преузимање отпада којег грађани желе да се ослободе у току пролећног чишћења домова, пословних објеката, дворишта и сл. Рециклажно острво на локацији Бела Земља ( код Поште) биће постављено од 25.-27. априла –

На иницијативу Зеленог савета града Ужица, са циљем да се унапреди процес примарне селекције отпада и обележи 22. април, Дан планете Земље биће реализована акција пролећног чишћења и прикупљања рециклабилног отпада “Дан за Планету, три за Ужице”. Организатори акције су град Ужице, регионални центар за управљање отпадом Дубоко и ЈКП “Биоктош” уз партнерску подршку Удружења инвалида церебралне и дечије парализе, Удружења наставника “Опстанак”, Женског центра и медији.
Од 22.-24.априла на локацијама – Турица (код Дечијег вртића), Центар (паркинг Међај), Крчагово (касарна –преко пута Форензичког центра), Севоjно (ул. Вишеслава Бугариновића 22- код круга) биће постављена тзв. рециклажна острва са циљем да се омогући што једноставније допремање и преузимање отпада којег грађани желе да се ослободе у току пролећног чишћења домова, пословних објеката, дворишта и сл. Рециклажно острво на локацији Бела Земља (код Поште) биће постављено од 25.-27. априла.
Концепт рециклажних острва је модел који одлично функционише у развијеним системима примарне селекције у Европи због чега се нашао и у Локалном и Регионалном плану управљања отпадом које је Ужице усвојило и на чију се примену обавезало.

unique-pictures-happy-earth-day-posters-2

Грађани ће отпад доносити и у зависности од врсте одлагати у различите посуде. Примера ради, ПЕТ амбалажа ће се одлагати у кошеве са џамбо врећама, картон и папир у контејнере највеће запремине, алуминијумске конзерве у канте, тврда пластика (ауто делови, галантерија за купатила, канте од молераја, играчке и сл.). и стакло у контејнере, док ће текстил, као и до сада, моћи да се достави у Женски центар (круг “Фротекса” ) за потребе Центра за рециклажу. Електронски отпад, у који спадају електронски кућни апарати, сијалице, каблови, утичнице и сл.артикли ће се прикупљати на палетама, односно у картонским кутијама, ако се ради о ситнијим деловима. О начину прикупљања кабастог отпада (старог намештаја, баштенских гарнитура и сл.), грања и траве од сређивања зелених површина, као и бројевима телефона за информације грађани ће бити накнадно обавештени.
Јавна комунална предузаћа “Биоктош”, “Водовод” и “Градска топлана Ужице” обезбедиће механизацију за одвожење отпада са подручја месних заједница у којима се акција реализује. У току акције планиране су едукативно-информативне активности у школама, а чланови ЕКО удружења су најавили чишћење Старог града и шеталишта на Градској плажи, на потезу од бране према Рајским отоцима.
Зелени савет града Ужица позива суграђане да се укључе у акцију, очисте свој животни простор од непотребног отпада и покажу одговорност за животну средину и рационалан однос према отпаду који не мора бити смеће, јер се даљом селекцијом може рециклирати и бити у функцији развоја наше заједнице.

Зелени савет града Ужица

planet-earth-day-4

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.