početak GRADSKA Сменићемо актуелни режим!!!

Сменићемо актуелни режим!!!

od nedelja
936 pregleda

ОСНОВАН САВЕЗ ЗА СРБИЈУ У УЖИЦУ
Јован Марковић (ДС), Владимир Виријевић (Здрава Србија), Владимир Ристовић (Српски покрет Двери), Бојан Митровић (Нова Србија) и Владе Ристановић (Удружени синдикати Слога) потписали су сарадњу на локалном нивоу за Савез за Србију.

Милан Стаматовић, лидер Здраве Србије, рекао је да су се окупили на локалном нивоу да би заједнички наступали на локалним и, све извеснијим, парламентарним изборима.
– Циљ овог савеза јесте да се изборимо за фер и демократске изборе, да ослободимо медије и да спроведемо наш програм у 30 тачака, које су чланице Савеза усвојиле, а односи се на битна и круцијална питања за функционисање националног интереса по питању Косова, борба против корупције и заштита националних интереса, али су и битне остале тачке. Да би дошли у могућност да испунимо ових 30 тачака, прво морамо да променимо ову недемократску власт. У овим условима, медијске блокада и шиканирање опозиције и изношење неистина о лидерима чланица Савеза за Србију, практично је немогуће променити владајућу партију. На нама је да се изборимо за парче демократије и за светлост на крају тунела, где ћемо моћи да спроводимо свој програм – рекао је Стаматовић обраћајући се окупљеним.
– Овде у Ужицу има пуно разлога и пуно могућности да Савез представи свој програм и да на неким предстојећим парламентарним изборима буде снага која ће преузети власт и вршити власт. Није нам боље у односу на период од пре шест година. Изгубили смо медије и не можемо да се одбранимо од неистина, а власт је преузела и све институције система. Власт локалне изборе вештачки изазива и одржава, и не би ме чудило да то ураде и у Ужицу. Избори нису на фер начин одржани, није ово изборна воља, то је углавном куповина гласова и гласача. Зато се поставља питање, да ли да се излази на изборе? – рекао је лидер Здраве Србије.

Он је изразио сумњу да и у Ужицу може доћи до превремених локалних избора, јер како каже, тако их је лакше контролисати, а и министри имају више времена за посете.
– Ипак, мислим да у Ужицу немају шансе, јер немају никаквих резултата. Имају само шминку и намештене тендере, на којима се увећавају цене по 5 до 10 пута у односу на тржишне цене. Упоредите цену овог споменика на кружном току са спомеником Крсте Смиљанића, који смо ми радили на Златибору. То је огромна разлика. Али, то грађани плаћају. Немам могућности да се сучелим са градоначелником Ужица или са било којим председником општине у окружењу, а сви ме називају криминалцем. Али, ето, њих је десет, а ја сам, и спреман сам да укрстимо аргументе о било којој теми, било да је функционисање самоуправе, шта су то значајно направили и другог.
Јован Марковић (ДС) је рекао да у сусретима са грађанима преовладавају два утиска.


– На многим трибинама и другим контактима Савеза за Србију и грађана у Западној Србији, доминантан је утисак да је потребно да се удружимо и да је после шест година доста подела и у опозицији, свим странкама који чине другу групацију, преовладава сазнање да једино удружени и једино заједно можемо да на прави начин представљамо интересе људи и победимо овај режим. Други утисак је да је људима доста подела. Дошло је време да свим квазитеоретичарима, квазиинтелектуалцима, квазианалитичарима кажемо да људи у Србији више не желе да се деле на издајнике и патриоте, да нам је доста подела на леве и десне, на плаве и жуте, црвене и црне, зелене и остале. Ово друштво се налази у озбиљним проблемима. Јако је важно да у наредном периоду избегнемо све те замке које се испред нас постављају у виду политичких разлика, политичких идеологија и свега онога што се покушава са стране, пре свега режима и странака које чине режим, да се наметне као нека важна тема. У поређењу са тим, које све странке чине владајући режим и које странке чине опозицију, видећете управо да они немају право да причају о било каквим идеолошким поделама. Молим вас да у наредном периоду сви заједно разговарамо о овим 30 тачака које су ујединиле ове људе и да разлике оставимо негде по страни. У наредном периоду, грађани Ужица и Западне Србије озбиљно очекују да се организујемо, ангажујемо и покушамо да тај комплетан опозициони потенцијал усмеримо у правцу нуђења решења, идеја и новог програма, и да на тај начин добијемо поверење људи – рекао је Марковић.

Владимир Ристовић (Српски покрет Двери) каже да су се овде окупили добро расположени, а сви различити, али јединствени око јединственог циља.
– Наш заједнички циљ је управо удруживање, како бисмо на изборима остварили што бољи резултат. Српски покрет Двери ће настојати да у складу са својим програмским опредељењима ради на промоцији породице. Локална средина је простор у коме се највише могу спровести у праксу афирмација породице и породичне вредности, јер када имамо стабилну породицу, која представља окосницу развоја једног система, не само економског већ културолошког и сваком другом погледу, настаје боље друштво. Верујем у наш успех, јер само заједно и сложно можемо доћи до коначног циља, а то је победа овог система – рекао је Ристовић.

Владимир Виријевић из Здраве Србије рекао је да је циљ, због чега се ова странка одлучила да буде један од оснивача Савеза за Србију у Ужицу, јесте промена актуелног режима.

– Тако ћемо коначно да решимо проблeме са којима се наши суграђани суочавају. Као одборник Здраве Србије у Ужицу у више наврата сам се залагао да почнемо да се бавимо реалним живoтом, а не да шминкамо град, а проблеми се нагомилавају из дана у дан. Као одборник сам предлагао да се помогне пољопривредницама који су претрпели штету, да се помогне породиљама и будућим мајкама због накарадног закона, да се коначно реши питање трансфузије крви у граду, да се улице које асфалтирају не раде по више пута. Овај режим и овакав начин владавине у граду евидентно не функционише – рекао је Виријевић.

Бојан Митровић (Народна странка) је рекао да је разлог оснивања Савеза успостављање нормалног друштва и правне државе.
– Данашња власт у граду је уназадила град и ниједно предизборно обећање није испунила. Верујем у овај тим људи и у овај Савез да ће зауставити назадовање града и да ће људи који су у граду остали добити шансу и имати перспективу.

Владе Ристановић (Удружени синдикат Слога) каже да су приступили Савезу за Србију из само једног разлога, а то је да поправе права радника, јер данас, како каже, радник нема скоро никаква права.
– Овај синдикат је основан 2008. године и тада је донета одлука о уској сарадњи са политиком, како бисмо као синдикат могли да учествујемо у изради, доношењу и примени закона, понајвише Закона о раду. Актуелни Закон о раду у Србији је најнеповољнији у целој Европи и минимална цена рада је најмања у Европи. Залагаћемо се да укинемо брутални обрачун власти са најугроженијим социјалним категоријама становништва, а пре свега ту мислим на мајке са оболелом децом, породиље и срамну крађу пензионера – рекао је Ристановић и позвао друге синдикате да се прикључе, а не да буду продужена рука власти.

Звездана Глигоријевић


Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.