početak GRADSKAINFO Подела бесплатних ауто седишта бебама

Подела бесплатних ауто седишта бебама

od nedelja
625 pregleda

ЛЕПА АКЦИЈА ОПШТИНЕ ЧАЈЕТИНА
Савет за безбедност у саобраћају општине Чајетина је, уз помоћ Агенције за безбедност саобраћаја и Центра за промоцију безбедности саобраћаја, 5. новембра у свечаној сали општине Чајетина поделио поклоне свим бебама рођеним ове године, и то 40 ауто седишта за породице са територије општине Чајетина, са циљем да буде традиционална и у наредном периоду. Подели седишта претходило је обраћање председника општине, Милана Стаматовића, потом предавање Ненада Јевремовића испред Агенције и практична обука о постављању седишта у возила и везивању деце у њима од стране Маријане Јовановић из Центра за промоцију безбедности саобраћаја.
Представници Удружења “Родитељ”, кao и школе “Газела ауто” и професор Драган Илић из саобраћајне школе са својим ученицима, били су позвани као гости и сарадници, јер са Срђаном Радовићем из Савета за безбедност општине Чајетина сарађују у волонтерском раду на пољу обука и прегледа седишта за савесне родитеље, као и осталих активности везаних за безбедност младих у саобраћају. У препуној сали чули су се и гласови најмлађих, а били су родитељи из Чајетине, Златибора, Рожанства, Гостиља, Мачката, Мушвета, Љубиша, Криве Реке, Шљивовице и Бранешаца. Подељена су седишта за тежину од 9 до 36 кг, али су показана сва три типа и дати савети присутнима.
Према статистикама, деца у чак 56 посто случајева настрадају као путници пре него пешаци, наша земља је и даље у црној зони по питању коришћења дечјих седишта и важи за небезбедну регију, а што се тиче правилног везивања седишта и деце у њима, само 20 посто је исправно, дакле, сваки пети случај. Симптоматична је и појава да се седишта чешће користе на дужим релацијама, а на краћим не, што је велика грешка. Увек и без изговора! – поручује Срђан Радовић, који је и саобраћајни инжењер по струци. Не само из тог угла, већ и из угла родитеља, драго му је да су овакве акције заживеле и у општинама у Србији које су конкурисале за доделу седишта у склопу превентивних активности.
“Акција је одлична замисао, не само због подршке популационој политици, већ због безбедности све наше деце и искрено се надамо да ће се некада спровести и у Ужицу, у оквиру превентивног рада нашег Савета, а ми из Удружења смо на располагању. Имамо подршку Агенције за безбедност у саобраћају и Центра за промоцију безбедности саобраћаја, због нашег вишегодишњег волонтерског рада. Имамо тим од десет људи који су обучени да правилно монтирају седишта и томе науче родитеље, па би била штета да то не искористимо за наше најмлађе суграђане и савесне родитеље” истиче Марина Јевтић.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.