početak GRADSKA Neno Belan i Fjumens u Užicu!

Neno Belan i Fjumens u Užicu!

od nedelja
831 pregleda

Neno Belan je kantautor, rođen 2.2.1962. godine u Splitu, elektroničar po struci, trenutno živi u Rijeci, nekad frontman popularnog splitskog sastava “Đavoli”, s kojima je u kratkom roku postigao veliki uspeh na području bivše države Jugoslavije, te ostavio pregršt evergreenova iza sebe, kao što su “Pričaj mi o ljubavi”, “Stojin na kantunu”, “Bambina”, “Dani ljubavi”, “Ja volim je”, “Ostani uz mene”, “Dugo toplo ljeto”, i druge.

Nakon raspada sastava 1991. g., 1992. g. seli u Zagreb, a 1995 g. i u Rijeku, te nastavlja sa uspešnom solo karijerom,i održava kvalitetan stvaralački kontinuitet, tako da je i 1990-ih godina objavio niz uspešnih pesama kao što su “Sunčan dan”, “Vino noći”, “Rock galama”, “Dotakni me usnama”, “Ponoćna zvona”, “Ivona” i druge, a danas je solo izvođač uz prateće “Fiumens”- e. Njegova muzika je pod direktnim uticajem The Beatlesa, i uglavnom zvuka izvornog rock’n’rolla 1950-ih, zatim britanskog i američkog pop-rocka 1960-ih godina, kao i dalmatinskih etno melodija i Italijanskog belcanta, odnosno kancone, ali nije mu nepoznato ni koketiranje sa drugim stilovima kao što su reggae, ska, latino..

Naredni u nizu hitova, oni s početka novog milenijuma, kao što su “Galeb”, “Rijeka snova”, “Divojka sa juga” i “Srce od leda” svoju privlačnost temelje na retro zvuku Belanovog crvenog “Gretscha”, višeglasnom pevanju i temama o ljubavi, nostalgiji, Mediteranu, čineći jedinstveni domaći mediteranski mainstream izražaj, koji su mnogi s pravom prozvali “belanovskim popom”, te uvrstivši Belana u sam vrh najprestižnijih autora i izvođača koji su se pojavili posljednjih trideset godina na ovim prostorima. Neno Belan & Fiumens redovno održavaju koncerte širom prostora nekadašnje bivše države i jedni su od najaktivnijih bandova na ovim prostorima. Posljednji zajednički studijski album “Rijeka snova” doneo im je 2008. nagradu Porin za najbolji pop album. Takodje, jedan od Belanovih hitova, pesma “Zar više nema nas”, koju je snimio u duetu s Massimom, a za koju je dobio i još dva Porina 2009.te, Porina za najbolji duet, i onaj najznačajniji, kao autor, za pesmu godine, te iste godine još dva Porina, za kompilaciju godine i u povijesno-tematskoj kategoriji za trostruki cd-box grupe “Đavoli”. Pesma “Rijeka snova” najizvodjenija je hrvatska pesma za 2008. godinu, a pesma “Zar više nema nas” za 2009. godinu po službenim podacima Zavoda za zaštitu malih autorskih prava.

Polovinom 2009. godine izlazi napokon i prvi u karijeri, toliko željeni live cd u karijeri “Tvornica snova”, snimljen na dva bravurozna konceta održana u zagrebačkom klubu Tvornica 2008. g.. Taj album zaslužuje 2010. g. čak 4 Porina i to u najvažnijoj kategoriji za album godine, i još i za najbolji rock album godine, za najbolji live album godine, te za saradnju grupe s vokalom. Takodje konačno, Neno Belan dobija 2010. g. i vrlo cenjenu strukovnu nagradu Hrvatskog Društva Skladatelja – HDS, i to u kategoriji zabavne muzike, koja se dobija jednom za života.. nastavlja sa uspešnim delovanjem i ređa novu seriju uspešnih pesama kao sto su “Kiša”, “Oceani ljubavi” (opet najvrćenija pesma republike Hrvatske po službenim podacima ZAMP-a), po kojoj je dobila i naziv porinom ovenčana kompilacija koja je izdata 2012.godine, a na kojoj se nalaze 10 mahom uspešnih pesama izvedenih na Šibeničkom festivalu dalmatinske šansone, u zadnjih desetak godina, zatim “Ulicama grada”, koja mu po drugi put u životu donosi onog najvažnijeg Porina – Porina za pesmu godine, te naposletku pesme “Anđela, Anđele”, s kojom se 2014.te predstavio i na novoobnovljenom i modernizovanom Zagrebačkom festivalu, gde se uključuje u rad na njemu i kao jedan od muzičkih urednika.

Početkom 2015.godine, usledio je i po drugi put nastup na istome, sa pesmom “Jer je pjesma dio nas”..Krajem februara ove godine ostvaruje i zanimljivu saradnju sa slovenačkom pop pevačicom Alyom, i sa veoma zapaženom pesmom “Misunderstandings” konkuriše na EMA-i, slovenačkom takmičenju za predstavnika te zemlje na Eurosongu ove godine..Od 2013. povremeno nastupa uživo i u “unplugged” varijanti, sa “Mediteranskim orkestrom”, akustičnom proširenom formacijom njegovog benda, sa dodatim gudačima, udaraljkama, mandolinama, klapom..istovremeno, novi album je na vidiku..to be continued..:).

Neno Belan će sa svojom grupom Fiumens, nastupiti u subotu, 1. septembra 2018. godine u bašti Gradskog kulturnog centra u Užicu.

Karte u pretprodaji po ceni od 700,00 rsd.

 

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.