početak AKTUELNO Долазак кинеских инвеститора

Долазак кинеских инвеститора

od nedelja
613 pregleda

kina5

Министар правде са делегацијом привредника из Кине у посети Ужицу

– Министар правде у Влади Републике Србије Никола Селаковић, заједно са делегацијом привредника из Кине, коју предводи председница Групације Ји Хао, Линда Вонг, борави од 12. до 13. јуна у посети Златиборском округу –

Данас, приликом посете Градске куће Ужице, од стране представника Града Ужица, кинески инвеститори упознати су са привредним могућностима и потенцијалима ужичког краја.

Градоначелник је гостима из Кине поручио да је Ужице административни, привредни, културни, образовни и спортски центар највећег округа у Србији и захвалио се Линди Вонг, која је други пут у Ужицу, и препознаје привредне и друге потенцијале нашег краја.

– Поред министра Селаковића, госпођа Вонг је личним ангажовањем дала допринос да кинеска делегација дође баш у Ужице. Размена искустава са представницима најјаче светске економије у овом тренутку, за нас Ужичане је веома важна, а сваки вид сарадње представљао би значајну подршку у економском опоравку и развоју Ужица и читавог региона. Потрудићемо се да искористимо шансу која нам се указала и наше госте упознамо са ресурсима са којима располажемо у различитим гранама привреде и могућностима за њихов развој. Уверени смо да постоји простор за заједничке инвестиције у областима индустрије, пољопривреде и туризма. Од идеја које већ постоје, једна је и братимљење Ужица са једним кинеским градом и надам се да ћемо ту ускоро имати конкретне активности- рекао је Петковић.

Министар Селаковић је истакао да Србија, односно Београда и Ужице, није имала прилику да угости већу привредну делегацију из Кине и да се нада да ова њихова посета неће бити и последња.

– Развој индустрије је веома битан за Ужице. Ово је град који има саобраћајну инфраструктуру, али му недостају инвеститори. Зато се надам да ће ова посета довести до пословних договора који ће бити на обострану корист. Из видео презентације ће гости из Кине имати прилику да виде оно што Ужице нуди, а међу њима су привредници који се баве различитим областима. Ја ћу дати два примера, који су више него добри за почетака сарадње. Ужице на аеродрому Поникве има писту која је једна од најдужих у овом делу Европе, дужине скоро 3,5 километара, са преко 300 хектара слободне земље за изградњу привредне зоне, карго центра, али тај аеродром није у функцији. И да је, рецимо, требало да слети неки велики авион из Кине, да овде донесе неке производе или да однесе производе одавде, то не би било могуће. Друго, Ужице је град са скоро 90.000 становника, а овде већ годинама не ради ни један, једини хотел. Знам да међу члановима делегације из Кине има доста оних који се баве грађевином, који се баве хотелијерством. Моје је било да до овог сусрета дође, а на Ужичанима је да то искористе- истако је министар правде.

Након презентације привредних потенцијала Ужица, кинеска делегација на челу са представницом Групације Ји Хао, Линдом Вонг, посетила је недовршени објекат дечјег обданишта на Пори, а потом и цивилни аеродром на Пониквама. Током сутрашњег дана министар Селаковић, заједно са кинеском делегацијом посетиће Златибор, где ће им бити представљени привредни потенцијали Златибора, а обићи ће и ски- центар Торник.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.