početak GRADSKA „Градић за децу“ са 5.000 експоната

„Градић за децу“ са 5.000 експоната

od nedelja
777 pregleda

НЕСВАКИДАШЊА АТРАКЦИЈА У НАШЕМ ГРАДУ
На горњем спрату Градског културног центра Ужичани до 25. маја могу погледати веома занимљиву макету на којој је приказан свет око нас. Макета је површине 44 метра квадратна, садржи 5.000 експоната, од којих 1.500 људи у разним ситуацијама, различитих занимања у различитим положајима.
Аутор ове несвакидашње макете је Боривоје Вујић из Београда, који за себе каже да је остварио свој дечачки сан.
– Као мали играо сам се малим аутомобилима, правио сам тунеле и мостове од штапића за сладолед. У шестом разреду почео сам да правим озбиљније макете, а касније се то протегло кроз цео мој живот. Ево, већ 30 година правим макете различитих објeката. Циљ ми је био да оно што направим стварно личи на то што се управо налази у природи, око нас. Све сам то прво стављао у кутије и 1990. године, када сам имао мало више времена, одлучио сам да од свега тога направим једну лепу целину, која приказује живот и рад људи у граду и на селу. У то време моје ћерке су кренуле у основну школу и прелистао сам уџбеник „Свет око нас“. Дошао сам на идеју да свим тим мојим макетама обрадим што више наставних тема које деца уче у школи. Сада, ова макета дође једно лепо и признато наставно средство. Осим тога, макета је једна и туристичка путујућа атракција – рекао је чика Бора.
Он очекује да ће деца организовано из школа доћи да виде ову макету, а том приликом Бора одржава и јавни час.
– Говорим о свему оном што уче у школи и то је приказано на овој макети. Деца не само да обнове своје знање, већ науче и нешто ново. Сем тога, она виде и занимљиве играчке попут 10 композиција возића које се крећу у исто време, као и трамваје, који се крећу у метроима и на површини. Ту су и сва остала превозна средства. Обрађене су све животне ситуације у којима могу људи да се нађу – рекао је Бора.


На макети се могу видети кошаркаши, радници, бициклисти, параде, фудбалски стадион и фудбалери, радници на ископима рудника, нафте, у једном делу су чак и штрајкачи са паролама, затим како седе и шетају парковима, животиње, ветрењаче које се покрећу и много, много тога још.
Посебну драж макети дају поједини објекти који се могу видети и у реалности, као што су Београдска железничка станица, катедрала која се налази у центру Новог Сада, хотел „Југославија“ у Београду, мост преко Саве поред аутобуске станице, гаража на Обилићевом венцу у Београду, на Топчидеру гаража за цео „Плави воз“, панорама и забавни садржај бечког парка „Пратер“, Олимпијски торањ у Минхену итд. То су реплике, а постоје и неки објекти које је Бора сам измислио.
Да све буде занимљивије сви посетиоци учествују у атрактивној наградној игри.


– Овде на макети налазе се неки задати предмети, које деца треба да пронађу. То су на пример лисица, виолиниста, гитариста, оџачар, близнакиње, контрабасиста и слично. Циљ ове игре је да се погледа макета до детаља. Овај град се зове „Градић за децу“ – рекао је наш саговорник.
Ипак, иако је већ неколико дана у граду, ову макету још ниједна школа није посетила, иако је своју посету Бора директорима најавио још у септембру прошле године. Ово је 38 град који посећује у Србији, а 44 излагање. У нашем граду је до 25. маја, улазница је 150 динара, а породична кошта 300 динара. Заиста би била велика штета да деца пропусте овакву атракцију.
– Макета делује и инспиративно за децу. Искуства ми говоре да су деца после посете моје изложбе сама у двориштима испред својих зграда правила неке своје мале макете. На тај начин се бар на неколико сати одвоје од мобилних телефона – рекао је чика Бора и додао да су му за састављање ове макете потребна пуна 24 сата рада, а 12 сати да се размонтира и спакује.

Звездана Глигоријевић


Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.