početak GRADSKA Од змијарника центар туризма Западне Србије

Од змијарника центар туризма Западне Србије

od nedelja
771 pregleda

РЕКОНСТРУКЦИЈА СТАРОГ ГРАДА
На Дан града 9. октобра почела је прва фаза реконструкције ужичког Старог града. Она подразумева обнову Горњег града, изградњу куле и казамата са реконструкцијом цитаделе.
Према речима градоначелника Тихомира Петковића, вредност прве фазе радова је 32 милиона динара, од чега је Министарство трговине, туризма и телекомуникација обезбедило 22, а Град Ужице 10 милиона. Када се заврши прва фаза до пролећа наредне године, почиње друга фаза, која се односи на пројекат даље конзервације средњег и дела доњег града са изградњом улазне капије. Овај пројекат је подржало Министарство културе са 8 милиона динара док је Град Ужице обезбедио 3 милиона динара.


– Тренутно се спроводи поступак јавне набавке за ову услугу. Очекујемо до краја октобра увођење извођача у посао и такође завршетак до пролећа – рекао је Петковић и додао да се трећа фаза односи на финалну конзервацију доњег града за шта је добијен новац од Америчке амбасаде од око 9 милиона динара, док ће Град обезбедити око 4 милиона.
Овим пројектом ће се конзервирати цео Стари град, осим Водене куле, где би требало спровести још нека археолошка истраживања.
– Ова ће се инвестиција реализовати у потпуности током наредне године. А затим долази и четврта фаза, која се односи на реконструкцију средњег и доњег града, за шта тек треба да радимо пројекат и тај посао ће се радити током наредне године – рекао је градоначелник Петковић.


Посебно је нагласио важност пројекта изградње пешачког моста, који ће спајати Стари град преко клисуре реке Ђетиње са магистралним путем.
– Идејни пројекат је урађен и тренутно се ради пројекта за грађевинску дозволу. Надамо се да ћемо током идуће године обезбедити и средства и кренути са радовима на мосту дугом 113 метара, који ће бити изузетно важан јер ће олакшати комуникацију туриста са тврђавом, као и са зеленом-бициклистичком стазом трасом старе пруге и са свим другим садржајима које имамо на овом потезу. То ће бити један изузетан туристички производ који ће Ужице додатно позиционирати на туристичку мапу Србије, а понуду туристичке регије Западне Србије додатно обогатити – нагласио је Петковић.


Помоћник министра културе Дејан Масликовић истакао је да обнова Старог града значи отварање нове странице у историји и заштити културног наслеђа Републике Србије.
Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић подсетио је у каквом је руинираном стању био Ужички стари град пре три-четири године.
– Било је то место на коме се није могло стајати и што би народ рекао змијарник и шикара док се нисмо организовали у Ужицу и показали да политичке странке могу да имају сасвим другачија својства и одговорна деловања које није сведено на дневну политику – рекао је Селаковић.


Стручну подршку дао је археолог, иначе Ужичанин, др Марко Поповићу који је рекао да се сада налазимо на почетку великог посла, а то је враћање ужичком Старом граду његове изгубљене слике и враћање Ужицу једног од његових најзначајнијих симбола.
– Почиње реконструкција Горњег града са кулом и то је она слика која се налази на грбу града Ужица. Реконструкцијом најстаријег дела из друге половине 14. века који је припадао Николи Алтомановићу, нека врсте замка, и званично почиње ревитализација тврђаве која ће новим генерацијама Ужичана сведочити о историји града у коме живе и у исто време привући туристе. Велика је срећа што постоји доста сачуване документације из 1737. године док Стари град није био миниран, порушен и осуђен на заборав. Она се налази у Бечу, али и ми поседујемо све те планове и они су основа за реконструкцију – рекао је др Поповић.

Звездана Глигоријевић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.