početak AKTUELNO NEREALAN BUDŽET

NEREALAN BUDŽET

od nedelja
545 pregleda

Обраћање Бранислава Митровића на КЗН 18.12.2014.г. поводом предлога буџета Града Ужица за 2015.г.

gradska sala

Неодржив буџет

Буџет је најважнији документ који у току једне године доноси локална самоуправа. Не само да из тог документа проистичу остали акти и одлуке, већ он јасно показује ко ће и како пунити градску касу, а ко ће и и у које сврхе трошити заједнички новац.

Буџет јесте показатељ какву ће политику водити власт, какве намере има, колико је спремна на непопуларне потезе, колико је одговорна, какав је њен однос према грађанима који га и пуне.

Данас на крају 2014. године када је стање у ужичким јавним финансијама катастрофално, када град има око 400 милиона неизмирених обавеза, одговорност оних који креирају овај документ је још већа.

Покрет Позитивно Ужице не може и неће подржати предлог градског буџета за 2015.г., не зато што смо опозиција, подсетићу да је наш став да подржавамо све добре предлоге ако их има, већ зато што је овај буџет:

  • Нереалан (већ данас је свима јасно, па и онима који су овај буџет креирали, да су предвиђени приходи од 2,4 милијарде неоствариви, нереални, с обзиром на све економске показатеље

  • Неодржив (ако се усвоји овакав буџет ребаланс је неизбежан у првим месецима следеће године)

Оно што додатно учвршћује нашу одлуку да не подржимо овакав буџет, тј, политику локалне власти, јесу чињенице да уместо да предвиђа реформу и увођење реда у градске управе, ЈП, ЈКП, Јавне установе, што би довело до уштеда, локална власт се определила за политику продаје имовине, политику новог задуживања града, нових кредита, високих камата, што је свакако супротно економској логици и равно срљању у пропаст.

Поражавајуће је да локална власт уместо да тврдоглаво избегава штедњу у својим редовима , се определила да напуни градску касу увећавајући намете грађанима, пре свега кроз порез на имовину. , а подсетићу да смо и приликом другог ребаланса, предлагали да се одмах смање плате градоначелнику и свим функционерима, да се укину, надокнаде члановима надзорних одбора, да се под лупу ставе јавне набавке.

Типичан пример разбацивања новца, недостатка жеље за променама и недостатак снаге да се поремете страначки интереси јесте градска општина Севојно. Прошле године из градског буџета је за Севојно опредељено преко 8 милиона динара . Углавном цела сума је отишла на плате 10 нових функционера.

Ове године за Севојно је опредељено преко 13,5 милиона динара које ће такође отићи на плате функционера , а за инвестиције неће остати скоро ништа. Тако је једна добра идеја о градској општини Севојно потпуно обесмишљена.

У овим економско тешким временима, када се све већи број наших суграђана обраћа за помоћ, одговорне власти увећавају позиције за социјалу. На жалост ужичка власт ће у 2015 .г.штедети на социјалним давањима.

Због свега тога смо сигурни да је овај буџет лош и штетан за грађане Ужица , да нас води у безизлазну ситуацију и да угрожава будућност града и због тога га Покрет Позитивно Ужице неће подржати.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.