početak SATIRA Рециклажом Ужичког ваздуха могуће добити угаљ врхунског квалитета

Рециклажом Ужичког ваздуха могуће добити угаљ врхунског квалитета

od nedelja
624 pregleda

АГЕНЦИЈА ЕРЦОВ ЈАВЉА:
-Концентрација различитих честица у ваздуху који свaкодневно удишу Ужичани је толика, да је његовом прерадом могуће добити угаљ високог квалитета, тврде стручњаци. Они сматрају да рециклажа ваздуха отвара нове перспективе и омогућава значајне уштеде.
– Ужички ваздух је изузетно богат различитим компонентама. Проценат чађи у укупној ваздушној маси апсолутно оправдава улагање у процес рециклаже путем које је могуће добити угаљ високе калоричности, каже Марко Јовановић, доцент на Рударско геолошком факултету. – Ово је вероватно јединствен случај у свету да један град може добијати угаљ директно из ваздуха и била би велика штета уколико Ужичани не би искористили овај ресурс на прави начин. Ми смо спремни да помогнемо израду пројекта постројења за прераду ваздуха, чијом изградњом би ваш град знатно смањио трошкове набавке горива за зимску сезону, поручује Јовановић.
У градској власти су са радошћу дочекали резултате налаза и обећавају да ће дати све од себе да пројекат постројења за прераду ваздуха заживи.
– Са нестрпљењем смо чекали резултате експертске анализе, а резултати су више него обећавајући. Богатство различитих материја које се налазе у ужичком ваздуху су велика шанса за овдашњу привреду и смањење трошкова грејања. Спремни смо да уложимо напор како би наш град добио колектор за рециклажу ваздуха у коме би се, као крајњи производ, добијале различите врсте горива. Применом ове методе Ужице добија, практично, неограничен извор горива, јер би сагоревањем овако добијеног угља добили нове количине чађи које би рециклирањем опет претварали у угаљ, рекао је градоначелник Ужица Тихомир Петковић, који поручује да ову тему не треба политизовати, јер су све досадашње градске власти допринеле стварању услова за реализацију овог капиталног пројекта.

Бојан Савић (Ужичка недеља 949.)

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.