početak GRADSKA Повеља Николи Селаковићу

Повеља Николи Селаковићу

od nedelja
702 pregleda

СВЕЧАНА СЕДНИЦА
На свечаној седници поводом Дана града 9. октобра уручена су највиша градска признања заслужним појединцима, удружењима и институцијама. Повеље града Ужица за заслуге и дела која доприносе укупном развоју Града уручене су археологу др Марку Поповићу, проф. др Даници Грујичић и генералном секретару председника Србије Николи Селаковићу.
Повеља некадашњем министру правде и садашњем генералном секретару председника Србије Николи Селаковићу додељена је за активно заступање интереса града Ужица на највишим нивоима што је резултирало реализацијом најзначајнијих инвестиција у граду протеклих година. Он се у име свих награђених обратио публици упутивши речи захвалности.


– Мада већ три деценије живим у Београду с поносом истичем да сам Ужичанин, Златиборац и Варошанин, да сам из овог краја. Иза свих дела награђених који су на свечаности примили висока признања стоји велики рад и жртва. Повељу нам је доделило Ужице и оно нам је наредило да му помажемо, да радимо за њега, будемо чувари ерског духа и да где год живели му се поново враћамо – рекао је Селаковић.
Ужичанима 690. рођендан града честитао је градоначелник Тихомир Петковић, који је да је Ужице препознатљиво по ономе што има, а то су његови људи.
– Будимо промена коју желимо да видимо у свету. Увек је право време да учинимо нешто за свој град и кажемо, вредело је – рекао је између осталог Петковић.

Бројне госте на почетку скупа поздравио је председник Градске скупштине Ужица Бранислав Митровић. Дан града су честитали представници Владе Србије, представници градова побратима Ужица, руског Курска, словеначког Љутомера и грчке Верије, градова из Републике Српске Требиња, Фоче, Чајнича, Пљеваља из Црне Горе, локалних самоуправа из Златиборског округа и других градова и општина у Србији, представници војске, полиције, ДБ-а и многи други. Присуствовала је донатор и велики пријатељ Ужица госпођа Линда Вонг из братског кинеског Харбина и руски аташе за културу Денис Круглов.
У име Владе Србије министар просвете Младен Шарчевић је рекао да је Ужице увек било међу првим градовима у Србији које је правило озбиљне реформе у образовању, било да је у питању дуално образовање, реформа Гимназије и у коме је брига о младим људима видљива наводећи улагања у разне пројекте од 300 милиона динара међу којима и за бољи ученички и студентски стандард. Министар је најавио да ће Ужице бити један од градова у Србији у коме ће први пут бити примењен модел једносменске наставе у школи који пружа низ могућности за још квалитетније образовање ученика.


Повељу је добио и проф. др Марко Поповић. Он је саветник у процесу реконструкције ужичког Старог града, наш велики познавалац средњовековних српских градова и њихове војне архитектуре како у Србији тако и у земљама византијског света. Проф. др Даница Грујичић је светски признат неурохирург која, као свој највећи успех, увек истиче формирање и школовање тима младих неурохирурга оспособљених за обављање најтежих оперативних захвата и жена захваљујући којој је Србија добила први гама нож што је једна од највећих инвестиција у српском здравству.


За резултате остварене у дужем временском периоду, плакете града припале су Милошу Познановићу за посвећеност музици и фолклору, шефу оркестра севојничког КУД-а и председнику шах клуба, Основној школи за образовање ученика са сметњама у развоју „Миодраг В. Матић“, јединственој образовној установи у Западној Србији за њену мисију, Друштву српских домаћина, за чување тековина српског народа и иницијатору подизања споменика „1300 каплара“ у Ужицу, Миљки Пилчевић, дугогодишњој председници Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова „Мајор Коста Тодоровић“, предузећу ДИВИ, лидеру у производњи амбалаже у овом делу Европе и Миљку Марковићу, професору у пензији Економске школе који је постао део историје ужичког угоститељства.


За изузетне резултате, награде града Ужица уручене су Игору Топаловићу, ђаку генерације Ужичке гимназије који је освојио друго место на Међународној олимпијади из хемије у великој конкуренцији у Паризу, Драгици Ојданић, младој и успешној пољопривредници из Равни, Ани Кривокући, молекуларном биологу-генетичару, шефу Одсека генетичког саветовалишта за наследни канцер у Институту за радиологију и онкологију Србије, Вељку М. Мијушковићу, доценту Економског факултета у Београду добитнику великог броја међународних признања за истраживачки рад, Горану Бојовићу, наставнику информатике ОШ „Краља Петра II“ за педагошки рад који је своје ученике мотивисао и заинтересовао за роботику и златним одбојкашицама Маји Алексић и Слађани Мирковић за остварене спортске успехе.
На овогодишњој академији приказан је и краткометражни филм који је подсетио на све знамените Ужичане.
У другом делу свечаности у ужичком Народном позоришту концерт је одржао Славко Бањац.
На крају да подсетимо да се име града први пут појавило у Дубровачким списима 9. октобра 1329. године у једном судском спису и овај датум се обележава као Дан града.

З.Г.


Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.