početak AKTUELNO Само тетки да однесем лек

Само тетки да однесем лек

od nedelja
739 pregleda

Зрело за кривичне пријаве

nerandžićeva

Исечен потпорни зид преко пута Јасена, наочиглед свих, по свој прилици, без икакве дозволе, али је инспекција, очигледно, имала паметнија посла…. U моменту фотографисања зеленило и узвишење на градском земљишту је још постојало.. Све ово је посматрао надзорни орган из Дирекције за изградњу, надгледајући изградњу попторног зида у улици изнад, али је, очигледно, и он имао паметнија посла… Фотографија је са сајта МЗ Царина.

Рашомонијада око необичних радова на потезу између улица Војводе Демира и Неранџићеве улице се наставља. Примера ради, порески новац је Дирекција за изградњу потрошила на потпорни зид (прво су нам у Дирекцији рекли 8 метара, а онда се испоставило да је у питању 18 метара), како би се зауставило потенцијално клизиште, али, гле чуда, инжињерског, новопечени зид управо се завршава тамо где потенцијално клизиште почиње, али, шта ми лаици знамо, ту су разни стручњаци грађевинске феле, који ће, ако затреба, и на суду, својом чашћу и инжењерском магијом, објаснити нама лаицима, да више треба да верујемо њима, него сопственим очима… У покушају да се некако све истера на чистац, чак се новинар наше редакције упутио у Дирекцију, на њихов позив, где су му пружили одређена документа на увид. Што кажу људи, папир трпи све, па смо, у међувремену, од разних људи добијали свакојаке одговоре, и све је изгледало као у чувеној серији „Балкан експрес“, на питање: – А је си ли ти вршио надзор, добијали смо одговоре, Не, не, нисам ја вршио надзор… Ниси? Јесам! А јеси? Јесам… Јеси? Не, кажем, нисам! Само тетки да однесем лек…

https://www.youtube.com/watch?v=_jyFGF_jOSg

Зато смо од свих тражили писмени извештај о вршеној контроли, као и имена инспектора који су ту контролу вршили, али до данашњег дана такве извештаје и имена нисмо добили. Ако дођу, објављујемо их у наредном броју. Још чудније је да два органа у истој управи дају различите одговоре, у прошлом броју Дирекција каже да је посао добијен на тендеру, преко годишњег уговора о поправкама, у Дирекцији су нам усмено рекли да имају уговор са суинвеститором, док начелник Милитаров каже да су радови изведени преко текућег одржавања, а које, бар је то до сада била пракса, изводи Нискоградња, па, ми лаици, не знамо тачно шта је хтело да се каже и коме је веровати… У одговорима се намерно меша више ствари одједном, да читаоцима не би било јасно о чему се ради, примера ради, намерно се не помињу радови на суседној парцели у власништву града, која је потпуно преуређена, нити стари потпорни зид у улици Војводе Демира, који је пресечен наочиглед свих и ту направљене степенице, и све то истовремено док су „надзорни органи“ будно посматрали зид који се прави у улици изнад. Уосталом, довољно говори одговор начелника да је 18. августа, дакле, тек по објављивању текста у Ужичкој недељи, и неких 20 дана по завршетку радова, као, грађевински инспектор наложио да се радови на имовини у власништву Града врате у првобитно стање. Дакле, инспекција ради врло ажурно, после три месеца од почетка радова, они су донели решење, када су радови већ увелико завршени. Ажурно, нема шта… И, наравно, намерно се избегава појам земљиште у власништву Града Ужица, већ се помиње „степениште“. Приметићете и у одговору, све се своди на усмена предања, од увета до увета, од телефона до телефона, рекао овај, рекао онај, а све правник до правника, добро знају да је валидно само оно на папиру… Запањујуће звучи објашњење да је комунални инспектор туда пролазио, па му је усмено речено, да се, ето, праве степенице, скида шибље и тако редом и, наводно, постоји службена белешка… Ми смо тражили да се достави копија белешке и име инспектора који ју је саставио, али, то, ће, можда, неком другом приликом…
Одсечено огромно парче зида и, рекли му усмено, јер никакве дозволе нити папира нема. Зар је могуће у 21. веку да се нешто ради на „мајке ми“, без било каквог валидног папира? Пазите да вам не поверујемо!

LOPOVLUK2

На овој скици, коју смо добили од Дирекције за изградњу, јасно пише да је власник парцеле, између улица Војводе Демира и Неранџићеве, град Ужице

Занимљиво, чак је и градоначелник Тихомир Петковић на конференцији за штампу, на питање о овом случају, помињао мистериозне нерашчићене комшијске односе, што је посебно запрепашћујуће, јер од комшија нико није ни знао ко изводи радове, нити зашто изводи радове, јер, да поновимо још једном, никакве табле, нити објашњења није било, а претходни власник куће, где су извођени радови је, нажалост, умро пре годину дана. Тек смо од Дирекције за изградњу у прошлом броју и данашњем одговору начелника Милитарова сазнали да су инвеститор, вероватно нови власник куће, и извођач радова две особе са истим презименом, инвеститор је Оливера Шишаковић, а извођач радова, по речима начелника Милитарова, Нешко Шишаковић, људи који никада ту нису живели, па, високопоштовани градоначелниче, никакви нерашчићени комшијски односи нису могли бити у питању…
И, да поновимо још једном, да би било јасно за читање. Дирекција за изградњу је, из још увек непознатих разлога, одговор су нам обећали наредних дана, решила да гради потпорни зид од 18 метара, делом на градском земљишту, делом на приватном плацу, и то испод места где је НАЈМАЊЕ потонуо пут. Тај потпорни зид се налази у горњој, Неранџићевој улици. Практично у исто време, вршени су радови и на зиду који се налази у доњој улици, Војводе Демира, где је исечен зид и изграђено ново степенише, који су, судећи по скици коју нам је доставила Дирекцја за изградњу, несумњиво на земљишту које је својина Града Ужица. Затим, склоњена је велика количина земље са тог истог градског земљишта, да би се добио раван плац… Надзидан је стари зид у улици Војводе Демира, да би могло да се направи ново степенише које излази на горњу, Неранџићеву улицу. Мора се признати, врло леп и мудро осмишљен план…

"Dorađuje se i potporni zid u vlasništvu grada, na gradskoj imovini, ali inspekcija juri nelegalnu gradnju na Vrutcima, pa nema vremena da dejstvuje u centru Užica...

“Dorađuje se i potporni zid u vlasništvu grada, na gradskoj imovini, ali inspekcija juri nelegalnu gradnju na Vrutcima, pa nema vremena da dejstvuje u centru Užica… Naknadno je napravljeno i lepo stepenište…

Ево која смо питања поставили шефу грађевинске инспекције Слободану Ристовићу, а данас, 27. августа, одговор смо добили од начелника Милитарова.
Питања за шефа грађевинске инспекције Слободана Ристовића
1. Да ли је издата грађевинска дозвола Дирекцији за изградњу и суинвеститору Оливери Шишаковић за изградњу потпорног зида на Слануши и у улици Војводе Демира?
2. Да ли је грађевинска инспекција излазила на терен, ко је излазио и можемо ли да добијемо извештај?
3. У Дирекцији за изградњу кажу да је зид надзидан ван њиховог знања и након њиховог надзора. Шта ви кажете?
4. Шта је са радовима у околини зида са којима Дирекција нема ништа, а према скици Дирекције, радови су настављени на јавном грађевинском земљишту?
5. Извршено је сечење потпорног зида у улици Војводе Демира и направљено степениште. Да ли је неки инспектор то констатовао и можемо ли да добијемо извештај?
6. Радови и даље трају, да ли је неко од инспектора излазио последњих 15 дана?
7. Како се ови радови третирају? Као текуће одржавање, санација клизишта, или…?
8. Да ли скица којом располаже Дирекција за изградњу несумњиво приказује градску имовину?
9. Да ли ће и који орган на овом месту раздвојити приватну од државне имовине?
10. Хоћете ли издати налог за рушење подзиде и степеништа, уколико утврдите да су нелегално изграђени?

А ево и одговора господина Зорана Милитарова, начелника свих инспекција

ПРЕДМЕТ: Информација од јавног значаја у вези са извођењем радова у ул. Неранџићевој у Ужицу
У вези са вашим захтевом за давање информација од 11.08.2015.године у вези са извођењем радова у ул. Неранџићевој обавештавамо вас следеће:
23.06.2015. године – патрола Комуналне полиције констатовала је да је започето извођење грађевинских радова на наведеној локацији. Инвеститор радова је ЈП “Дирекција за изградњу”, а извођач “Полет” ДОО Ужице. По изјави Нешка Шишаковића, као одговорног лица, грађевински радови обухватају израду потпорних зидова, степеница и скидање шибља са површине на којој се израђује степениште. О наведеном је сачињена службена белешка.
20.07.2015. године – патрола Комуналне полиције је излазила на лице места због угрожавања ПТТ стуба, нису затекли никога на градилишту, накнадним контактом са одговорним лицем наложено да се спречи даље угрожавање.
22.07.2015.године – комунални инспектор је констатовао да се изводе радови на потпорном зиду од стране наведеног инвеститора и извођача и да је извођач добио налог за радове мале поправке ради реконструкције потпорног зида.
Почетком августа 2015. године извођач радова је отпочео са изградњом степеништа из ул. Неранџићеве.
13.08.2015. године, у циљу вођења поступка и провере навода добијених у току поступка Градска управа за инспекцијске послове и комуналну полицију упутила је ЈП “Дирекција за изградњу” захтев за доставу података у вези са изградњом, давањем материјала, прибављањем документације према Закону о планирању и изградњи и др.
18.08.2015. године грађевински инспектор је констатовао у записнику да је извршена реконструкција потпорног зида склоног паду у ул. Неранџићевој, да је инвеститор ЈКП “Дирекција за изградњу”, а извођач “Полет” ДОО Ужице. Извођење радова вршено је на основу пројекта потпорног зида који је израдило предузеће за пројектовање и инжењеринг “Норма” Ужице. За ове радове извођач од инвеститора није добио грађевинску дозволу, односно решење о извођењу радова, већ је радио по налогу инвеститора.
18.08.2015. године комунални инспектор је донео решење којим налаже извођачу радова да уклони изграђено АБ степениште и врати у првобитно стање површину јавне намене у ул. Неранџићевој. У решењу које је уручено 19.08.2015. године странци је остављен рок од 15 дана, за изршење, под претњом принудног извршења.
Дана 25.08.2015.године од ЈП “Дирекција за изградњу” примљен је допис у коме се констатује:
– ЈП „Дирекција за изградњу“ Ужице јесте учествовала у делу извођења радова на санацији потпорног зида испод улице Неранџићева. Извођач радова је ила фирма „Полет“ ДОО, Ужице.
– Део зида који се налази на јавној површини у потпуности је финансирала „Дирекција“ преко изабраног извођача на послу „Извођење радова на поправкама и интервенцијама малог обима на јавним површинама града Ужица у 2015. години – 3“. Ради се о дужини зида од 8,00м за чију изградњу је утрошено 479.007,00 динара.
– Део зида од 11,8м који се налази на приватној парцели, који је уједно и потпорни зид саобраћајнице, тј. улице Неранџићеве, „Дирекција“ је суфинансирала испоруком 20,87 м³ бетона у износу од 165.290,40 динара. Све припремне радове, ископе, набавку и постављање арматуре, шаловање и уградњу испорученог бетона на овом делу подзиде финансирала је странка која је упутила захтев за реконструкцију зида, Оливера Шишаковић.
– „Дирекција“ није дала сагласност за додатне радове на изградњи степеништа из улице Неранџићева, а није нам ни упућен захтев за исто.
– Обзиром да је постојала објективна опасност од обрушавања зида и улице, радови су рађени преко напред поменутог уговора, тј. текућег одржавања.
– Почетак радова је телефонским путем пријављен комуналној полицији од стране надзора.
У вези са појединим питањима упућеним Градској управи за инспекцијске послове и комуналну полицију истичемо и следеће:
1. Када су у питању потпорни зидови контролом грађевинског инспектора констатовано је да ЈП “Дирекцији за изградњу” као инвеститору није издата грађевинска дозвола, односно други акт за грађење у складу са Законом о планирању и изградњи. У допису ЈП “Дирекција за изградњу” истиче се да је постојала објективна опасност од обрушавања зида и улице, па су радови изведени преко текућег одржавања према члану 143. Закона о планирању и изградњи могуће је извођење радова без прибављене грађевинске дозволе у случају ако се објекат гради непосредно пред наступање или за време елементарних непогода, као и ради отклањања штетних последица од тих непогода, непосредно после њиховог наступања. С обзиром на време када је добијен одговор од ЈП “Дирекција за изградњу” постојање ових услова утврдиће се у поступку у наредном периоду.
2. Када је у питању бесправно уређење јавног земљишта контролом комуналног инспектора утврђено је да није прибављено одговарајуће одобрење, а према допису из ЈП “Дирекција за изградњу” ни сагласност за уређење. Због тога је донето наведено решење комуналног инспектора у коме се налаже враћање у првобитно стање.
3. Према члану 183.ст.3. Закона о планирању и изградњи изузетно, грађевински инспектор, неће донети решење о уклањању објекта, односно његовог дела (потпорни зидови, претварање таванског простора у стамбени, отварање портала на фасади и сл.), ако би тим уклањањем настала опасност по живот и здравље људи или суседне објекте или сам објекат, већ ће инвеститору решењем наложити враћање у првобитно стање, у складу са овим законом. Да ли су испуњени услови из овог члана цениће се у наредном поступку заједно са условима из члана 143. Закона о планирању и изградњи.
4. Инспекцијске службе нису непосредно надлежне за решавање питања бесправног заузећа јавног земљишта већ ће о томе обавестити надлежни орган – Градско јавно правобранилаштво.

НАЧЕЛНИК ГРАДСКЕ УПРАВЕ
Зоран Милитаров

Обавештење није стигло, још…

Ми смо мислили, али, изгледа да појма немамо, да су за нелегалну градњу, поготову на државном земљишту, надлежни инспектори, а не правобранилаштво, али, када каже начелник… Можда смо били заведени случајем Врутци, где има десетине нелегалних објеката на државном земљишту, који се годинама не уклањају, и увек су градоначелник и исти овај начелник помињали грађевинску инспекцију, а никада правобранилаштво, али, када се већ помиње правобранилаштво, нисмо били лењи, позвали смо правобраниоца, телефоном, али, кад могу инспектори, можемо и ми да се послужимо том модерном справом, која се у 21. веку, у Србији, очигледно користи уместо дозвола и других законских парира…
У телефонском разговору са Драганом Јосиповићем, јавним градским правобраниоцем, сазнајемо да њему из Градске Управе Ужице није стигао никакав допис поводом радова који се изводе већ два месеца на углу улица Војводе Демира и Неранџићеве, на Слануши у строгом центру града, иако је у допису који смо добили од Начелника управе за инспекцијске послове и комуналну полицију Зорана Милитарова истакнуто да инспекцијске службе нису непосредно надлежне за решавање бесправног заузећа јавног земљишта „већ ће о томе обавестити надлежни орган- Градско јавно правобранилаштво.“

Али, можда пошта касни ових дана, лето је, летњи одмори, па до следећег броја Недеље, неки папир и стигне… Ако стигне, објављујемо га…

Пошто смо ми неуки новинари, и не знамо да ли је потребан неки папир Дирекцији и приватним инвеститорима, или све може телефоном, морали смо да питамо и начелника Управе за урбанизам, Зорана Деспића, да ли је дозвола потребна, али одговор још нисмо добили.
Ево шта смо га питали:

1. Да ли је Дирекцији за изградњу била неопходна локацијска дозвола и одобрење Управе за урбанизам и да ли је добила исту за извођење радова на изградњи потпорног зида на Слануши, у улици Војводе Демира?
2. Има ли локацијску дозволу и урбанистичке услове суинвеститор на овом пројекту и када је реч о зиду у Сланушкој улици, али и степеништу из улице Војводе Демира?

И на крају, после усменог разговора у Дирекцији, отворио се нови сет питања које смо им проследили и очекујемо одговор наредних дана.
Ево питања:

1. Ко је из Дирекције одобрио захтев МЗ Царина поводом изградње подзиде на Слануши, под којим условима и шта је у том захтеву стајало?
2. Коме је Дирекција за изградњу суинвеститор у овом случају? МЗ Царини или власнику куће на парцели где је рађена позида?
3. Добили смо информацију у вашој служби да је Оливера Шишаковић, суфинансијер, финансирала израду пројекта који је усвојила Дирекција. Да ли је тај пројекат одобрио (прихватио) директор Дирекције или неко други?
4. Када је одобрен пројекат, да ли је ушао у план Дирекције за изградњу за текућа одржавања?
5. Ко је у Дирекцији одабрао од више лиценцираних извођача, баш Полет. д.о.о.? Зар није чудно да Дирекција финансира изградњу пореским новцем на плацу једног брачног дуга, а ангажује извођача другог брачног друга?
6. Дирекција је платила за 10 метара радове и материјал, а за осталих 8 од укупно 18, платила је бетон. Зашто?
7. Пошто је Дирекција и надзорни орган, да ли је било контроле градилишта и можемо ли да добијемо писани извештај од надзорног органа закључно са 20. августом, пошто је евидентно да су на поменутом зиду накнадно настављени радови?
8. Да ли је Дирекција била дужна да прибави дозволу или неки други законски документ од надлежних органа за постављање потпорног зида?
9. Да ли су директор или други надлежни органи били упознати да извођач радова на истом месту, паралелно изводи радове на јавном земљишту и шта сте предузели по том питању?
10. Увидом на терену може се лако констатовати да је подзида од стране Дирекције већим делом урађена на потезу на коме Неранџићева улица уопште није утонула, чак је добар део улице био у равни са доњим плацем (мало објашњење, од житеља те улице смо сазнали да је део те земље потпуно уклоњен и направљена подзида коју је Дирекција платила пореским новцем, а пре почетка радова на том делу доњи плац је био у нивоу пута, па подздида није ни била потребна). Највећи и најдубиљи део где је Неранџићева улица потонула од прошлогодишњих киша, и који и даље тоне, уопште није обухваћен радовима Дирекције, па се човек пита, да ли је цео зид рађен пореским новцем да се нечији приватни плац улепша и да му се увећа вредност, да се, тим истима чак и омогући солидан бизнис или је циљ био да се осигура Неранџићева улица? Ако је осигуравање улице био циљ, можемо констатовати да то уопште није урађено и да су паре пореских обвезника већим делом непотребно бачене.
Молимо Вас да изађете ЛИЧНО на терен, па ћете се лако и сами уверити у ове наводе.
Молимо Вас за одговор и на ово питање.
Унапред хвала.

Одговоре очекујемо…
– НАСТАВЉА СЕ –

Душан Ђуровић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.