početak GRADSKA Vlast nezainteresovana za pošumljavanje

Vlast nezainteresovana za pošumljavanje

od nedelja
4,9K pregleda

SAOPŠTENJE: 13 MILIONA DINARA NAMENJENIH ŠUMAMA U ZLATIBORSKOM OKRUGU OSTAJE NEISKORIŠĆENO

Udruženje vlasnika privatnih šuma “Bor” (UVPŠ „BOR“) iz Užica tokom sprovođenja projekta “Šuma za šume – vlast za građane”  uočilo je da svake godine 13 miliona dinara namenskih budžetskih sredstava namenjenih šumama ostaje neiskorišćeno. To je dovoljno da se sa 160.000 sadnica pošumi novih 65 hektara, što je veličina 130 fudbalskih terena.

Koristeći pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja udruženje je došlo do saznanja koliko  sredstava namenjenih unapređenju stanja šuma dobijaju opštine Zlatiborskog okruga. Na godišnjem nivou to iznosi oko 13 miliona dinara i to:

Grad Užice – 1 milion dinara

Opština Čajetina – 1 milion

Opština Sjenica – 0,8 miliona

Opština Požega – 0,4 miliona

Opština Arilje – 0,4 miliona

Opština Kosjerić – 0,5 miliona

Opština Prijepolje – 2 miliona

Opština Nova Varoš – 1,5 miliona

Opština Priboj – 2 miliona

Opština Bajina Bašta – 3,5 miliona

Tara-Dobro-polje-Ljuto-polje-Đurevina-Sekulići-Zborište-Zaovine-pančićeva-omorika

Udruženje je uočilo da još uvek nijedna lokalna samouprava Zlatiborskog okruga  nema donet Program korišćenja sredstava ovog fonda, što je uslov za zakonito trošenje ovog novca. UVPŠ “Bor”  će tokom 2022. aktivno zagovarati donošenje ovog dokumenta u Gradu Užicu jer je nakon prošlogodišnjeg apela udruženih vlasnika šuma ova pozicija planirana u budžetu grada. Udruženje pozdravlja ovaj ohrabrujući signal gradske uprave i poziva građane da se priključe i daju predloge kako unaprediti šume na teritoriji grada.

UVPŠ „Bor“ poziva ostale lokalne samouprave da krenu ovim putem, a građane da im ukažu na prioritete. Priboj i Bajina Bašta su već krenuli u tom smeru i u budžetu za 2022. planirali ove pozicije.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.