početak GRADSKA Стота операција на срцу

Стота операција на срцу

od nedelja
1,6K pregleda

ЗДРАВСТВО
У ужичкој болници урађена је стота операција на срцу, а министар здравља Златибор Лончар најавио је да ће се убудуће радити четири операције недељно.
– Ово је велика ствар за цео регион. Очекујем да лекари у Ужицу наставе да раде, да се усавршавају и да буду на истом нивоу као у осталим центрима у Србији. Болница у Ужицу сазрела је и може да ради четири операције недељно. Примиће се још пет лекара и десет медицинских сестара, а набавићемо и додатну опрему. Директор болнице обавезао се да ће додатни простор на спрату оспособити за пацијенте. То би била полуинтезивна нега, у коју би пацијенти били пребачени после шок собе – рекао је министар и додао да је ужичка болница већ почела да добија захтеве пацијената који су на листи чекања из целе Србије да овде буду оперисани.
Најавио је да ће се наставити сарадња између лекара из Ужица и Београда, међу којима су најистакнутији стручњаци у области кардиохирургије и да министарство има довољно новца да то исфинансира.


Професор Светозар Путник из Клиничког центра Србије рекао је да је сарадња Клиничког центра и Здравственог центра у Ужицу прерасла у пријатељство.
– Данас се срце у Ужицу оперише на начин како се то ради у Београду и другим великим центрима. У континуитету се у Ужицу оперише од октобра прошле године, а први оперативни захват на срцу 2014. године је био заиста велики подухват проф. др Миљка Ристића и тима у коме смо учествовали. Од тада до данас је урађено много. Сада имамо преко 30 здравствених професионалаца у ужичкој болници који су едуковани, не само да раде са кардиохируршким болесницима, већ они имају знања и вештине и у другим областима медицине – рекао је др Путник.


Професор др Миљко Ристић је рекао да овај програм кардиохирургије у Ужицу не би био могућ без ентузијазма и запослених у Клиничком центру Србије и људи у Ужицу.
– Верујем да ће се овај центар развијати и да ће бити један од реномираних у Србији у наредних неколико година – рекао је др Ристић.
Ужички кардиохирург др Данко Грујић рекао је да су имали један смртни случај и то је један посто у последње три године, што показују висок проценат успешности.
– Надам се да ћемо тај ниво рада успети да задржимо уз кадровско и појачање у опреми – рекао је др Грујић.


Директор Здравственог центра Ужице др Милош Божовић подсетио је да је Ужице четврти град у Србији где се раде кардиохируршке операције. Додао је да ће уз обећање министра Лончара проширити простор и на тај начин смањити листу чекања, као и да су већ послати лекари на специјализацију.
Др Јелена Раковић Радивојевић рекла је да ова стота операција служи за понос.
– У наредном периоду очекујемо још боље резултате. До сада није било лако, али успели смо. Поносна сам чињеницом да све оно што смо обећали пре четири године, данас смо испунили – рекла је директорка болнице и подсетила на донаторску конференцију за опремање сале кардио хирургије и додала да визија кардиохирургије данас постоји и неће стати.


О премештању трансфузије крви из Ужица, министар је рекао:
– Како је до данас функционисало, много крви није искоришћено на најбољи начин. Дешавало се да поједини центри и болнице имају крв и да је не дају тамо где је неопходна, а за пар дана се та крв бацала. Нова организација је изгласан у Скупштини без иједног гласа против. То се ради да би се искористио сваки грам крви. У сваком моменту гарантује се да ће бити крви и онима којима је најпотребнија, добиће је. Сигурно је да ће пацијенти у Ужицу имати више крви него што је било до сада. Све што буде неопходно добиће у најкраћем могућем року – рекао је министар и додао да ће се крв лакше дистрибуирати из четири центра.

З. Г.


Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.