početak DRUŠTVO Помозимо малом Марку

Помозимо малом Марку

od nedelja
652 pregleda

Mali Marko sa ocem Pericom

ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА
Хуманитарна акција „Срцем за Марка“, које су покренуле три ученице другог разреда Ужичке гимназије, почеће 9. јуна у Градском културном центру у Ужицу и трајаће до 15. јуна. Акција обухвата изложбу цртежа ученика основних и средњих ужичких школа, као и вајарске предмете Уметничке школе.
Ученица Андријана Јокић каже да је после одржаог хуманитарног концерта у Чајетини, где је учествовала као чланица КУД-а и упознала се са проблемом породице Вујовић, предложила, заједно са Дуњом Јелисавчић, да организују хуманитарну акцију у граду.
– Разговарале смо са директором, који је пристао и предложио да покреномо и у школи акцију прикупљење новца – рекла је Андријана.
Дуња је додала да ће кутије за новац бити постављене у Ужичкој гимназији.

Mali Marko sa ocem i devojcice iz Uzicke gimnazije

Четворогодишњи Марко Вујовић из Ариља болује од ретке болести, енормног проширења леве коморе срца. Његов отав Перица каже да је само за дозирање лекова месечно потребно око 15.000 динара, плус посебна исхрана.
– Ту су трошкови и одласка у Београд. Ја нигде не радим, углавном надничим, супруга не ради, живимо као подстанари и имамо још две старије ћерке. Сада је Марку стабилно стање, а једини лек је трансплатација срца – каже Марков отац Перица Вујовић.
Марко се разболео у фебруару 2013. године. Отац каже да је Марково малешно срце, тачније миокрад срца, напао неки вирус и од тада Марко је непрекидно на лечењима у ужичкој болници и Дечијој клиници у Београду.
– Живели смо у Ариљу, али смо се преселили у Ужице због Маркове болести. Овако нам је ближи Здравствени центар у Ужицу, јер када је Марку лоше, док одемо у Дом здравља у Ариљу, а нас они увек упуте у Ужице, и док нађем превоз, пролази време, а понекад мислим да су у питању секунде да се дете спасе – казао је Перица.
Када је кренула Маркова болест, отац каже да нису имали новца уопште за његово лечење.

Mali Marko sa ocem Pericom 1

– Тада сам кренуо да сам организујем хуманитарне концерте. Тражио сам ко ће да учествује, да свира, сам тражио хале. И до сада сам организова низ концерата по општинама у Златиборском округу, а последњи је био у Чајетини. То нам помаже за то дозирање лекова. Лекови јесу на позитивној листи, али када треба да се дозирају прецизно, јер Марко не може да попије целу дозу лека, него морамо да носимо у апотеку на дозирање, онда апотеке наплаћају своје услуге. До сада, за ове три године, потрошили смо 17.000 евра за његово лечење – рекао је Перица.
Иначе, о трансплатацији сада и не размишља јер је, како каже, то превише скупо.
– Марка су ставили на листи чекања за трансплатацију. Има још седаморо или осморо деце на тој листи, а колико ми је познато, двоје је већ извршило трансплатацију. Само за одлазак на тај први преглед на клинику у Беч коштао би 6.500 евра по дану, док само трансплатација кошта око 120.000 евра. Ту су и трошкови постоперативног лечења. Мајка из Сомбора, чије је дете оперисано, каже да један дан после операције кошта 5.600 евра. Ми за сада једино примање имамо дечији додатак и туђу негу и помоћ. Ја могу, када имам посла, месечно да зарадим до 40.000 динара – казао је отац.
Сви који желе да помогну за лечење малог Марка, могу уплатити новац на следеће рачуне у Комерцијалној банци:
– Хумантарна акција за прикупљање новчаних средстава за лечење Марка Вујовића. Динарски раун 205900101817682218, а девизни РС35-160-5730200654982-23.

Звездана Глигоријевић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.