Од змијарника центар туризма Западне Србије

- Било је то место на коме се није могло стајати и што би народ рекао змијарник и шикара док се нисмо организовали у Ужицу и показали да политичке странке могу да имају сасвим другачија својства и одговорна деловања које није сведено на дневну политику – рекао је Селаковић -

РЕКОНСТРУКЦИЈА СТАРОГ ГРАДА
На Дан града 9. октобра почела је прва фаза реконструкције ужичког Старог града. Она подразумева обнову Горњег града, изградњу куле и казамата са реконструкцијом цитаделе.
Према речима градоначелника Тихомира Петковића, вредност прве фазе радова је 32 милиона динара, од чега је Министарство трговине, туризма и телекомуникација обезбедило 22, а Град Ужице 10 милиона. Када се заврши прва фаза до пролећа наредне године, почиње друга фаза, која се односи на пројекат даље конзервације средњег и дела доњег града са изградњом улазне капије. Овај пројекат је подржало Министарство културе са 8 милиона динара док је Град Ужице обезбедио 3 милиона динара.


– Тренутно се спроводи поступак јавне набавке за ову услугу. Очекујемо до краја октобра увођење извођача у посао и такође завршетак до пролећа – рекао је Петковић и додао да се трећа фаза односи на финалну конзервацију доњег града за шта је добијен новац од Америчке амбасаде од око 9 милиона динара, док ће Град обезбедити око 4 милиона.
Овим пројектом ће се конзервирати цео Стари град, осим Водене куле, где би требало спровести још нека археолошка истраживања.
– Ова ће се инвестиција реализовати у потпуности током наредне године. А затим долази и четврта фаза, која се односи на реконструкцију средњег и доњег града, за шта тек треба да радимо пројекат и тај посао ће се радити током наредне године – рекао је градоначелник Петковић.


Посебно је нагласио важност пројекта изградње пешачког моста, који ће спајати Стари град преко клисуре реке Ђетиње са магистралним путем.
– Идејни пројекат је урађен и тренутно се ради пројекта за грађевинску дозволу. Надамо се да ћемо током идуће године обезбедити и средства и кренути са радовима на мосту дугом 113 метара, који ће бити изузетно важан јер ће олакшати комуникацију туриста са тврђавом, као и са зеленом-бициклистичком стазом трасом старе пруге и са свим другим садржајима које имамо на овом потезу. То ће бити један изузетан туристички производ који ће Ужице додатно позиционирати на туристичку мапу Србије, а понуду туристичке регије Западне Србије додатно обогатити – нагласио је Петковић.


Помоћник министра културе Дејан Масликовић истакао је да обнова Старог града значи отварање нове странице у историји и заштити културног наслеђа Републике Србије.
Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић подсетио је у каквом је руинираном стању био Ужички стари град пре три-четири године.
– Било је то место на коме се није могло стајати и што би народ рекао змијарник и шикара док се нисмо организовали у Ужицу и показали да политичке странке могу да имају сасвим другачија својства и одговорна деловања које није сведено на дневну политику – рекао је Селаковић.


Стручну подршку дао је археолог, иначе Ужичанин, др Марко Поповићу који је рекао да се сада налазимо на почетку великог посла, а то је враћање ужичком Старом граду његове изгубљене слике и враћање Ужицу једног од његових најзначајнијих симбола.
– Почиње реконструкција Горњег града са кулом и то је она слика која се налази на грбу града Ужица. Реконструкцијом најстаријег дела из друге половине 14. века који је припадао Николи Алтомановићу, нека врсте замка, и званично почиње ревитализација тврђаве која ће новим генерацијама Ужичана сведочити о историји града у коме живе и у исто време привући туристе. Велика је срећа што постоји доста сачуване документације из 1737. године док Стари град није био миниран, порушен и осуђен на заборав. Она се налази у Бечу, али и ми поседујемо све те планове и они су основа за реконструкцију – рекао је др Поповић.

Звездана Глигоријевић

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.