početak GRADSKAINFO Blago na slobodi

Blago na slobodi

od nedelja
715 pregleda

EKSKLUZIVNO IZ ČIKAGA

Predsednik Amerike, Donald Tramp, juče je ukazom preinačio zatvorsku kaznu Rodu Blagovjeviću, nekadašnjem guverneru države Ilinois (poreklom Srbinu), koji je 2011. godine osuđen na 14 godina zatvora. Kao što je i najavio pre nekoliko meseci, pošto, po njegovom mišljenju, Blagojević služi isuviše strogu zatvorsku kaznu za delo koje (ni)je učinio, predsednik je ipak iznenadio mnoge posežući za opcijom “commute the sentence” (preinačiti zatvorsku kaznu), radije nego za pardon (pomilovanje), jer ne želi da ulazi u dubinu krivičnog dela, ali želi da Blagojevića vrati porodici i deci.
Suštinska razlika je što se u ovom slučaju Blagojević ne oslobađa krivice, niti se proglašava nevinim, ne vraćaju mu se oduzeta prava, kao što je pravo glasa ili pravo da opet bude izabran na neku javnu funkciju, recimo, a prema diskrecionom pravu koje predsennik ima, mogu mu se oprostiti finansijski dugovi nastali usled krivičnog dela.
“Po mom mišljenju, Blagojević, koga površno poznajem, je nepravedno osuđen na prestrogu zatvorsku kaznu, odležao je 8 dugih godina i sada je vreme da se vrati kući. Slušao sam izjave njegove žene, razumem da je potreban svojim ćerkama, vreme je da izađe iz zatvora” – rekao je američki predsednik, objašnjavajući odluku da osuđeniku Blagojeviću oprosti ostatak zatvorske kazne.
Prateći slučaj Blagojević 2011. sam napisala tekst za frankfurtske “Vesti”, objavljen i u mojoj zbirci kolumni “Pogled popreko”:
Ćutanje je zlato
“Porota je proglasila krivim Roda Blagojevića po 17 tačaka optužnice u ponovljenom suđenju. U slučaju pokušaja prodaje bivšeg senatorskog mesta predsednika Obame, porotnici su odlučili da je Blagojević kriv i za korupciju, podmićivanje, uz potvrdu pređašnje presude za davanje lažne izjave FBI.
Odluka porote iznenadila je i samog Blagojevića, bivšeg guvernera Ilinoisa srpskog porekla, koji je dve i po godine nastojao da dokaže svoju nevinost. On je uz pomoć advokata pokušavao da dokaže da su tajno snimljeni razgovori, koje savezni tužilac koristi kao dokaze, samo razgovori političara koji vole da glasno razmišljaju.
Iskreno, tužioci nisu dokazali da je Rod Blagoijević po pomenutim optužnicama profitirao i jedan cent, ali takođe tvrde da je po zakonu i pokušaj mita i korupcije takođe krivično delo, pa su u tom smeru i instruisali porotu u novom sastavu. Teoretski, Blagojeviću za sva navedena dela preti 300 godina zatvora, retki analitičari mu predviđaju doživotnu robiju, a oni realniji ipak tvrde da će odležati šest ili sedam godina, koliko je dobio i njegov prethodnik na funkciji guvernera Ilinoisa, Džordž Rajan.
Bivši guverner se nakratko obratio novinarima, uz reči “da je među mnogim lekcijama koje je naučio iz ovog iskustva važna i ona da ubuduće manje govori”, dodajući da će sa suprugom otići kući i ćerkama objasniti šta se u sudnici desilo.


I zaista, u državi u kojoj će Blagojević biti četvrti guverner iza rešetaka, politički je običaj da se diluje ispod stola, po principu “ruka ruku mije”, ali je slabost da o tome govori Blagojeviću na ovom drugom suđenju došla glave. Iako je sedam dana i sam svedočio pred porotom, nastojeći da se predstavi kao žrtva saveznih tužilaca i viših političkih sila i bude upamćen kao običan, porodični čovek, porota je, kako je navedeno u saopštenju, uspela da razluči gde je on i kada prešao granicu zakona, a ne samo dobrog političkog ukusa i poslovnih manira.
Od 9. decembra 2008. godine, kada je uhapšen, do poslednje odluke porote, Blagojević je javnim nastupima, učešćem u rijaliti TV programima, objavljivanjem knjige “Guverner” i razgovorima pred mnogim TV i radijskim mikrofonima nastojao da američku javnost uveri u svoju nevinost i predstavi sebe kao brbljivca, a ne kriminalca, ne sluteći da će mu se ta brbljivost olupati o glavu u trenutku kada su ga ostavili skoro svi politički prijatelji, partijski drugovi i uticajni političari, u gradnji čijih karijera je i sam učestvovao.
Oni retki koji su stali u odbranu Roda Blagojevića i dalje tvrde da je korupcija glavna odlika politike u Ilinoisu, korumpiranoj državi u kojoj svi političari rade isto što i Rod Blagojević. Samo je on o tome mnogo voleo da priča. Zato su ga, valjda, i uhvatili!”
Iza svake te reči stojim i danas, svesna da je ćutanje zlato, naročito u mutnim, prljavim političkim vodama ovog grada, ove države, čitave Amerike, ili bilo gde u svetu. Nažalost, ne verujem da će Rod ni po izlasku iz zatvora ćutati. Već danas je njegova supruga, koja mu je kroz sve ove godine bila i najveća podrška, zakazala konferenciju za štampu ispred njihove kuće, uprkos ili u inat svojim partijskim drugovima, Demokratama, koji Trampu odluku o preinačenju kazne ne mogu da oproste.
Izražavajuci duboku zahvalnost nakon izlaska iz zatvora u Denveru predsedniku Trampu, Rod Blagojević je istakao da predsednik ovo nije morao da učini, a o političkim stavovima, kao nekadašnji član Demokratkse partije, Blago kaže da je sada – Trampista.
I njegov brat, Robert Blagojević (takođe nekada u politici i biznisu) izrazio je zahvalnost predsedniku Trampu, uveren da ce se odnosi sa bratom, sa kojim već godinama nije u kontaktu, u budućnosti poraviti.
“Ja ga i dalje veoma volim, tu se ništa nije promenilo” – dodao je Robert.
Na konferenciji za štampu ispred njihove kuće, Blagojevic je mnogobrojnim predstavnicima medija i okupljenim sugrađanima, između ostalog rekao:
“Evo me, ranjavog i okrvavljenog, prošlo je mnogo vrmeena od kada sam se brijao pravim žiletom, a nisam mogao da nađem ni čarape, mnogo se toga promenilo od kada sam poslednji bio u kući” – pravdao je 30-to minutno kašnjenje okupljenima.
“Odluka predsednika Trampa je akt ljubaznosti i milosrđa, a ja verujem da će pokrenuti promene u našem sudskom i sistemu pravosuđa, donoseći pravdu, a ne nepravdu. Kako na pravi način zahvaliti nekome ko vam je vratio ukradenu slobodu? “ – pitao je Blagojević, okružen porodicom, novinarima i mnogobrojnim pristalicama.
Mila Filipović, Čikago

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.