početak GRADSKA Одушевљени Белиним сокачетом

Одушевљени Белиним сокачетом

od nedelja
1,6K pregleda

belino sokače užice liferedesign

ТУРИЗАМ
У етно кући Белино сокаче, на Мендином брду, у четвртак, 30. јуна, организована је изложба деце која ту бораве већ пет дана. Деца су у Белино сокаче дошла преко удружења Креативно-уметничка радионица „Лајф редизајн“ из Београда.
– Имамо 19 деце из Београда, са три инструктора. Ту се организује сликарска и вајарска радионица и летње дружење. Ове године њихов избор је пао на Белино сокаче. Видим да су деца јако задовољна, уживају посматрајући природу и сликајући све оно што су обишли у нашој околини. То све што су насликали биће изложенo на једној великој изложби крајем децембра у Београду, у ствари, биће изложени радови који не буду продати на поновној изложби у Белином сокачету 6. јула – рекла је Рaда Јањушевић, власница етно села „Белино сокаче“ и додала да су деца обишла Злакусу на један дан и правили радове од глине које су оставили и у радионици Веља Шуњеварића, то је испечено, а сада изложени на изложби.

belino sokače uzice, lrd eko kamp, lrd liferedesign

– Један део радова, оне ситније, правили су овде, и када се спремао ручак под сачем, ту су пекли. Обишли су Потпећку пећину, манастир Рујан, ишли су до Кадињаче. Кадињача је на децу оставила врло упечатиљив утисак и њу су највише пренели на своје слике, а и запамтили су стихове исписане на централном споменику – рекла је госпођа Јањушевић.
– Деца су узраста од 5 до 13 година и просто је невероватно да дете од пет година равноправно учествују са старијом децом. Деца дивно прихватају своје обавезе у групи, лепо се понашају и никада не бисте рекли да су размажени. Лепо једу и лепо спавају. И оно што је посебно интересантно, у ово време отуђености, употребе мобилних телефона у сваком тренутку и читавог дана, овде не користе мобилне телефоне. Имају телефоне које су одложили у једну фиоку. Једно дете из групе имало је неки мали проблем и мама му је донела мобилни телефон и дете је истог тренутка оставило телефон са осталим. Овде нису имали индустирјских слаткиша, све се припрема од свежег поврћа, ту је сир, кајмак, месо и само оно што се спреми то се једе. Те индуситријске слаткише, које су донели са собом, искористиће можда увече на журци – рекла је Јањушевићка и додала да су деца откривали нека нова места у непосредној околини, ишла да беру малине, помагала комшијама да пласте, видели кокошке, зечиће, пробала нека јела која до сада нису јела, као, на пример, домаћу питу са развученом кором, јели уштипке…

belino sokače uzice, lrd eko kamp, lrd liferedesign

У петак, 1. јула, стиже нова група деце, која ће боравити недељу дана, и већ су сад резервисали боравак за идућу годину. Иначе, идеју за отварање овог кампа потиче од Владане Ракић, ћерке Радмиле Јањушевић.
Неда Питулић и Бојана Берић, организатори овог кампа, већ три године организују еко кампове малих уметника.
– Овде су деца из Београда, наши чланови, а у наредној групи биће деца из Београда, Крушевца, Ужица и Чачка. У Белином сокачету сам први пут, као и остали чланови удружења. Сви су фасцинирани и одушевљени, и верујем да ће сви хтети да се врате следеће године. Госпођа Радмила је размаизала децу. Посебно се захваљујемо агенцији „Амиго травел“, јер су нас водили на многа места и обишли цео крај. Концепт нашег кампа је да ујутру имамо јутарње разгибавање, доручак и онда крећу радионице. Имали су грначарију, мозаике и вајање и сваки дан радионицу сликања. Ишли смо по шумама, скупљали материјале – рекла је Неда Питулић.
Деца кажу да су ишла у Потпећку пећину, на Кадињачу, обишли Јокановића кућа, била у Народном музеју, у Великом парку, шетали поред реке и обишли хидроцентралу на плажи, ишли у Злакусу…

belino sokače uzice, lrd eko kamp, lrd liferedesign

– Не само што су им држали часове из грнчарије у Злакуси, испекли су им три тоне палачинака, а Радмила их је овде служила крофнама – додала је Неда.
Деветогодишња Дора Питулић из Београда каже да јој се највише свидело предвече, када су ишли у Потпећку пећину.
– Било је много хладно и мене је то фасцинарало и ја сам то сликала. Сликали смо и оно што смо сваки дан ново видели, то нам је била инспирација, мада смо имали и слободних тема – рекла је Дора и додала да је овде све укусно.

belino sokače uzice, lrd eko kamp, lrd liferedesign

За њеног вршњака Филипа Драгомировића из Београда најлепша је била шетња поред реке.
– Река је баш лепа, изгледа као да сија и ја сам њу сликао. Мени је храна овде преукусна – рекао је Филип и додао да обожава да слика темперама и воденим бојама.
Дуња Младеновић, стара девет година из Београда, веома воли природу.
– Волим да сликам природу и овде се лепо забављам са другарима. Највише ми се свидела шетња у шумама – рекла је Дуња.

belino sokače uzice, lrd eko kamp, lrd liferedesign

Десетогодишња Ана Селаковић из Ужица, била је међу својим новим другарима из Београда.
– На мене је најјачи утисак оставила хидроцентрала на плажи, јер до сада, иако сам из Ужица, нисам била ту. Упознала сам нове другаре, са којима ћу остати у вези – рекла је Ана.
Да им буде занимљивије деца су сама направила полигон за вежбање од гума и дасака, сами су искачили цртеже за изложбу, а и садили цвеће.

З. Г.

ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОТРАФИЈЕ 

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.