početak AKTUELNO MEĐUNARODNI DAN MEDICINSKIH SESTARA

MEĐUNARODNI DAN MEDICINSKIH SESTARA

od nedelja
623 pregleda

medicinske sestre

Дан медицинских сестара

Свечана академија у Ужицу

Међународни дан медицинских сестара се сваке године обележава 12. маја, у знак сећања на Флоренс Најтингел, рођене у италијанском граду Фиренци, 12. маја 1820. године.
Она се целог живота борила за унапређење своје професије и права жена. Након школовања пријавила се за одлазак у Турску, где је са групом од 38 медицинских сестара бринула о рањеницима, и то је била прва група жена, које су као медицински радници отишле на фронт…
Овај датум обележава и Здравствени центар Ужице у оквиру централне прославе Савеза удружења здравствених радника Србије. Свечана академија, којој је домаћин Удружење здравствених радника Ужице, заказана је за уторак 12. мај с почетком у 15 часова у Народном позоришту у Ужицу.
Позив је прослеђен Министарству здравља Србије, одакле се очекује посета државног секретара, а своје присуство су потврдили градоначелник Ужица Тихомир Петковић и директор ЗЦ Ужице др Милош Божовић, као и представници других здравствених установа у Ужицу.
Очекује се и посета председнице Савеза удружења здравствених радника Србије, мр сци. мед. Радмиле Нешић са сарадницима, као и председника Друштва медицинских сестара-техничара и бабица Србије (ДМСТБС) вст Горана Мошића.
Препоручена тема Међународног већа медицинских сестара (ICN) за 2015. годину је „Медицинске сестре – снага која носи промене: здравствена нега ефикасна, делотворна, исплатива“, која ће бити презентована у току програма. Сваки учесник академије добиће по 2 бода, будући да је тема акредитована преко Здравственог савета Србије. Током официјелног дела Друштво медицинских сестара и техничара Србије, прогласиће најбоље сестре Cрбије за 2014.годину и наградиће 5 сестара Златним знаком. Најбољи ученици средњих медицинских школа и студенти завршних година одсека сестринства ће бити учлањени у Савез, а у склопу манифестације предвиђен је и културно-уметнички програм у извођењу ученика Медицинске школе из Ужица и КУД-а „Севојно“. На Свечаној академији биће додељене и захвалнице најбољим медицинским сестрама и техничарима који су својим радом заслужили ово ласкаво признање, а лауреати ће бити из свих здравствених установа у Ужицу. Након официјелног дела, биће организован и коктел у холу Позоришта.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.