početak NAJNOVIJE Protesti, sloboda i strah

Protesti, sloboda i strah

od Mila Filipović
757 pregleda

COVID-19 – Dan trideset četvrti
I u subotu su se u Americi smanjivale brojke novoobolelih od coronavirusa u najzaraženijim područjima Njujork Sitija i Nju Džersija; u bolnicama u državi Njujork sada je 17.000 pacijenata, u odnosu na 18.000, u vreme kada je zaraza bila na vrhuncu. U subotu su se, takođe, održavali i protesti u 6 američkih država, sa zahtevima građana da se vrate u normalnost, kakva god ona da bude, stavljajući slobodu ispred straha, i tražeći smanjenje restrikcija dizajniranih da zaustave širenje zaraze. Različite organizacije i grupe sa društvenih mreža organizuju i podržavaju proteste, a u Austin (TX), recimo, proteste je organizovao InfoWars, kontroverzna desno orijentisana web stranica, koja je sklona promovisanju konspirativnih teorija.
Protesti su najavljeni i u Springfield (administrativni centar Ilinoisa) i u Čikagu za kraj aprila i početak maja, uz očekivanja da će guverner do tada popustiti restrikcije i u očekivanim fazama, intervalima i, uz poštovanje preporuka savezne administracije, vratiti grad i državu u stanje nove normalnosti.


Kako je predsednik Tramp na brifingu u subotu rekao novinarima i naciji, Teksas i Vermont već planiraju postepeno otvaranje u ponedeljak, a slediće ih Montana, Ohajo, Severna Dakota i Ajdaho 1. maja. “Iskreno, i ja sam lično uveren da su neki guverneri preterali sa restrikcijama, naročito u erijama u kojima pandemija nije zahvatila veliki deo populacije, i u tom smislu jesam na strani demonstranata. Ja iskreno verujem da će se stanje zabrana uskoro završiti za celu zemlju i da ćemo zajedno moći da nastavimo da gradimo stabilnu ekonomiju, koju smo imali pre pandemije.” – rekao je okupljenima predsednik Tramp, ponovo se baveći novinarima i njihovim izveštavanjem, zbog kojih, kaže, i drži pres konferencije svakodnevno, kako bi građani čuli direktno šta im govori, a ne kroz filtere i uobičajena spinovanja nekih medija.
Krizni štab je u prezentaciji u Beloj kući juče posebno stavio akcenat na broj preminulih u Americi, po kome ova zemlja jeste na prvom mestu, ali je statistički daleko iza većine evropskih zemalja (osim Nemačke) sa 11,24 umrlih na 100.000 stanovnika. Takodje su naglasili potpunu neistinu oko broja zaraženih i mrtvih u Kini, prema čijim statistikama na 100.000 stanovnika dolazi 0,33 preminulih.


Na pitanje novinara da li Kina kooperira u najavama istraga povodom zataškavanja informacija o poreklu i toku pandemije, predsednik je rekao da će istraga i u Americi i u Kini biti temeljna i da Kina svakako mora snositi konsekvence.
“Ne sme biti izgovora za njihovo ponašanje, moraju snositi odgovornost. Imali su moralnu i svaku drugu obavezu da ostatku sveta predoče podatke, upozore na opasnost i tako spreče tragediju koja nas je zadesila” – rekao je presednik Tramp.
I dalje se izbiljno govori o upotrebi i efikasnosti antiviralnog leka Remdesivir, koji smo juče pominjali, radi se i na intenzivnijem testiranju na anti tela i važnosti tih testova (recimo u Bostonu je na slučajnom uzorku od 200 ljudi utvrdjeno da je 1/3 pozitivna, što znači da su imali virus bez simptoma); FEMA gradi nove bolnice u Vašington DC i u Denveru (izmedju 500 i 1000 kreveta), ali neke novoizgrađene poljske vojne bolnice u drugim državama trenutno, hvala Bogu, zvrje prazne. Florida delimično otvara plaže, Havaji ih tek zatvaraju, skoro ni jedna država ne zahteva nove ventilatore, ali mnoge od saveznih organa traže testove. I kažu, testova će biti, kvalitetni su, sigurni i mnogo jednostavniji, postoji 9 različitih platformi za testiranje, uz takođe odlične kapacitete laboratorija za njihovu obradu. Do sada je urađeno 4 miliona testova, ali podsećamo još jednom, ako ste juče na test bili negativni – ne znači da ćete negativni biti i sutra, ukoliko ste bili među zaraženima ili bili izloženi zarazi. Brzina kojom se virus širi i prenosi je do sada neviđena.


I danas je predsednik apelovao na Demokrate i Nensi Pelosi da se što pre vrate u Vašington, okanu političkih igara i odobre dodatna sredstva od 250 milijardi dolara za pomoć malim i srednjim kompanijama, čime će se spasiti skoro 30 miliona radnih mesta, u vreme kada nezaposlenost ozbiljno preti ekonomskom kolapsu.
U Americi je u subotu bilo 733.000 zaraženih, a od coronavirusa je umrlo 38.700 ljudi. Ipak, građani na društvenim mrežama sve više izražavaju svoje sumnje u tačnost brojki koje nam se predstavljaju – takav je, recimo, slučaj žene iz Ilinoisa, čiji je otac umro od neizlečivog raka pluća, ali su iz bolnice insistirali da kao uzrok smrti zavedu COVID-19, iako nije ni bio testiran. Sa druge strane, muž druge žene je preminuo od srčanog udara, bio je testiran negativno COVID-19, ali su takođe insistirali da kao uzrok smrti bude zaveden coronavirus.


Najradosniji praznik Vaskrsenja Hristovog i Srbi u Americi i Čikagu će proslaviti kod svojih kuća, u krugu porodice, uz mogućnost da prate Uskršnje liturgije iz naših lokalnih crkava. Na jučerašnje insistiranje novinara da prokomentariše svoj twit i pitanje da li će guverneri i za Ramadan poštovati preporuku o socijalnom distanciranju, kao što su to zahtevali za Uskrs, poredsednik Amerike je odgovorio: “Svi smo svedoci da naši političari verske zajednice i religije tretiraju različito, posebno hrišćanstvo tretiraju nepravedno u odnosu na druge religije, i zato sam u svom twitu postavio legitimno, jednostavno pitanje.”


Između brojki za koje nismo sigurni da oslikavaju istinu, nade da će neki pouzdan lek protiv ovog virusa uskoro biti dostupan, verovanja da adekvatna vakcina može ugledati svetlost dana, pa makar i za 18 meseci, i potrebe da se vratimo ljudskom životu, okončali smo još jednu sedmicu u specijalnim uslovima. Zato nije na odmet ni malo smeha – u jednom gradiću u Merilendu policajci su uputili poslednje upozorenje jednom građaninu: “Vi koji radite od kuće, kada izađete da uzmete poštu, molimo vas obucite pantalone. Ovo je poslednje upozorenje, znate na koga se odnosi.”
Današnji dan donosi nadu, a ona umire poslednja. Hristos Vaskrse! Sutra će ionako biti kako nam bude.

iz Čikaga za Užičku nedelju piše Mila Filipović

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.