početak GRADSKA Промоција планинарско-пешачке стазе у кањону Ђетиња

Промоција планинарско-пешачке стазе у кањону Ђетиња

od nedelja
1,1K pregleda

ДАН ПЕШАЧЕЊА
У суботу 16.09.2017. године на Дан пешачења у Републици Србији, град Ужице у сарадњи са планинарским клубом „Рујно“ организује акцију пешачења, под називом „Ђурића орлови“ у клисури реке Ђетиње, дуж стазе Старе пруге. Почетак шетње је у 08:15 испред хотела „Турист“, односно у 09:00 часова испред Велике бране.

Према речима Ивана Обућине, из ПД „Рујно“, стаза је потпуно означена и прилагођена за пешачење.
– Још летос, када је код нас био волонтерски камп, са волонтерима смо направили, односно раскрчили и означили три обилазнице око тунела 16, 19 и 20. Кружна планинарска стаза почиње скретањем са стазе Старе пруге код Велике бране, код 14 тунела, и иде се ка видковцу према Турици. Када се дође на видиковац постоје путокази, лево ка Ђурићима орловима, а други је назад, ка траси старе пруге. Стаза се даље наставља кроз шуму и пење се на видиковац изнад Црвеног тунела и Рајских отока, одакле се најлепше видe меандри Ђетиње. Одатле се иде равним платоом макадамским путем и путем кроз шуму и долази се до другог видиковца. Са тог другог видковца види се читав кањон Ђетиње. Затим се наставља кроз шуму и долази на пут, где је некада било железничко стајалиште, односно на пут ка Стапарима и Радојичићима, испред тунела 20. Силазимо на стару трасу пруге, данашње шеталиште, и низводно долазимо до тунела 19. Тај тунел је дугачак 127 м, а ми ћемо ићи испод њега обилазницом дугом 800 м. Долази се до воде, где се налазе клупице за одмор. Настављамо низ стару пругу и долазимо на трасу старе пруге до тунела 16. Ту обилазницом дугом 950 м долазимо до Сунчаног вира или Пешчане плаже. Када се изађе на трасу старе пруге, испред тунела 16, види се врх Игла – објаснио је Обућина.

Он је додао да је свако скретање обележено, као и бројеви тунела и дужина обилазнице. Обилазница изнад тунела 16 је дуга 950 м, а тунела 19 дуга је 800 м.
Укупна дужина кружне стазе је 9,5 км, са успоном и спустом од по 350 м. Потребно време за прелазак стазе је око 6 часова, уз стручно вођење искусних планинара ПД „Рујно“. Иван Обућина позива све грађане да се укључе у ову акцију и саветује им да понесу добру обућу, воду и нешто за јело

Акција је резултат пројекта „Активан одмор – Златибор, Златар, Тара“, који спроводи Регионална развојна агенција „Златибор“, а који је финансијски подржало Министарство трговине туризма и телекомуникација. Пројектом је унапређен квалитет туристичке понуде и излетничког туризма града Ужица, Нове Вароши и Бајине Баште уређењем места за одмор уз реку и рекреацију на реци. Финансијским средствима Министарства трговине, туризма и телекомуникација и града Ужица у клисури реке Ђетиње постављено је 5 одморишта, кућица знања за децу, 5 клупа, 4 инфо табле, 10 путоказа, уређено и обележено цела стаза Ђурића орлови.

Овом акцијом се промовише та планинарско-пешачка стаза „Ђурића орлови“, која је уређена и обележена уз подршку града Ужица, РРА Златибор, ПД „Рујно“ и водичког удружења „Kапедунум“. Удружење „Капедунум“ израдиће карте, а велике карте ће бити јавно постављене код Старог железничког моста, Великој брани и на завршетку стазе, код 20. тунела.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.