početak NAJNOVIJE Анатолиј Лисицин у Ужицу

Анатолиј Лисицин у Ужицу

od nedelja
1,8K pregleda

ANATOLIJ LISICIN U UŽICU7

ЧЛАН ГОРЊЕГ ДОМА ПАРЛАМЕНТА РУСИЈЕ У УЖИЦУ: Почетак сарадње Ужица и Рибинска

Данас је гост у Градској кући био Анатолиј Лисицина, посланик Горњег дома Руске федерације и члан савета за међународну сарадњу, који је присуствовао оснивачкој скупштини Српско-руског друштва у Ужицу.

У Ужицу је боравио члан Горњег дома Парламента Русије Анатолиј Лисицин. Његов домаћин био је градоначелник Ужица Тихомир Петковић. Након пријема уваженог госта из Русије њих двојица обратили су се представницима медија. Прво је реч „добио“ градоначелник Тихомир Петковић:
– Наш гост из Русије дошао је са жељом да обновимо сарадњу, која је постојала од стране једног руског града из Јарославске области и Ужица. Некада је била блиска веза између нас, па је задњих година прекинута. Поред наше везе са Курском, са којим смо град побратим. Господин сарађује и са нашим професором Емиром Кустурицом и има фондацију, чији је задатак да се бави обнављањем руских гробаља у Србији, где су сахрањени људи који су настрадали током Првог светског рата. Наравно, он је и човек који има блиске везе са руским руководством. Жеља нам је да почнемо и конкретнију причу за успостављање канцеларије за економску сарадњу са Русијом у Ужицу. Причали смо са надлежнима у Руском дому и у амбасади Русије, да ту канцеларију отворимо, највероватније, у фебруару. Жеља нам је да, уколико је могуће, успоставимо све видове сарадње између Јарославске области и Златиборског округа и Ужица, а пре свега да покушамо да наше привреднике зближимо, да сарађују, раде, а онда, уз привреду, иде и све остало.
Након тога, обратио се члан Горњег дома Парламента Русије Анатолиј Лисицин:
– Ја сам овде већ био крајем 80-их година 20-ог века, тако да ми ово није први пут да боравим овде. Тада сам био градоначелник Рибинска и направили смо добар савез са градом који се тада звао Титово Ужице, али 1991. године сам отишао са места градоначелника на чело целог Јарославског региона, где сам провео 16 година. Тада се изгубила веза између Ужица и Рибинска, јер је било тешко време и у Русији и у Србији. Сада ми је велико задовољство да обновимо ту везу.
У ком правцу може да се развија сарадња?
– Ја видим да је сјајна идеја отварање канцеларије за сарадњу са Русијом. Након неког времена представници те канцеларије ће да нам кажу који је правац најперспективнији. А ми, политичари, ћемо одмах кренути у том правцу. Али, наравно, то ће у првом реду бити сарадња у привреди и култури. То још нисам рекао, али ја планирам да узмем на себе одговорност да доведем неку делегацију из Рибинска, коју можда, могу да доведем и у фебруару, на отварање канцеларије. Тада можемо одмах да разговарамо и о конкретним правцима наше сарадње.
На ове речи надовезао се градоначелник Ужица Тихомир Петковић који је казао:
– Ми ћемо са задовољством бити домаћини тој делегацији. Укључићемо и руководство Регионалне привредне коморе и кренути са међусобним привредним упознавањем уз помоћ мејлова и осталих видова комуникације, тако да ћемо брзо наћи шта је боље и најреалније и у ком правцу да кренемо, када је привредна сарадња у питању. Наравно, са културом је увек лакше, с обзиром да су наше две културе упућене једна на другу. – закључио је Тихомир Петковић.

Милан Ђокић

ANATOLIJ LISICIN U UŽICU23
СРПСКО – РУСКИ КЛУБ „УЖИЦЕ“

Руски универзитет у Ужицу?

– О важности српско-руских односа можете закључити и по слици коју видите иза мене – казао је члан Градског већа града Ужица Бранко Гавриловић, иза кога је била дворана пуна људи –
Оснивачка Скупштина Српско-руског клуба „Ужице“, који се оснива по одобрењу Руског дома у Београду, одржана је у уторак, 5. јануара, са почетком у 14 сати, у великој сали Скупштине града Ужица. Скупштини су присуствовали Анатолиј Лисицин, посланик Горњег дома руске Думе и Дмитриј Карабчуков, саветник директорке Руског дома у Београду. Пред почетак седнице Скупштине, потписник ових редова разговарао је са Анатолијом Лисицином, и чланом Градског већа Скупштине града Ужица Бранком Гавриловићем. Гост из Руске Федерације том приликом је рекао.
– У Ужицу је отворена српско-руска кућа у Градској кући. То је и за нас и за вас веома важна ствар. Ништа мање није важно ни отварање Канцеларије за сарадњу између Русије и Србије. Такође нам је веома драго да се то овде одвија. Као што сте видели, Русија је врло брзо прихватила позив и дошли смо да подржимо ваш рад. Обавезно ћу у Парламенту испричати о овом догађају и о томе ширити даље вести. Ми смо два братска народа, која никада нису имала супротстављене ставове. Треба да будемо још ближи и да помогнемо једни другима у економији.

ANATOLIJ LISIČIN U UŽICU22

Након посланика из Русије новинарима се обратио члан Градског већа Ужица Бранко Гавриловић:
– О важности српско-руских односа можете закључити и по слици коју видите иза мене. То је препуна велика сала Градске куће. Ту можете да видите људе различитих структура и политичких опредељења са заједничким именитељем, а то је љубав према Русији. Оно што смо почели прошле године, односно отварањем манифестације „Дани руске културе“ настављамо и у овој. Могу са поносом да кажем да ћемо у фебруару, највероватније на Сретење, у нашем граду ортворити Канцеларију за сарадњу са Русијуом, која ће, осим економске сфере, покривати и све остале које су битне за сарадњу Ужица, Златиборског округа и Руске Федерације. Надам се да ћемо у наредном периоду, кроз сарадњу са самом Канцеларијом, успети да реализујемо пројекте које имају за циљ јачање пријатељства и блискијих односа између два братска народа.
Да ли сте високог госта упознали са Данима руске културе, који су у Ужицу одржани за време прославе Дана града?
– Да. Наравно. Господин Лисицин је питао у неформалном разговору да ли ће на Данима руске културе опет гостовати Академија „Гњисиних“. Да кажем да ће Ужичани имати прилику да опет уживају у фантастичном концерту младих руских уметника 15. фебруара, највероватније, када буде отварање. На тај начин ће и Министарство културе Владе Руске Федерације и сама Академија „Гњесиних“ учинити да Ужичани опет уживају у сјајним наступима њихових младих музичара.
Причали смо о томе да постоји могућност за сарадњу Учитељског факултета у Ужицу са њиховим образовним установама. Има ли шта ново на том плану?
– Почели смо разговоре о сарадњи у разним сегментима. Између осталог једна од њих је и образовање. Заједничка жеља је и отварање двојезичног образовног система, односно сегмента образовања који ће покривати одређену област педагошких наука. Крајњи циљ јесте да то одељење касније прерасте у део интегрисаног универзитета, што је основни циљ града Ужица и стратешки циљ свих нас који живимо у овом граду. Не само економија и здравство, већ и култура и историја, све су то сегменти о којима ћемо говорити касније, када овај Клуб заживи и отворимо канцеларију.

Милан Ђокић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.