početak NAJNOVIJE Ostani kod kuće do 30. aprila

Ostani kod kuće do 30. aprila

od nedelja
659 pregleda

COVID-19 u SAD – Dan sesnaesti
Predsednik Tramp je na jučerašnjoj konferenciji za štampu Kriznog štaba Bele kuće građanima objavio da će preporuka za socijalno distanciranje i ostanak kod kuće važiti do 30. aprila, slušajući savete uglednih imunoiloga, epidemiologa i lekara drugih specijalnosti. Tako je odustao i od Uskrsa, 12. aprila, kao datuma za vraćanje zemlje u normalu i svojevrsno vaskresenje. O tome je još uvek i te kako rano govoriti.
Novinarima je takođe rečeno da bi, prema nekim modelima analize podataka toka pandemije u Americi, broj umrlih mogao da se kreće između 100.000 i 200.000 Amerikanaca, ali da bi taj broj, da nisu primenjene adekvatne mere, narastao do 2,2 miliona umrlih.
“Naravno da su modeli za analizu dobar postupak, ali na žalost često mogu izazvati paniku. Modeli su puni pretpostavki, daju najgoru i najbolju opciju razvoja pandemije. Naravno, modele ne treba ni ignorisati, ali moramo raditi na tome da se najgora opcija nikada ne dogodi” – rekao je dr Toni Fuči, direktor Nacionalnog Instituta za infektologiju i član Kriznog štaba.
Ni drugim lekarima se nije dopala ideja predsednika Trampa i obećanje o preuranjenom povratku u normalu, i on ih je, ovoga puta, hvala Bogu poslušao. Nije im se dopala ni ideja da selektivno određuje okruge koji su sa visokim, srednjim i niskim nivoom rizika, preporuku primenjujući na svih 50 država isto. Uskrs će svakako doći na vreme i slaviti se u domovima, dok svi budemo poslušno čekali da vrhunac zaraze prođe i broj zaraženih počne da opada. Vrhunac bi baš mogao biti polovinom aprila, a početak normalizacije stanja možda tek početkom juna.
U međuvremenu su potvrđene informacije da će laboratorija “Abbot” već 2. aprila isporučiti 50.000 novih testova na coronavirus, čiji se pozitivni rezultat očitava za samo 5 minuta, a negativni za 15. Guverner Ilinoisa je rekao sugrađanima da će prve isporuke iz Abbota, koji posluje u ovoj državi, stići baš u Ilinois i najugroženiji Čikago.
Predsednik Tramp je najavio i odobrenje FDA (Agencija za hranu i lekove) za sterilizaciju maski, koje bi se novim postupcima mogle sterilisati i do 20 puta, što bi svakako moglo ublažiti nestašicu. Kako je rekao, i neke osiguravajuće kompanije su se potpuno odrekle doplate za osiguranje, spremne da troškove lečenja od coronavirusa potpuno pokriju za sve svoje osiguranike.
U nedelju se predsednik sastao i sa predstavnicima velikih distributerskih kuća i transport kompanija, naglašavajući važnu i uspešnu kolaboraciju državnih agencija, privatnog sektora i zdravstvenih ustanova.


Čikago se i dalje pominje kao sledeći epicentar panedemije u Americi. Posle Njujorka, i ovde je broj zaraženih u brzom porastu, između subote i nedelje bilo ih je novih 1.105 pozitivnih na testove, umrlo je 65 ljudi, radi se 10.000 testova dnevno, ali se nedostatak testova u zdravstvenim ustanovama ove države još uvek oseća. Laboratorije rade u tri smene, prioritet je obezbeđivanje zaštitne opreme za zdravstvene radnike, ali i dovoljan broj bolničkih soba, kreveta na intenzivnoj nezi i ventilatora. Glavna žarišta zaraze su starački domovi, rehabilitacioni centri, zatvori i svakako gusta mreža gradskog prevoza.
Nove analize pokazale su i da coronavirus ozbiljno ugrožava kardiovaskularni sistem obolelih, naročito onih u kritičnom stanju, što nije tipično ponašanje virusa generalno gledajući.
U nedelju je bilo tačno mesec dana od kada je u državi Vašington u Americi preminuo prvi oboleli od coronavirusa, pedesetogodišnji muškarac. Ostalo je istorija koju živimo – do sada je zaraženo 141.000 ljudi, a preminulo je 2.500.
Dok građani nestrpljivo iščekuju čekove od savezne adminsitracije, a vlasnici malih i velikih kompanija prve bespovratne kredite, analitičari se s pravom pitaju odakle novac za ekonomski paket vredan 2,2 triliona dolara i gde nas može odvesti dodatno štampanje novca. Neki ga vec ironično zovu “helikopter novac”, izašao iz nove monetarne teorije, da je u redu da država štampa novac, ukoliko ga nema dovoljno. Slično smo već doživeli 2008. godine, kada smo bežeći iz jednog naduvanog balona prešli u drugi, proizvodeći još dublju zaduženost, u koju ulazimo goli kao crkveni miševi. 2008. smo verovali da je štampanje novca privremena hitna ekonomska mera, ali smo sada sigurni da to neće biti slučaj i da će zaduženost Amerike i svakog njenog građanina samo rasti i ostati na leđima novih generacija kao trajni, nepopravljivi dug. Da ironija bude veća, vlasnik najvećeg dela američkog nacionalnog duga je upravo Kina.
Svi razumemo da ne postoji “free lunch”, i da cemo morati da zasučemo rukave kada ovo čudo prođe. Ako ste sinoć uživali u besplatnom koncertu na Fox TV mreži, danas vam je možda zbog muzike malo bolje.

Iz Čikaga za Užičku nedelju Mila Filipović

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.