početak NAJNOVIJE Drugi talas se može izbeći

Drugi talas se može izbeći

od Mila Filipović
1,1K pregleda

– U Americi je do danas tokom pandemije umrlo 100.411 ljudi, zaraženo je skoro 1.700.000, izlečeno skoro 400.000 – Čak jedna trećina ispitanika je ozbiljno zabrinuta za svoje mentalno zdravlje, zbog izolacije, gubitka posla i nedovoljno jasnih informacija –

“Na zemlji si. Za to nema leka” – Semjuel Beket

Covid-19 u SAD – Dan sezdeset sedmi

Trebalo je da juče zajedno, makar na kratko, iz pandemije iskočimo u svemir, na krilima satelitskog broda “Dragon” kompanije SpaceX, u prvom letu NASE u kooperaciji sa privatnom korporacijom Elona Maska. Nije se dalo da pobegnemo od gravitacije, vreme je pobrkalo račune u Cape Canaveral u Floridi, pa je istorisjki let odgođen za subotu u 3:22 popodne, po istočno američkom vremenu.

Stvarno bi odlazak u svemir, tamo gde pandemije nema, bilo solidno bekstvo iz stvarnosti u kojoj nam zaraza duva za vratom, dok strahujemo da će nam leto prohujati, a jesen doneti novi talas i žarišta.

Juče se oglasio i doktor Toni Fauči, tvrdeći da bi drugi talas na jesen dobrim potezima mogao potpuno biti izbegnut, jer su kapaciteti za testiranje iz dana u dan veći, a prospekti za pronalaženje vakcine sve pozitivniji. “Često govorimo o drugom talasu, ali mogu da kažem da on nije neizbežan. Drugi talas možemo preduprediti postovanjem svih preporučenih mera.” – poslao je optimističku poruku naciji doktor Fauči, koji se u pandemije razume.

Posle predsednikovog tvita “Države se moraju otvoriti što pre”, već se i Njujork ozbiljno priprema za pažljivo otvaranje i vraćanje u život, a ovog vikenda u Čikagu će sa radom početi bašte restorana i barova, teretane će moći da otvore svoja vrata za pojedinačne treninge, a na otvorenom mogu držati grupne treninge, sa radom će početi i prodavnice i robne kuće, frizerski, saloni za nokte i masažu. Prema odluci gradonačelnice, plaže i gradski parkovi će i dalje biti zatvoreni.

Juče je objavljena i vest da će “Disney World” u Orlandu na Floridi 11. jula početi sa radom, u fazama i uz primenu novih, striktnih mera za zaposlene i posetioce. Domaćini se nadaju da će gostiju biti, ali niko sa sigurnošću ne može predvideti koliko će se ljudi usuditi da sa decom zainteresovanom za magično carstvo putuju, odsedaju u hotelima i čekaju u redovima za omiljenu atrakciju. Doduše, neki dan su, valjda gladni svojih omiljenih specijaliteta, čekali satima u kolonama automobila da bi posle više od dva meseca pojeli krofnu “Krispy Kreme”, kada već ne umeju da podmese.

Mnogi svakako još dugo neće putovati, naročito oni kojima je pandemija donela ozbiljne probleme sa strahovima i napadima panike. Statistike kažu da je 10 odsto više Amerikanaca na pilulama za smirenje, nego što ih je bilo pre pandemije, pa sada koriste antidepressive i pilule za nesanicu. Čak jedna trećina ispitanika je ozbiljno zabrinuta za svoje mentalno zdravlje, zbog izolacije, gubitka posla i nedovoljno jasnih informacija.

Amerikanci su zabrinuti i za stanje nacije, stanje ekonomije, ali očigledno i za stanje socijalnih mreža. Twiter je počeo da obeležava tvitove predsednika Trampa (zastavicom koja obavezuje proveru informacija), na šta je predsednik odmah reagovao, pa ćemo koliko sutra dobiti novu izvršnu odluku o kontroli socijalnih mreža. Hoće li to sada cenzura udariti na cenzora i na koji se način informacije na mrežama mogu kontrolisati, kanalistati, proveravati i potvrđivati, velika je nepoznanica, jer to odavno ne možemo da utvrdimo ni u medijima.

U Americi je do danas tokom pandemije umrlo 100.411 ljudi, zaraženo je skoro 1.700.000, izlečeno skoro 400.000. Brojevi će rasti po nama nepoznatim modelima, a mi ćemo probati da živimo trenutak između jučerašnje istorije i sutrašnje misterije, jer će nam sutra ionako biti kako nam bude.

Mila Filipović, Čikago

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.