početak GRADSKAINFO Харање невидљивог непријатеља

Харање невидљивог непријатеља

od nedelja
693 pregleda

Kоронавирус у САД – 3. део
Први радни дан ове недеље за већину Американаца подразумевао је рад од куће, у околностима после којих, сигурни смо, нигде у свету више ништа неће бити исто. Сан Франциско је за својих 7 милиона грађана увео потпуни карантин, државе Њу Џерси, Њујорк и Пенсилванија увеле су полицијски час, 30 милиона деце не иде у школу, забрањена су окупљања за више од 10 људи, већ одавно социјално отуђени људи сада и физички морају бити на дистанци већој од 2 метра, клиничко тестирање вакцине против корона вируса у Америци је почело, а ради се и на изради антивиралних ефикасних лекова, у држави Илиноис оболело је 107 људи. Зато се обичан човек и даље пита – да ли је већ за све предузете мере касно и да ли је све то довољно у овој фази заразе.


Председник Америке и његов Кризни штаб нису увели тотални карантин на територији САД, после конференције са гувернерима одлучено је да свака држава поступи по својим потребама и према сопственим проценама, што ипак изазива неконзистентност у мерама и њиховој примени, уз могућност да се прелазе границе држава и тако правила и забране додатно не поштују. Неки гувернери траже федералне мере, како би се избегло крпљење ситуације од државе до државе, али председник Трамп данас није изашао са ригорознијим одредбама. Председник је имао и састанак са лидерима Групе 7, процена ситуације у свету је веома озбиљна, уз чињеницу да још увек не постоји сигуран третман за корона вирус, па страх од непознатог и даље расте.
Ресторани су затворени, државне установе такође, већина приватних компанија упутила је своје запослене на рад од куће, али данас се чују и вести о отказима, отпуштањима, затварањима врата компанија заувек. Какве ли ће последице тек бити када се вирус смири?


Посебна забринутост влада међу медицинским особљем у хитној помоћи и на одељењима интензивне неге, њиховој заштити мора бити посвећена посебна пажња, за њих се морају одвајати тестови, а касније и вакцине, за које се још увек не зна када ће бити одобрене за примену. Песимисти тврде тек за 18 месеци, сматрајући да ће и озбиљно стање са вирусом потрајати све до јесени.
Председник Трамп је данас био нешто суморнијег става, изражавајући страх од невидљивог непријатеља, озбиљно уздрман и реакцијом тржишта новца, које је, упркос мерама Централне банке, данас затворило дан у позицији најгорој још од 1987. године. Ипак, каже председник, сада је време за борбу са заразом, о рецесији ћемо бринути касније, тврдећи да ће се тржиште побринути само за себе и сопствени опоравак.
На питање новинара када се за некога може рећи да је излечен од вируса и када он може изаћи из карантина, одговорни су одговорили – Није важно како се осећаш, него да ли си још увек преносилац заразе.

Мила Филиповић из Чикага 16. март 2020.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.