početak DRUŠTVO Проведите распуст радно у свету

Проведите распуст радно у свету

od nedelja
948 pregleda

МЕЂУНАРОДНИ ВОЛОНТЕРСКИ КАМПОВИ
Тања Петровић из Младих истраживача Србије позвала је Ужичане да узму учешће у волонтерским камповима у Србији и свету.
– Наша организација је део светске мреже која се бави разменом волонтера. Сваке године се организује преко 2.000 волонтерских кампова на разним местима у свету, од Бугарске, Мађарске, Румуније, Хрватске, па до далеких дестинација као што су Јапан, Индија, Мексико и Кина. Волонтерски кампови се организују у локалним заједницама када се препозна неки проблем, који се доприносом волонтера може решити. То су мале групе људи, од 15 до 25 највише. Волонтери бораве у неком месту најмање две недеље и заједно раде на сређивању парка, поправљању неке школе, на рестаурацији замкова, на пример у Француској, чувају пиринчана поља од мајмуна у Јапану, баве се органском производњом на фармама… Дакле, теме су врло шаренолике, од оних који се баве заштитом животне средине, преко уметничких и спортских кампова, рада са децом, свако може наћи по нешто. Волонтирају млади, али није ограничено само за младе. Највећи број кампова намењен је пунолетнима, али има и кампова за тинејџере, односно за оне од 16 до 18 година, који се углавном организују у Европи. Доста их има у Француској, Немачкој и Италији. Потребно је да млад човек буде добро мотивисан, да жели да нешто научи, мало другачије проведе распуст или годишњи одмор, да има жељу да својим радом помогне другима, а заузврат добије нека нова знања, да учи о другим културама, да осети живот локалних заједница у којима бораве – рекла је Тања Петровић.
Она каже да скоро да нема лоших искустава и ко једном проба пријављује се и наредне године. На сајту www.kampovi.mis.org.rs може се видети каква је процедура, понуда кампова и искуства волонтера, који су већ боравили у камповима. Према њеним речима, из Србије годишње у кампове у иностранству оде између 500 и 600 волонтера, а и било је волонтера и из Ужица.
– Највећи број кампова се организује у летњим месецима, јун, јул и август, највише због распута и одмора, а има и јесењих и зимских. Оно што је новитет од прошле и претпоршле године је да млади могу учествовати у камповима које организујемо у Србији. Ове године их има 40 на разним локацијама, од Обедске баре до Сићевачке клисуре. То су добри кампови за оне који не желе да се упуте одамх на даље дестинације – рекла је Тања.
За волонтере је обезбеђен смештај и исхрана. Волонтер се прати и укључује у програм који је осмишљен. Као је рекла наша саговорница, радиће пет до шест на конкретном програму, а остатак дана је замишљен тако да се учесницима кампа организују екскурзије, радионице, шетње по околини.
– У сваком случају читав дан је организован и све је обезбеђено од стране организатора, осим трошкова пута, које сноси сам волонтер – рекла је Петровићка.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.