početak GRADSKAINFO Izbori su završeni – živeli izbori

Izbori su završeni – živeli izbori

od nedelja
609 pregleda

EKSKLUZIVNO ZA UŽIČKU NEDELJU IZ ČIKAGA
Demokrate su preuzele američki Kongres, Republikanci ojačali većinu u Senatu, kampanja za predsedničke izbore u Americi počela je danas. Pravi rezultat ovih izbora je savet političarima, da, ako žele građanima i zemlji dobro, moraju da počnu da rade zajedno.
Evo i preliminarnih rezultata nakon duge postizborne noći..
Demokratska partija dobila je izbore na ključnim mestima za Kongres u celoj državi, posebno u urbanim centrima i predgrađima, u kojima je zabeležena izuzetno velika izlaznnost, naročito žena i mladih glasača, onih rođenih 2000, kojima su ovo bili prvi izbori. Tako su demokrate dobile kontrolu zakonodavnog tela prvi put posle 8 godina, što će im omogućiti veću kontrolu nad sadašnjim predsednikom, jer su još pre izbora najavljivali istrage, provere, podizanje optužnica i obstruiranje zakonskih predloga, sa naročitim osvrtom na predsednikovu imigracionu politiku. Republikanci su, sa druge strane, ojačali poziciju u Senatu, što će im omogućiti jos više uticaja u izboru sudija i prilikom usvajanja konzervativnih zakona. Predsednik, koji je sa rodbinom i prijateljima u Beloj kući iščekviao izborne rezultate, oko ponoći je pozvao Nensi Pelosi, koja će ponovo biti spker u Kongresu i čestitao joj izbornu pobedu. Nensi je i njemu i biračima samouvereno poručila – Sutra pocinje novi dan za Ameriku!


Izbori jesu bili referendum o predsedniku Trampu (64 posto ih se izjasnilo da svoje glasove daju isključivo u odnosu na to šta msile o predsedniku), i pokazali nepremostive podele izbornog tela o skoro svim ključnim pitanjima, od zdravstvenog osiguranja do imigracione politike, mada bi se moglo reći da su birači zadovoljni ekonomskim rastom, koji predsednik Tramp pripisuje isključivo sebi.
Suštinski ni jedna strana nije potpuno zadovoljna rezultatima izbora. Republikanci su se donekle nadali održavanju vecine u Kongresu i većem broju guvernera u američkim ključnim državama, a Demokrate potajno želele i većinu u Senatu. Tramp je standardno dobijao u selima, demokrate u metroplama, ali je bilo i slucajeva da republikanci izgube u ruralnoj Virdžiniji, a Demokrate u Indijani, ali i u Teksasu, u kome je senator Ted Kruz pobedio, zahvaljujući predizbornoj podršci koja je stizala od predsednika lično.
U Ilinoisu su pobedile Demokrate, pa će od danas na čelu ove države biti guverner JB Pritzker, a Demokratskoj partiji je pripalo jos nekoliko novih guvernerskih mesta, u Mičigenu, Viskonsinu I Kanzasu.
I ovi izbori su jasno pokazali stanje raspolućene zemlje na crveno i plavo, ali možda i dali nadu da se zajedno raditi i može i mora. Potrošena je gomila para (analitičari kazu da, ako se ovako uskoro nastavi, običan građanin uskoro neće moći da se kandiduje ni za jednu političku poziciju, jer nema sredstva), pa većina u Kongresu već najavljuje prvi zakonski predlog – etička reforma, koja će ponuditi platformu za finansijsku reformu izborne kampanje.

Mila Filipović, Čikago

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.