početak GRADSKA Изложба фотографија „Ужице од 1941 – 1945.“

Изложба фотографија „Ужице од 1941 – 1945.“

od nedelja
636 pregleda

изложба фотографија из приватне збирке ковачевића

ИЗЛОЖБА У ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ
У Историјском архиву, у четвртак, 19. маја, одржана је изложба фотографија из приватне збирке Предрага Ковачевића „Ужице 1941 – 1945.“, аутора Жељка Марковића.
Ова изложба је тачка у којој су се спојили дугогодишњи истраживачки рад и љубав за овај град с једне стране и, са друге стране, стручна и професионална помоћ у презентација пригодног материјала.

IMG_0610

Аутор изложбе, директор ужичког Историјског архива, Жељко Марковић, рекао је да је овом изложбом обухваћен период од 1941. до 1945. године, јер врло мало фотографија представља период до шездесетих година прошлог века.
– У оквиру грађе коју чувамо у Архиву, постоји јединица сећања Јована Росића, који се сећа да је приликом увођења водовода у граду постојао велики отпор код ужичких кафеџија и да су своје момке слали на јавне чесме по воду. Захављајући Предрагу Ковачевићу, Илији Лазићу и Дебељевићу, на овој изложби, између осталих фотографија, може се видети фотографија како један од тих момака точи воду у кофу са ужичке чесме на некадашњој Житној пијаци. Такође, илуструјући фотографије, пренео сам сећање Јова Росића како је поред његове бербернице пролазила једна група заробљених немачких војника и како је замолио партизана војника, који их је спроводио, да сврате у берберницу, где их је средио и угостио са кафом и ратлуком. На жалост, такви догађаји који представљају један урбан, градски живот, су много мање представљени на овој изложби, више је оних које говоре о трагичним ратним збивањима – рекао је Марковић и захвалио се на уступљеним фотографијама, које су већином необјављене.

IMG_0615

Тихомир Петковић, градоначелник Ужица, отворио је изложбу и поручио да једна фотографија говори више него хиљаде изговорених речи, посебно ако обратимо пажњу на детаље који се на фотографијама налазе.
– Речима бисмо тешко могли да дочарамо период из историје нашег града, а и много тога је записано. Због свега тога, од непроцењивог значаја су фотографије, сачуване у збиркама наших културних институција, као и фотографије у поседу наших грађана, на којима су забележени важни догађаји у историји Ужица, као што су окупација града, улазак четника 1941. године, савезничко бомбардовање 1944. године и улазак партизанских ослободилачких јединица у наш град. Посебно треба истаћи, када је реч о овој изложби, спремност и ентузијазам Гага или Ковача, како га ја знам, да суграђанима пружи могућност да виде фотографије из његове приватне збирке, које обухватају период од 1941. до 1945. године и осликавају Ужице у то доба. Поред документарне, неке од ових фотографија поседују уметничку вредност. Највећи део ових фотографија је начинио некадашњи познати ужички фотограф Илија Лазић, човек, захваљујући чијем раду, много тога сазнајемо о Ужицу кога више нема – рекао је Петковић.

З. Г.

IMG_0592 IMG_0593 IMG_0595 IMG_0596 IMG_0597 IMG_0598 IMG_0599 IMG_0600
IMG_0602 IMG_0603 IMG_0604 IMG_0605 IMG_0606 IMG_0607 IMG_0608
IMG_0615 izložba predrag kovačević foto

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.