početak GRADSKA Изложба о Даворину Јенку

Изложба о Даворину Јенку

od nedelja
745 pregleda

davorin-jenko-istorijski-arhiv-uzice-25

ИСТОРИЈСКИ АРХИВ
У Историјском архиву у петак, 7. октобра, отворена је изложба посвећена славном словеначком композитору Даворину Јенку, аутору српске химне „Боже правде“. Изложбу су организовали Историјски архив Ужице, Архив Србије, Министарство за културу Словеније и Историјски архив Словеније, и Народно позориште у Београду, а аутори изложбе су Грегор Јенуш, Јелица Рељић, Јелица Стевановић и Франц Крижнар. Поред радника Историјског архива, великог броја представника ужичке власти, изложби су присуствовали заменик директора Историјског архива Словеније др Андреј Наред, један од аутора изложбе др Грегор Јенуш, заменик управника Народног позоришта Александар Стаматовић и економски саветник у амбасади Словеније Воран Криж, који је и отворио изложбу.

davorin-jenko-istorijski-arhiv-uzice-2

Жељко Марковић, директор Историјског архива Ужице, говорио је о доласку Словенаца у Србију и у Ужице, као и њиховом животу за време Ужичке републике и о пријатељству сродних институција у Словенији. Немања Нешић, заменик градоначелника, у име града је поздравио госте из Словеније и Београда, и назначио да поред културне и историјске сарадње, Ужице има и добру економску сарадњу, осврнувши се на „Импол Севал“. Такође је поменуо и братимљење са словеначким градом Љутомером. Гости из Словеније такође су говорили о сарадњи Словеније и Србије, док је један од аутора изложбе Грегор Јенуш говорио о лику и делу Даворина Јенка. Александар Стаматовић је назначио улогу Народног позоришта у Београда у културном смислу у Србији.
– Односи између наше две државе су врло добри и развијају се, што говоре бројне посети на државном нивоу. Такође се унапређује привредна сарадња, и расте и извоз и увоз – рекао је Воран Криж, економски саветник у амбасади Словеније, а потом отворио изложбу.

З. Г.

davorin-jenko-istorijski-arhiv-uzice-4 davorin-jenko-istorijski-arhiv-uzice-5 davorin-jenko-istorijski-arhiv-uzice-6 davorin-jenko-istorijski-arhiv-uzice-7 davorin-jenko-istorijski-arhiv-uzice-8 davorin-jenko-istorijski-arhiv-uzice-9 davorin-jenko-istorijski-arhiv-uzice-10 davorin-jenko-istorijski-arhiv-uzice-11 davorin-jenko-istorijski-arhiv-uzice-12 davorin-jenko-istorijski-arhiv-uzice-13 davorin-jenko-istorijski-arhiv-uzice-14 davorin-jenko-istorijski-arhiv-uzice-15 davorin-jenko-istorijski-arhiv-uzice-16 davorin-jenko-istorijski-arhiv-uzice-17 davorin-jenko-istorijski-arhiv-uzice-18 davorin-jenko-istorijski-arhiv-uzice-19 davorin-jenko-istorijski-arhiv-uzice-20 davorin-jenko-istorijski-arhiv-uzice-21 davorin-jenko-istorijski-arhiv-uzice-22 davorin-jenko-istorijski-arhiv-uzice-23 davorin-jenko-istorijski-arhiv-uzice-24 davorin-jenko-istorijski-arhiv-uzice-26 davorin-jenko-istorijski-arhiv-uzice

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.