početak DRUŠTVO Промоција науке камионом

Промоција науке камионом

od nedelja
664 pregleda

НОЋ ИСТРАЖИВАЧА
У сусрет осмој Ноћи истраживача у Србији, у Ужице је, 8. маја, стигао научни камион са покретном лабораторијом, учионицом и изложбеним простором. У граду ће бити све до петка и од 10 до 19 часова ученици и сви заинтересовани грађани могу посетити овај камион. У току боравка у Ужицу биће организован интерактивни програм, са циљем да се приближи наука ширем делу популације.
Ноћ истраживача представља отворену и бесплатну манифестацију под покровитељством Евопске комисије, а одржава се у скоро 300 градова широм Европе. Идеја Ноћи истраживача је демистификација науке и приближавање научних концепата, као и упознавање са истраживачима и њиховим радом. Ова манифестација ће ове године бити одржана у Београду, Нишу, Крагујевцу, Пироту, Пожаревцу, Петници и Инђији. Ноћ истраживача води и контролише тим из Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ из Београда, а учествују Центар за промоцију науке Београд, Природно-математички факулет Ниш и Завод за заштиту споменика културе из Крагујевца. У Ужицу је партнер научни клуб из Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању.
У току боравка научног камиона у Ужицу одржаће се низ креативних радионица.
Милена Вићевић, директорка Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању, подсетила је да је прошле године у оквиру њиховог центра отворен научни клуб, кроз који је до сада прошло преко 1.000 младих људи, наставника и заинтересованих појединаца.
– Оранизовано је низ едукативних радионица, изложби, обележен Дан науке, а реализована су два пројекта и то „Сунђер Боб у школи“ и „Научник код куће“. Овај научни камион је само наставак промоције науке – рекла је Вићевић.
Петар Благојевић, члан Градског већа задужен за друштвене делатности, рекао је да му је веома драго што једна оваква манифестација гостује у Ужицу. Он је истакао да је поред формалног образовања у 21. веку, јако важно и неформално образовање, као и да иако расте број корисника интернета, сразмерно томе не расте број заинтересованих за науку.
– Ово је прилика да се млади заинтересују за науку – поручио је Благојевић.
Тања Аднадевић, координатор пројекта Ноћ истраживача, овај камион је назвала „тегљачем знања“.
– Тема Ноћи истраживача је имиграција, јер нам је жеља да научници коначно имигрирају из лабораторија и изађу у народ и покажу шта све знају – рекла је Тања и позвала првенствено основце и средњошколце да посете камион, али и све остале грађане.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.