početak GRADSKA Прва од њих 400 кандидата

Прва од њих 400 кандидата

od nedelja
555 pregleda

ЈЕЛЕНА ЈАЊИЋ – МЛAДА УМЕТНИЦА
Да у Уметничкој школи у Ужицу има младих талената говори и Јелена Јањић, добитница прве ликовне награде на конкурсу који је расписао лист „Светосавско звонце“. Јелена Јањић је из Бајине Баште, а у Уметничкој школи учи смер конзерватора културних добара.
– То је конкурс наша Православне цркве који је, као и сваке године до сада организовао лист „Светосавско звонце“. Ово је било моје прве учешће. То је било у мају и могло се конкурисати за ликовни, литарални и музички рад, а било је филмова. На ликовном раду имало је 400 кандидата. Ја сам добила прву награду из одсека примењене уметности. Прва награда је била путовање на Крф и то је било једно дивно искуство. Имали смо испуњенеих свих 10 дана, од обиласка Крфа до радионица из грчког и руског језика, калиографије и слично – рекла је Јелена.
На конкурс се јавила на наговор професорске Јелене Гускић – Петровић.


– Она ми је још у јануару донела конкурс. Тема је била „Корени“, што се мени јако свидело. У глави сам већ замислила идеју, да то не буде слика, већ пре као неки рељеф. Замислила сам као плочу, географски подељене земље и у средини стоји, западна од реке Дњепар, где је прапостојбина Словена, Православна црква. Од те цркве ка свим крајевима света, куда су кренули Словени, направила сам ситне крпене фигуре у њиховим народним ношњама са заставама земаља у којима данас живе. Луткице су висине 8 цм. Рад сам радила два месеца, јер је доста компликован и захтеван. Радила сам га углавном викендом кући у Бајиној Башти – објаснила је млада уметница свој рад.
Иначе, интересовање за Уметничку школу је дошло на предлог наставице из основне школе Негосаве Павловић.
– Овако шта год да завршим имам занат у рукама, а после могу да наставим и даље школовање, на пример књижевност или било шта друго. То ми се највише свидело што ћу по завршетку средње школе имати тај занат конзерватора и знаћу нешто да радим, То је смер на коме могу највише да научим – додала је Јелена.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.