početak GRADSKAINFO Изложба слика Рада Верговића у Народном музеју Ужице

Изложба слика Рада Верговића у Народном музеју Ужице

od nedelja
762 pregleda

Ponovno stvaranje sveta, 90x95cm

„ПОНОВНО СТВАРАЊЕ СВЕТА“
У четвртак, 5. маја 2016. године у 19 сати, у Народном музеју Ужице биће отворена изложба слика Рада Верговића под називом „Поновно стварање света“.
Уметник чији су сликарски опус, рад у области дизајна и издаваштва, као и ангажовање у уметничким удружењима обележили овдашњу ликовну сцену, представиће нови циклус слика – аутентичну интерпретацију историје растакања вредности нашег света и визију његовог поновног стварања.
Публици ће Верговић овим сликама – више од пола века након његове прве самосталне изложбе у Ужицу – представити метафизичку визију савременог света и његове будућности.
Светислав Басара, у тексту каталога изложбе, написао је: „Ако свет према нама није баш благонаклон – а није и све је мање – у том случају не треба понављати грешку и „мењати“ га – покушавало се то, па је испало горе него што је било – него је, држим, паметније другачије га осмотрити, а у том ће нам послу Вергове слике бити од велике помоћи. Можда треба послушати и старог обешењака, Алфреда Жарија, који је написао да „нећемо успети да срушимо све ако не срушимо и рушевине, а да једини начин да то урадимо јесте да рушевине употребимо за изградњу нових грађевина.“ Управо је то оно што Верго ради на платнима са изложбе „Поновно стварање света“. Руши и гради, гради па руши, у нади – коју делим са њим – да ће рушевине и рушевност једнога дана нестати са лица овог света.“
Изложба је отворена до 17. маја 2016. године.

радомир верговић DSC_0413

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.