početak EKONOMIJA Нова инвестиција од 7 милиона евра на Златибору

Нова инвестиција од 7 милиона евра на Златибору

od nedelja
3,K pregleda

ЗЛАТИБОР – ДОБРО МЕСТО ЗА ИНВЕСТИЦИЈЕ

jelena-azujska-babic

ИНОБАЧКА, породична фирма, са седиштем у Новом Саду, постоји 26 година и за то време је стекла репутацију модерне и поуздане компаније, која својим радом и резултатима константно потврђује да су квалитет и поштен однос према клијентима неопходан услов доброг пословања и темељ на коме базирају свој развој. Инобачка се бави станоградњом широм Србије, трговином грађевинским материјалима; у Савином селу, поред Врбаса, поседује фабрику која се бави производњом префабрикованих бетонских елемената и тренутно запошљава око сто радника. Ова реномирана фирма је део свог капитала уложила на Златибор, где гради туристичко насеље Јелена Анжујска. Власник и директор компаније Жарко Бабић преноси своја искуства у сарадњи са локалном самоуправом и даље планове за инвестирање у најпосећенију српску планину.

jelena anžujska zlatibor 6

Пре свега, откуд Ви на Златибору и како сте се одлучили да уложите свој новац баш овде?
-На Златибор сам, први пут, дошао пре годину и по дана и тада сам, у непосредној близини магистралног пута, приметио локацију која ми је привукла пажњу. Ступио сам у контакт са председником општине Чајетина, Миланом Стаматовићем и изложио своје планове везане за улагање у тај део Златибора. Морам рећи да сам наишао на добар пријем, у једном отвореном разговору он ми је пренео своју визију, која се поклапала са мојом представом о томе како би та локација требало да буде уређена. Тај разговор, једна искрена и добра сарадња која је започела том приликом, била је главни разлог да се одлучимо за ову инвестицију и кренемо са градњом насеља Јелена Анжујска.

jelena anžujska zlatibor

Каква су ваша искуства са локалном самоуправом у Чајетини?
-Наша фирма је годинама у грађевинарству, радили смо широм Србије, у иностранству, градили смо и у Бечу и свуда је администрација та која успорава и кочи инвестиције. Ништа од тих препрека нисмо затекли у Чајетини. Све потребне дозволе се добијају у рекордним роковима, грађевинска дозвола је била готова за 20 дана, нема чекања на шалтерима, део општинске управе задужен за урбанизам ради беспрекорно. Све то скупа нам је омогућило да уђемо у ову инвестицију и брзо кренемо са радовима. Поред тога, јако је битно међусобно поверење, које се развија између инвеститора и људи који врше одговорне функције у једној општини. Локална самоуправа и људи у њој представљају мотор развоја једног подручја, па инвеститор, који види да ствари у њој функционишу како треба, неће оклевати да уложи новац. Сви договори које смо имали са господином Стаматовићем су испоштовани, ради се према усвојеним плановима, у складу са законом и за сада имам само речи хвале за рад општинских служби у Чајетини. Сви послови око комуналног опремања, изградње инфрастуктуре су завршени без икаквих компликација. Трошкови које смо имали у ту сврху износе око 700 000 евра, а људи у општини су нам показали да умеју да цене инвеститора, његов рад и да су у стању да обезбеде све услове за несметано улагање у Златибор.

jelena anžujska zlatibor 5

Шта туристи могу да очекују у насељу Јелена Анжујска кад буде завршено?
– Биће то типско насеље, у коме ћемо покушати да оживимо планински дух и направимо амбијент, који ће бити уклопљен у његово природно окружење. Поред објеката за смештај гостију, “Јелена Анжујска” ће имати све пратеће садржаје, који ће нашим гостима омогућити потпуно уживање у свом одмору. У оквиру насеља, постојаће ресторан са 250 места, у коме ће бити служени војвођански специјалитети. Златибор већ има своје локалне, аутохтоне специјалитете, а некако је ред да један Војвођанин на њега донесе нешто своје. Биће ту и рибљи паприкаш, разна јела од дунавске рибе и остале ђаконије, које су карактеристичне за Војводину. У оквиру насеља постојаће разни спортско рекреативни садржаји: базен, базен за децу, рибњак, спортски терени за децу и одрасле. “Јелена Анжујска” ће имати паркинг простор од 4000 m2, своју техничку службу, која ће бринути о одржавању целокупног комплекса. Планирамо и изградњу мини бање-спа центра и шеталишта, које ће повезати центар Златибора са насељем. Општина нам је и у овом случају изашла у сусрет и заједно са нама ради на обезбеђивању услова, који ће омогућити да све ове планове спроведемо у дело. Ово је велики пројекат, вредан око седам милиона евра и циљ ми је да Златибор добије туристичко насеље какво он објективно заслужује. Када “Јелена Анжујска” буде завршена, у њој ће ће бити отворено око 25 радних места, што није мали резултат у тренутним тржишним условима.

jelena anžujska zlatibor 2

Каква су даљи планови што се тиче Ваших инвестиција на Златибору?
Општина Чајетина има амбициозне планове када је овај део Златибора у питању. Планирана је изградња језера-базена са плажом, који ће се напајати чистом изворском водом добијеном из дубинских бунара, коме ће бесплатан приступ имати сви становници и гости Златибора. Наша фирма ће подржати тај пројекат и узети учешћа у његовом развоју. Заједно са локалним властима потрудићемо се да направимо једну складну целину, која ће представљати прави украс овог туристичког центра. Златибор је прелепа планина и ја, искрено, желим да свој капитал, своје искуство и знање, на крају, и свој дух, уградим у један његов део.

jelena anžujska zlatibor 4

За крај, чули смо и да намеравате да овде производите и пиво?
– Ресторан ће имати своју мини пивару у којој ћемо производити, какво другачије него, Златиборско пиво. Црно пиво које ћемо, у њој, производити ће се звати “Црни бор”, а у складу са локацијом и духом који ова планина носи са собом, светло пиво ће добити име “Златни бор”. Већ сам рекао да је Златибор прелеп и све ово је мој покушај да уткам неки свој лични печат у његову исконску лепоту. Без икаквог двоумљења, могу рећи да сам дошао овде, заљубио се у Златибор и одлучио да ту и останем.

Бојан Савић

Comments

comments

Povezani tekstovi

1 komentar

građanin 9. август 2016. - 23:30

svuda se pametno gradi samo ovde smotana.nesposobna gradska uprava sve pogrešno

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.