početak DRUŠTVO Пронашао и вратио новчаник са 700 евра

Пронашао и вратио новчаник са 700 евра

od nedelja
644 pregleda

nikola bajić

ПОДВИГ НЕДЕЉЕ: Никола Бајић
Агроном професор др Никола Бајић је пре четири дана испред продавница „Прехрана“ нашао новчаник.
– Видео сам новчаник на два до три метра од улаза. Претпоставио сам да је неко већ био у продавници или је куповао у продавници и да му је испао новчаник. Ушао сам у продавницу и касирци рекао да сам нашао новчаник. Заједно смо погледали и ту је било 700 евра и око 1.000 динара. Било је и докумената, па смо знали о коме се ради. Шефица продавнице је узела новчаник и ставила у сеф. Рекла ми је да су све снимиле сигурносне камере и да немам разлога за бригу, а ја сам отишао у шах клуб – казао нам је др Бајић.
Мало касније звала га је шефица и власник новчаника да дође у продавницу.
– Отишао сам и ту сам упознао власника новчаника, који је ту био са сином. Захвалио ми се и питао ме како да ме части. Рекао сам да можемо да попијемо кафу и ракију. Он ме је увео у продавницу и рекао да бирам пиће које хоћу. Изабрао сам пола литра стомаклије, које сам после однео на састанак са Друштвом домаћина. Он ми је још рекао да је новац позајмио и да је требао да нешто да заврши. Новчаник му је испао, када је хтео да га стави у торбицу коју је носио на грудима – казао је наш саговорник и додао да је од малих ногу васпитаван да што је туђе не дира.
Испричао нам је и једну анегдоту када је 1990. године боравио у Стокхолму.
– Шетао сам једном стазом кроз чуму и наишао на моторну тестеру и други алат који је неопходан за рад у шуми. Није било нигде никога. Када сам се вратио у стан где сам становао, испричао сам то газдарици и питао је како то неко не узме. Она ми је зачуђено одговорила, како то да узме, кад није његово – рекао је професор Бајић.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.